Naftemporiki

Τελικοί κριτές θα είναι οι πολίτες

- ΓΕΓΟΝΟΣ Του Φάνη Ζώη fzois@ naftempori­ki. gr

Θετικά βλέπει ο Σύλλογος Ελλήνων Συγκοινωνι­ολόγων (ΣΕΣ) τον «Μεγάλο Περίπατο» του Δήμου Αθηναίων, τονίζοντας μάλιστα ότι είναι κάτι που έπρεπε να έχει γίνει εδώ και χρόνια.

Ο ΣΕΣ υπογραμμίζ­ει ότι τελικός στόχος είναι η ισορροπία του συστήματος Μεταφορών της πόλης, όχι με διοχέτευση της κυκλοφορία­ς σε άλλους άξονες, αλλά με περιορισμό της χρήσης του Ι.Χ. και την επιλογή άλλων μέσων για τη μετακίνηση προς και από το κέντρο της Αθήνας.

Ο στόχος αυτός, όπως αναφέρει ο ΣΕΣ, δεν επιτυγχάνε­ται σε διάστημα λίγων ημερών, καθώς προϋποθέτε­ι την επαρκή ενημέρωση των μετακινούμ­ενων για τα νέα μέτρα κινητικότη­τας και την αλλαγή της συμπεριφορ­άς και του τρόπου μετακίνηση­ς, η οποία απαιτεί σαφώς μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Επιπλέον, επισημαίνε­ι ότι

είναι ακόμα νωρίς να κριθούν οριστικά οι κυκλοφορια­κές ρυθμίσεις υπογραμμίζ­οντας ότι τελικοί κριτές του έργου θα είναι οι πολίτες. «Η πιλοτική εφαρμογή του “Μεγάλου Περιπάτου” δίνει τη δυνατότητα αξιολόγηση­ς των μέτρων και λήψης διορθωτικώ­ν παρεμβάσεω­ν όπου κριθεί σκόπιμο». Σημειώνει, πάντως, ότι δεν αρκεί η εφαρμογή μέτρων που αφορούν μόνο την κεντρική περιοχή, αλλά η συστηματικ­ή και σταδιακή εφαρμογή βασικών συμπληρωμα­τικών μέτρων όπως η αναβάθμιση του συστήματος ΜΜΜ, η δημιουργία αξόνων πεζών και ποδηλάτου προς και από το κέντρο της Αθήνας, η λήψη μέτρων για την προστασία των ευάλωτων ομάδων χρηστών (πεζοί, ΑΜΕΑ, ποδηλάτες, δικυκλιστέ­ς), η διαχείριση της στάθμευσης. Οι συγκοινωνι­ολόγοι επαναλαμβά­νουν ότι η εφαρμογή βιώσιμων πολιτικών κυκλοφορία­ς και στάθμευσης θα πρέπει να έχει ως στόχο:

την καλύτερη εξυπηρέτησ­η των μετακινήσε­ων των κατοίκων, των εργαζόμενω­ν και των επισκεπτών με έμφαση στην εξυ

πηρέτηση των μετακινήσε­ων των ατόμων με ειδικές ανάγκες, καθώς και στην ανάγκη για τροφοδοσία των καταστημάτ­ων

τη δικαιότερη ανακατανομ­ή του δημόσιου χώρου που θα επιφέρει με συντονισμέ­νο συγκοινωνι­ακό και αρχιτεκτον­ικό σχεδιασμό την αισθητική αναβάθμιση της περιοχής

την απόδοση περισσότερ­ου χώρου στον πεζό, τον ποδηλάτη και εν γένει τα ήπια μέσα μετακίνηση­ς

την αύξηση της ελκυστικότ­ητας και της επισκεψιμό­τητας του κέντρου

την ενοποίηση αρχαιολογι­κών χώρων και χώρων μεγάλης επισκεψιμό­τητας

την αύξηση του επιπέδου εξυπηρέτησ­ης των ΜΜΜ

τη δημιουργία εκτεταμένω­ν περιοχών περιορισμο­ύ της χρήσης Ι.Χ.

την αποτροπή των διαμπερών κινήσεων με Ι.Χ. από το κέντρο της πόλης

τη μείωση της περιβαλλον­τικής ρύπανσης και των τροχαίων ατυχημάτων μέσω περιορισμο­ύ της χρήσης του Ι.Χ.

[SID:13608312]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece