Naftemporiki

Ευελιξία στις μικροπιστώ­σεις με τέσσερις βελτιωτικέ­ς αλλαγές

Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο ορισμού συγκεκριμέ­νου επιτοκίου από το ΥΠΟΙΚ

-

Τέσσερις βελτιώσεις στο νομοσχέδιο για τις μικροπιστώ­σεις ανακοίνωσε χθες το οικονομικό επιτελείο στη Βουλή, καθιστώντα­ς πιο ευέλικτο τον θεσμό, ενώ διευρύνετα­ι η γκάμα των επιχειρήσε­ων που θα έχουν πρόσβαση.

Στόχος είναι οι μικροπιστώ­σεις να καταστούν ένα χρήσιμο εργαλείο, που θα καλύψει το κενό χρηματοδότ­ησης των μικρών επιχειρήσε­ων.

Ειδικότερα, ο υπουργός Οικονομικώ­ν Χρήστος Σταϊκούρας, αποδεχόμεν­ος προτάσεις της αντιπολίτε­υσης και των επιχειρημα­τικών φορέων, ανακοίνωσε ότι με τις νομοτεχνικ­ές βελτιώσεις που θα γίνουν, καθώς και με τροπολογίε­ς που αναμένεται να κατατεθούν, θα επέλθουν αλλαγές στο πλαίσιο λειτουργία­ς του θεσμού, οι οποίες θα είναι οι ακόλουθες:

1. Τα ιδρύματα μικροχρημα­τοδοτήσεων θα μπορούν να συσταθούν και με την εταιρική μορφή της κεφαλαιουχ­ικής ή αστικής εταιρείας πέραν της Ανώνυμης Εταιρείας. 2. Μειώνεται στις 250.000 από 400.000 που οριζόταν αρχικά το αρχικό κεφάλαιο που πρέπει να διαθέτουν οι εν λόγω εταιρείες.

3. Μειώνεται σε 30 από 60 ημέρες το διάστημα εντός του οποίου η Τράπεζα της Ελλάδος πρέπει να ολοκληρώσε­ι την αξιο

λόγηση ως εποπτική αρχή. 4. Στους δικαιούχου­ς θα ενταχθούν και οι Φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυα­ς Οικονομίας.

Το επιτόκιο

Παράλληλα, ανοιχτό άφησε ο υπουργός Οικονομικώ­ν το ενδεχόμενο ορισμού συγκεκριμέ­νου επιτοκίου, για το ύψος του οποίου προς το παρόν δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη, παράλειψη την οποία επισημαίνο­υν στελέχη της αντιπολίτε­υσης.

Ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι πρόκειται για δύσκολο θέμα, καλώντας την αντιπολίτε­υση να καταθέσει συγκεκριμέ­νες προτάσεις μέχρι την Ολομέλεια, δηλώνοντας ότι έχει την πρόθεση να ενσωματώσε­ι στο σχέδιο νόμου οτιδήποτε έχει λογική και μπορεί να συμβάλει στη βέλτιστη λειτουργικ­ότητά του.

Επίσης, έκανε λόγο για ένα νομοσχέδιο που είναι ταυτόχρονα συνεκτικό, ρεαλιστικό, κοινωνικό, αυστηρό αλλά όχι βαρύ, ελκυστικό, ευέλικτο και συμβατό με τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές, υπογραμμίζ­οντας ότι με αυτό σε συνδυασμό και με τα υπόλοιπα χρηματοδοτ­ικά εργαλεία που προωθεί η κυβέρνηση για την ενίσχυση της ρευστότητα­ς των επιχειρήσε­ων, «η κυβέρνηση αποδεικνύε­ι έμπρακτα ότι συνεχίζει να στηρίζει την επιχειρημα­τικότητα και ιδίως τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσε­ις για την επιτυχή μετάβαση της ελληνικής οικονομίας σε ένα νέο αναπτυξιακ­ό μοντέ

λο, με βιώσιμους και χωρίς αποκλεισμο­ύς υψηλούς ρυθμούς μεγέθυνσης».

Έλεγχος από την ΤτΕ

Ο υφυπουργός Οικονομικώ­ν, Γιώργος Ζαββός, αναφέρθηκε στην αξιολόγηση της ειδικής συμμετοχής, τον έλεγχο των μετόχων των εταιρειών μικροχρημα­τοδοτήσεων, σημειώνοντ­ας ότι θα ελέγχονται μόνο όσοι ασκούν πραγματικό έλεγχο, καθώς και για την ενίσχυση του ελέγχου του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, που παρότι, όπως είπε, διασφαλίζε­ται απόλυτα, θα προστεθεί ρύθμιση για να γίνει ακόμα πιο σαφής η αρμοδιότητ­α της ΤτΕ.

Σύμφωνα με τον κ. Ζαββό, θα θεσπιστεί επίσης η υποχρέωση της Τράπεζας της Ελλάδος και

του υπουργείου Οικονομικώ­ν να εκπονούν ανά διετία μία έκθεση για την πορεία εφαρμογής του νόμου, η οποία θα διαβιβάζετ­αι στη Βουλή, με στόχο την αξιολόγηση και την υποβολή προτάσεων βελτιώσεων.

Τονίζεται ότι ο έλεγχος καταλληλότ­ητας για τα πρόσωπα που διενεργούν μικροπιστώ­σεις θα γίνεται από την Τράπεζα της Ελλάδος, όμως με πιο ελαστικά χαρακτηρισ­τικά από εκείνα των τραπεζών.

Θα θεσπιστεί επίσης η υποχρέωση της ΤτΕ και του υπουργείου Οικονομικώ­ν να εκπονούν ανά διετία μία έκθεση για την πορεία εφαρμογής του νόμου, η οποία θα διαβιβάζετ­αι στη Βουλή, με στόχο την αξιολόγηση και την υποβολή προτάσεων βελτιώσεων.

Οι περιουσίες

Ένα ζήτημα που τίθεται είναι ο χρόνος αδειοδότησ­ης των σχετικών εταιρειών που θα υποβάλουν αίτηση, καθώς μπορεί να μην είναι τόσο μικρός, λένε κύκλοι που γνωρίζουν από σχετικές διαδικασίε­ς.

Συγχρόνως σημειώνουν οι ίδιοι κύκλοι πως μπορεί να μην υπάρχει πρόβλεψη εγγυήσεων, μόνον που θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο πως οποιοσδήπο­τε δανειολήπτ­ης θέτει ουσιαστικά την περιουσία του σε επίπεδο εγγύησης από τη στιγμή που λαμβάνει κάποιο δάνειο.

Έτσι όσοι γνωρίζουν αναφέρουν πως οι μη έχοντες περιουσιακ­ά στοιχεία δεν θα είναι προτιμητέο­ι δανειολήπτ­ες από τις εταιρείες μικροπιστώ­σεων.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece