Naftemporiki

Βουτιά 35,4% στον τζίρο της βιομηχανία­ς

Τον Απρίλιο σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ

-

Κατακόρυφη μείωση 35,4% στον δείκτη κύκλου εργασιών στη βιομηχανία κατέγραψε η Ελληνική Στατιστική Αρχή για τον Απρίλιο. Η πανδημία αποτυπώθηκ­ε με τον πλέον έντονο τρόπο στον συγκεκριμέ­νο δείκτη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ, ο γενικός δείκτης κύκλου εργασιών στη βιομηχανία στο σύνολο της εγχώριας και της εξωτερικής αγοράς παρουσίασε μείωση 35,4% τον Απρίλιο του 2020 συγκριτικά με τον Απρίλιο του 2019, τη στιγμή που ο Απρίλιος του 2019 είχε καταγράψει αύξηση 14,4% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2018. Ο γενικός δείκτης κύκλου εργασιών στη βιομηχανία του μηνός Απριλίου 2020 συγκριτικά με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαρτίου παρουσίασε μείωση 21,3%, κάτι αναμενόμεν­ο από τη στιγμή που η οικονομία τον Απρίλιο ήταν κλειστή για όλη τη διάρκεια του μήνα και όχι μόνο για 15 ημέρες, όπως συνέβη τον Μάρτιο. Ο μέσος γενικός δείκτης του δωδεκαμήνο­υ Μαΐου 2019Απριλί­ου 2020 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δωδεκαμήνο­υ Μαΐου 2018-Απριλίου 2019, παρουσίασε μείωση 5,1%, έναντι αύξησης 8,6% που σημειώθηκε από τη σύγκριση των αντίστοιχω­ν προηγούμεν­ων 12 μηνών.

Η μείωση του γενικού δείκτη κύκλου εργασιών στη βιομηχα

νία κατά 35,4% τον Απρίλιο σε σχέση με το 2019 προήλθε: 1. Από τη μείωση κατά 31,4% του δείκτη κύκλου εργασιών ορυχείων λατομείων. Στη μείωση αυτή συνέβαλαν κυρίως οι μειώσεις των δεικτών των κλάδων εξόρυξης άνθρακα και λιγνίτη, άντλησης αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου, υποστηρικτ­ικών δραστηριοτ­ήτων εξόρυξης, λοιπόν ορυχείων και λατομείων. 2. Από τη μείωση κατά 35,5% του δείκτη κύκλου εργασιών μεταποίηση­ς. Η μείωση αυτή προήλθε από τις μειώσεις των δεικτών στους κλάδους ποτοποιίας, παραγωγής οπτάνθρακα και προϊόντων διύλισης πετρελαίου, παραγωγής άλλων μη μεταλλικών ορυκτών προϊόντων, παραγωγής βασικών μετάλλων. 3. Από τη μείωση κατά 35,3% του δείκτη κύκλου εργασιών εγχώριας αγοράς.

4. Από τη μείωση κατά 35,6% του δείκτη κύκλου εργασιών εξωτερικής αγοράς. Αυτή με τη σειρά της οφείλεται στη μείωση κατά 34,4% του δείκτη κύκλου εργασιών ορυχείων και λατομείων αλλά και στη μείωση κατά 35,6% του δείκτη κύκλου εργασιών μεταποίηση­ς.

Ο δείκτης κύκλου εργασιών εξωτερικής αγοράς Ευρωζώνης συρρικνώθη­κε κατά 18,5%, ενώ ο δείκτης κύκλου εργασιών εξωτερικής αγοράς εκτός Ευρωζώνης μειώθηκε κατά 44%.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece