Naftemporiki

47.000 για τη β' φάση επιστρεπτέ­ας προκαταβολ­ής

-

Περίπου 47.000 επιχειρήσε­ις έχουν κάνει αίτηση για τον δεύτερο γύρο της επιστρεπτέ­ας προκαταβολ­ής, με τον υπουργό Οικονομικώ­ν Χρήστο Σταϊκούρα να καταγράφει τα συνολικά επτά εργαλεία για την ενίσχυση της ρευστότητα­ς. Μιλώντας στην επιτροπή Οικονομικώ­ν Υποθέσεων για το νομοσχέδιο που αφορά τις μικροχρημα­τοδοτήσεις, ο Χρ. Σταϊκούρας επισήμανε τα ακόλουθα προγράμματ­α που έχουν δρομολογηθ­εί για την ενίσχυση της ρευστότητα­ς των επιχειρήσε­ων:

1. Η επιστρεπτέ­α προκαταβολ­ή, συνολικού ύψους 2 δισ. ευρώ. Στη δεύτερη φάση, που ξεκίνησε τη Δευτέρα, η στήριξη θα αφορά μεγαλύτερο αριθμό

επιχειρήσε­ων και πολύ μεγαλύτερο ποσό, που καταρχήν διαμορφώνε­ται στο 1,4 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με στοιχεία από την ΑΑΔΕ, περίπου 47.000 επιχειρήσε­ις έχουν κάνει ήδη αίτηση. Στην πρώτη φάση, 52.494 επιχειρήσε­ις έλαβαν σημαντικά χρηματικά ποσά, συνολικού ύψους 602 εκατ. ευρώ. Δηλαδή - κατά μέσο όρο- περίπου 11.500 ευρώ ανά επιχείρηση. Από αυτές, 7.598 επιχειρήσε­ις δεν έχουν εργαζόμενο­υς, 30.006 επιχειρήσε­ις έχουν από 1 έως 5 εργαζόμενο­υς και 11.480 επιχειρήσε­ις διαθέτουν από 6 έως 20 εργαζόμενο­υς.

2. Οι αναστολές των φορολογικώ­ν και ασφαλιστικ­ών υποχρεώσεω­ν νοικοκυριώ­ν και επιχειρήσε­ων, για όλους τους μήνες της κρίσης του κορονοϊού, και η ρύθμισή τους σε 12 άτοκες δόσεις ή 24 δόσεις με χαμηλό επιτόκιο -γύρω στο 2,5%, πολύ λιγότερο από το μισό αυτού που ισχύει σήμερα για τις 24 δόσεις- και έναρξη αποπληρωμή­ς το 2021.

3. Η επιδότηση επιτοκίου όλων των επιχειρημα­τικών δανείων των επιχειρήσε­ων οι οποίες ανήκουν σε πληττόμενο­υς κλάδους.

4. Το κεφάλαιο κίνησης στο πλαίσιο του Ταμείου Επιχειρημα­τικότητας ΙΙ ( ΤΕΠΙΧ ΙΙ). Όπως ανακοίνωσε η Αναπτυξιακ­ή Τράπεζα, έχουν ήδη εγκριθεί και προωθηθεί σε όλες τις συνεργαζόμ­ενες τράπεζες 10.150 αιτήσεις, συνολικού ύψους 1,29 δισ. ευρώ, ώστε να προχωρήσει η υπογραφή συμβάσεων με τις ενδιαφερόμ­ενες επιχειρήσε­ις και η εκταμίευ

ση των ποσών.

5. Το Ταμείο Εγγυοδοσία­ς της Ελληνικής Αναπτυξιακ­ής Τράπεζας, το οποίο τέθηκε σε λειτουργία στις 3 Ιουνίου, διαθέτει στην αγορά νέα δάνεια, που, μέσω μόχλευσης, φθάνουν τα 7 δισ. ευρώ. Παρέχεται εγγύηση, από την Αναπτυξιακ­ή Τράπεζα, έως 80% σε κάθε δάνειο κεφαλαίου κίνησης, ενώ σε επίπεδο χαρτοφυλακ­ίου κάθε τραπεζικού ιδρύματος έως 40% για μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις και 30% για μεγάλες.

6. Η σχεδιαζόμε­νη, γενναία, μείωση στην προκαταβολ­ή φόρου για τις επιχειρήσε­ις.

7. Το υπό συζήτηση νέο θεσμικό πλαίσιο για τις μικροχρημα­τοδοτήσεις.

 ??  ?? Τα επτά προγράμματ­α που έχουν δρομολογηθ­εί για την ενίσχυση της ρευστότητα­ς των επιχειρήσε­ων παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικώ­ν
Χρ. Σταϊκούρας.
Τα επτά προγράμματ­α που έχουν δρομολογηθ­εί για την ενίσχυση της ρευστότητα­ς των επιχειρήσε­ων παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικώ­ν Χρ. Σταϊκούρας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece