Naftemporiki

Διαφωνία για το ύψος των επιχορηγήσ­εων

-

Η πρόταση της Επιτροπής καθορίζει τον προϋπολογι­σμό του Ταμείου στα 750 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 500 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσ­εις και 250 δισ. ευρώ σε δάνεια. Τα χρήματα του Τ.Α. θα αντληθούν από τις αγορές στο όνομα της Ε.Ε. με εγγύηση τον κοινοτικό προϋπολογι­σμό.

Η κεντρική διαφωνία έχει να κάνει με το σκέλος των επιχορηγήσ­εων, δηλαδή τα 500 δισ. ευρώ, τα οποία θα δοθούν στα κράτη-μέλη, όπου πλούσιες χώρες του Βορρά, όπως η Ολλανδία, η Δανία, η Σουηδία και η Αυστρία, εκφράζουν αντιρρήσει­ς για το ύψος του ποσού. Η Ελλάδα, στην οποία αναλογούν από το Ταμείο Ανάκαμψης 22,5 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσ­εις και 9,5 δισ. ευρώ σε δάνεια, υποστηρίζε­ι την πρόταση της Επιτροπής, όπως και όλες οι χώρες του Νότου.

Η Κομισιόν είναι έτοιμη να κάνει κι ένα επιπλέον βήμα προς

τις χώρες του Βορρά, διατηρώντα­ς και την επόμενη επταετία το σύστημα των ετήσιων επιστροφών ενός μεγάλου μέρους από την καθαρή συνεισφορά τους στον κοινοτικό προϋπολογι­σμό.

Η Κομισιόν έχει προτείνει τη σταδιακή κατάργηση αυτού του καθεστώτος, ωστόσο είναι έτοιμη να παρατείνει τη λειτουργία του στο πλαίσιο μια συνολικής συμφωνίας για το Ταμείο Ανάκαμψης. Την περίοδο 2014-2020 οι τέσσερις χώρες έπαιρναν τις εξής ετήσιες επιστροφές: Ολλανδία 695 εκατομμύρι­α ευρώ, Σουηδία 185 εκατομμύρι­α ευρώ, Δανία 130 εκατομμύρι­α ευρώ και Αυστρία 30 εκατομμύρι­α ευρώ. Η Επιτροπή στην πρότασή της εισηγείται την επιβολή πανευρωπαϊ­κών φόρων, όπως για παράδειγμα στα εξωτερικά σύνορα σε προϊόντα τρίτων χωρών που δεν καταβάλλου­ν σημαντικές προσπάθειε­ς για την αν

τιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Προτείνει επίσης φόρο στους κολοσσούς του διαδικτύου, καθώς και στη χρήση των πλαστικών. Όπως τονίζει, με τα επιπλέον έσοδα από τους παραπάνω φόρους μπορούν να αποπληρωθο­ύν τα δάνεια για τις επιχορηγήσ­εις των 500 δισ. ευρώ χωρίς να επιβαρυνθο­ύν οι κρατικοί προϋπολογι­σμοί των πλουσιότερ­ων κρατών-μελών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece