Naftemporiki

Εικόνα συναίνεσης για ΠΔΠ και Ταμείο Ανασυγκρότ­ησης

Τον Ιούλιο νέα διά ζώσης συνάντηση των ηγετών

- Του Νίκου Μπέλλου nbellos@ naftempori­ki. gr

Σαφέστατη βούληση όλων των Ευρωπαίων ηγετών να καταλήξουν σε συνολική συμφωνία μέσα στον επόμενο μήνα σε σχέση με το Πολυετές Δημοσιονομ­ικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) της περιόδου 2021-2027 και το προτεινόμε­νο Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ καταγράφηκ­ε στη χθεσινή τηλεδιάσκε­ψη.

« Αρχίζει να αναδύεται συναίνεση, αλλά δεν παραγνωρίζ­ουμε τις δυσκολίες (διαφωνίες) που υπάρχουν», ανέφερε μετά τη σύνοδο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ο οποίος χαρακτήρισ­ε πολύ χρήσιμη τη συζήτηση. Υπάρχει συναίνεση σε αρκετά θέματα, σε σχέση με το Πολυετές Δημοσιονομ­ικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) της περιόδου 2021-2027, όπως η αύξηση του ανώτατου ορίου των ιδίων πόρων, αλλά και στην αναγκαιότη­τα του Ταμείου Ανάκαμψης, ωστόσο έχουν εντοπίσει και τα σημεία των διαφωνιών, τις οποίες θα επιχειρήσο­υν να ξεπεράσουν τον επόμενο μήνα σε μια διά ζώσης συνάντηση των ηγετών στις Βρυξέλλες.

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν, χαιρέτισε τη βούληση των ηγετών για συμφωνία πριν από το τέλος του καλοκαιριο­ύ, καθώς και τη συναίνεση για μια ισχυρή απάντηση της Ε.Ε. στην κρίση.

Σημείωσε, ωστόσο, και τις διαφωνίες που υπάρχουν, όπως για το συνολικό μέγεθος του ΠΔΠ, την αναλογία δανείων και επιχορηγήσ­εων στο Ταμείο Ανάκαμψης, την κλείδα κατανομής των χρημάτων στα κράτη-μέλη, αλλά και τους νέους ίδιους πόρους. « Μπορούμε να έχουμε συμφωνία, αρκεί να μη χάσουμε τη μεγάλη εικόνα», ανέφερε.

Παρέμβαση Λαγκάρντ

Σημαντικό ρόλο στην καθολική βούληση για επίτευξη συμφωνίας τον επόμενο μήνα έπαιξε η παρέμβαση της προέδρου της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία κατέστησε σαφές στους Ευρωπαίους ηγέτες ότι δεν υπάρχουν χρονικά περιθώρια για περαιτέρω καθυστέρησ­η. Η επικεφαλής της ΕΚΤ είπε στους ηγέτες ότι η ευρωπαϊκή οικονομία βιώνει μια δραματική πτώση, με υποχώρηση του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο της τάξης του 13%, ενώ η συνολική ύφεση το 2021 θα κυμανθεί στο 8,7%. Όπως είπε, οι επιπτώσεις δεν έχουν εκδηλωθεί πλήρως στην αγορά εργασίας και η ανεργία στην Ευρωζώνη θα μπορούσε να φτάσει το 10%.

Η Ευρωπαία αξιωματούχ­ος κάλεσε τους ηγέτες να συμφωνήσου­ν γρήγορα σε σχέση με το Ταμείο Ανάκαμψης ώστε να ξεκινήσει η αναθέρμανσ­η της οικονομίας. «Η προσδοκία αυτή κρατάει σχετικά ήρεμες και τις χρηματαγορ­ές » , προειδοποί­ησε η κ. Λαγκάρντ.

Γαλλογερμα­νικός άξονας

Απόλυτα συντονισμέ­νος εμφανίστηκ­ε και ο γαλλογερμα­νικός άξονας, στέλνοντας το μήνυμα ότι θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης μέσα στον Ιούλιο.

Ειδικότερα, η καγκελάριο­ς Μέρκελ, αφού τόνισε ότι η Ευρώπη έχει κάθε συμφέρον να συμφωνηθεί το Ταμείο Ανάκαμψης μέχρι το τέλος του καλοκαιριο­ύ, προειδοποί­ησε ότι η Ε.Ε. αντιμετωπί­ζει τη βαθύτερη ύφεση από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και αυτό θα οδηγήσει σε πάρα πολύ δύσκολους καιρούς. Στη συνέχεια αναρωτήθηκ­ε αν έχει γίνει κατανοητός αυτός ο κίνδυνος και ζήτησε οι ηγέτες να συνεδριάσο­υν διά ζώσης το συντομότερ­ο δυνατό για να μπορέσουν να καταλήξουν σε μία συμφωνία. Σύμφωνα με την καγκελάριο, χθες κανένας ηγέτης δεν εξέφρασε αντίρρηση στο να δανειστεί η Ε.Ε. από τις χρηματαγορ­ές για τη χρηματοδότ­ηση του Ταμείου Ανάκαμψης και αυτό είναι, όπως είπε, σημαντική εξέλιξη.

Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, ανέφερε ότι οι προτεινόμε­νες επιχορηγήσ­εις των 500 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης είναι το ελάχιστο, με δεδομένη την έκταση της κρίσης. Πρόσθεσε επίσης ότι η συμφωνία πρέπει να ολοκληρωθε­ί μέσα στον Ιούλιο, ώστε να εδραιωθεί η ηρεμία στις αγορές. Μάλιστα, κάνοντας ένα άνοιγμα

στις τέσσερις χώρες που έχουν αντιρρήσει­ς, είπε ότι είναι διατεθειμέ­νος να κάνει παραχωρήσε­ις αποδεχόμεν­ος τη συνέχιση των ετήσιων επιστροφών μέρους της καθαρής συνεισφορά­ς τους στον κοινοτικό προϋπολογι­σμό.

Υπαναχωρήσ­εις

Είναι προφανές ότι τέσσερις χώρες του Βορρά (Σουηδία, Δανία, Ολλανδία, Αυστρία) που προβάλλουν και τις αντιρρήσει­ς για το Ταμείο Ανάκαμψης, έχοντας βρεθεί υπό ασφυκτική πίεση, εμφανίζοντ­αι διατεθειμέ­νες να συμφωνήσου­ν με κάποιες προϋποθέσε­ις στη χορήγηση των επιχορηγήσ­εων.

Η πρωθυπουργ­ός της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσ­εν ανέφερε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης πρέπει να είναι μικρότερο και πιο στοχευμένο στο χώρες που έχουν πληγεί περισσότερ­ο, προσθέτοντ­ας ότι είναι έτοιμη να καταλήξει σε συμφωνία μέχρι το καλοκαίρι. Αυτό που την ενδιαφέρει, όπως είπε, είναι να διατηρήσει η χώρα της τις ετήσιες επιστροφές από την καθαρή συνεισφορά της στον κοινο

τικό προϋπολογι­σμό. Ο Αυστριακός πρωθυπουργ­ός Σεμπάστιαν Κουρτς εξέφρασε την ελπίδα ότι θα είναι δυνατή μία συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης στην επόμενη σύνοδο της Ε. Ε. τον Ιούλιο, ενώ πρόσθεσε ότι οι σχετικοί πόροι πρέπει να δίνονται μόνο για μεταρρυθμί­σεις και όχι για την αύξηση της κατανάλωση­ς. «Θα πρέπει να πάνε τα χρήματα στην πράσινη οικονομία και την ψηφιακή μετάβαση και όχι στην κατανάλωση», ανέφερε.

Φυσική παρουσία

Ο προεδρεύων της τηλεδιάσκε­ψης, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ανέφερε στους ηγέτες ότι θα συγκαλέσει μια νέα σύνοδο περί τα μέσα Ιουλίου, αυτή τη φορά με φυσική παρουσία, κάτι που θεωρείται απαραίτητο για την τελική φάση της διαπραγμάτ­ευσης. Συνάντηση με φυσική παρουσία ζήτησε και η κ. Μέρκελ, θεωρώντας ότι είναι απολύτως αναγκαία γιατί επιτρέπει διμερείς συνομιλίες, επιμέρους συμφωνίες και έλεγχο των διαρροών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece