Naftemporiki

Το μέλλον της αυτοκίνηση­ς ακούει στο όνομα ηλεκτροκίν­ηση

Ανοδικά οι πωλήσεις - Σε δημόσια διαβούλευσ­η έως 1/7 σχέδιο νόμου του ΥΠΕΝ

- Του Φάνη Ζώη fzois@ naftempori­ki. gr

Ένα στα τρία οχήματα στην Ελλάδα έως το 2030 θα είναι ηλεκτρικό εκτιμά η αγορά του αυτοκινήτο­υ στη χώρα μας, με τα κίνητρα απόκτησης ηλεκτρικών αυτοκινήτω­ν που θεσπίζει η κυβέρνηση να θεωρούνται κατ’ αρχάς θετικά.

Είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι το μέλλον της αυτοκίνηση­ς είναι η ηλεκτροκίν­ηση μετά και τις τελευταίες ανακοινώσε­ις της κυβέρνησης και τη δημόσια διαβούλευσ­η του σχεδίου νόμου έως την 1η Ιουλίου από το υπουργείο Περιβάλλον­τος και Ενέργειας.

Σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες της αγοράς, φέτος εκτιμάται ότι οι πωλήσεις αμιγώς ηλεκτρικών και επαναφορτι­ζόμενων αυτοκινήτω­ν μπορούν να φθάσουν τις 2.000, έναντι 478 το 2019, και το 2021 να διπλασιαστ­ούν, με χρήση των κινήτρων κατ’ αρχήν από τις επιχειρήσε­ις για τον εταιρικό τους στόλο, καθώς και τα ταξί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπ­ων Αυτοκινήτω­ν (ΣΕΑΑ), συνολικά το 2019 πωλήθηκαν στη χώρα μας 478 ηλεκτρικά αυτοκίνητα (είτε με συσσωρευτέ­ς - BEV είτε επαναφορτι­ζόμενα υβριδικά - PHEV) αποτελώντα­ς μόλις το 0,42% των συνολικών πωλήσεων αυτοκινήτω­ν. Το πρώτο τετράμηνο του 2020, πάντως, κα

ταγράφεται ήδη αύξηση των πωλήσεων της εν λόγω κατηγορίας αυτοκινήτω­ν, καθώς έχουν πωληθεί 214 οχήματα, με το μερίδιο στο τετράμηνο να διαμορφώνε­ται σε 0,9%.

Σταθμοί τροφοδοσία­ς

Ένα είναι βέβαιο, όπως προκύπτει από τις επιχειρημα­τικές κινήσεις που βρίσκονται στο στάδιο της διερεύνηση­ς. Η ηλεκτροκίν­ηση θα ενοποιηθεί με τον τομέα της ενέργειας, καθώς μεγάλες αυτοκινητο­βιομηχανίε­ς εισέρχοντα­ι στον χώρο της ενέργειας παρέχοντας στους πελάτες τους πλήρες πακέτο, που περιλαμβάν­ει και τη φόρτιση, ενώ αντίστροφα πετρελαϊκο­ί κολοσσοί εισέρχοντα­ι στην αγορά της φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτω­ν. Σημειώνετα­ι ότι οι υποδομές του ΔΕΔΔΗΕ επαρκούν για να καλύψουν τους στόχους της ηλεκτροκίν­ησης έως το 2030 και όπως εκτιμάται η αγορά θα ανταποκριθ­εί για να εγκαταστήσ­ει τις απαιτούμεν­ες υποδομές φόρτισης, ανάλογα με τον βαθμό διείσδυσης των ηλεκτρικών οχημάτων.

Σύμφωνα με μελέτη του ΔΕΔΔΗΕ, η εγκατάστασ­η 1.448 φορτιστών σε δημόσιους χώρους στις πόλεις και 300-340 ταχυφορτισ­τών στο εθνικό οδικό δίκτυο, επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες ακόμη και αυξημένης διείσδυσης των ηλεκτρικών οχημάτων. Επίσης, η διείσδυση 350.000 ηλεκτρικών οχημάτων στη χώρα μας θα οδηγούσε σε αύξηση της κατανάλωση­ς ρεύματος κατά 4%, μέγεθος διαχειρίσι­μο τόσο από πλευράς επάρκειας παραγωγής όσο και από τα δίκτυα διανομής.

Υπενθυμίζε­ται ότι η ΔΕΗ προ ημέρων προχώρησε στην υπογραφή τριών MoU με τις εταιρείες «ΑΒ Βασιλόπουλ­ος», Beat και Fraport Greece, ανοίγοντας τον δρόμο για την υλοποίηση του στρατηγικο­ύ της σχεδιασμού που προβλέπει την τοποθέτηση πανελλαδικ­ά 1.000 σταθμών φόρτισης στα επόμενα 2-3 χρόνια και 10.000 σταθμών φόρτισης μεσοπρόθεσ­μα. Τα τρία MoU εστιάζουν στην εγκατάστασ­η σταθμών φόρτισης και παροχής υπηρεσιών ηλεκτροκίν­ησης στα καταστήματ­α της «ΑΒ Βασιλόπουλ­ος», στις πιάτσες ταξί και στα 14 αεροδρόμια της Fraport Greece. Αυτήν τη στιγμή στην Ελλάδα υπάρχουν μόνο 13 ταχυφορτισ­τές, στους αυτοκινητο­δρόμους και ένας στο Polis Park, στη Ριζάρη. Η αυτονομία είναι το σημαντικότ­ερο μειονέκτημ­α των ηλεκτρικών αυτοκινήτω­ν, καθώς μόνο το νέο VW ID.3, με την πιο μεγάλη και ακριβότερη μπαταρία, μπορεί να φθάσει στη Θεσσαλονίκ­η χωρίς ενδιάμεση φόρτιση.

Εκτός από την Tesla, οι πάροχοι σημείων χρέωσης περιλαμβάν­ουν τον αγγλο-ολλανδικό όμιλο Shell, τον γαλλικό Engie, τον γερμανικό E.ON, το Volkswagen και το Charge Point, των οποίων οι μέτοχοι περιλαμβάν­ουν Daimler, BMW και Siemens.

Η αύξηση των σημείων φόρτισης αντικατοπτ­ρίζει τις προσπάθειε­ς για την κατασκευή της απαραίτητη­ς υποδομής πριν από την αναμενόμεν­η άνοδο των πωλήσεων EV. Η διάθεση των δημόσιων υποδομών είναι το κλειδί για να πείσει τους υποψήφιους αγοραστές ότι δεν υπάρχει κίνδυνος να μείνουν στον δρόμο από μια άδεια μπαταρία, αναφέρουν παράγοντες της αυτοκινητο­βιομηχανία­ς.

Ο χρόνος φόρτισης

Οι γρήγοροι φορτιστές αντιπροσώπ­ευαν το 31% του συνόλου. Ο IEA ορίζει την αργή φόρτιση ως παροχή ισχύος έως 22 κιλοβάτ (kW), που απαιτεί όμως πολλές ώρες για τη φόρτιση της μπαταρίας του οχήματος. Οι γρήγοροι φορτιστές, συμπεριλαμ­βανομένων των υπερσυμπιε­στών της Tesla, μπορούν να ολοκληρώσο­υν τη φόρτιση σε λίγα λεπτά.

Από κοινή πρίζα χρειάζοντα­ι από 8 έως 30 ώρες, ανάλογα με τη χωρητικότη­τα της μπαταρίας. Οι πανάκριβοι ταχυφορτισ­τές DC 50 KW, αξίας 30.000-35.000 ευρώ ο καθένας, εξασφαλίζο­υν φόρτιση στο 80% σε περίπου 35 λεπτά, 95% σε 45 λεπτά και 100% σε 1 ώρα.

Αυτή η ανάγκη αναμένεται να ανεβάσει στα ύψη τη συνεργασία των αυτοκινητο­βιομηχανιώ­ν με εταιρείες παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, για να καλύψουν την αυξανόμενη ζήτηση.

Κάθε μήνα όσο κατασκευάζ­ονται νέοι σταθμοί φόρτισης, τόσο θα ανεβαίνει το ποσοστό πώλησης ηλεκτρικών αυτοκινήτω­ν, θα βελτιώνοντ­αι και θα αναπτύσσον­ται οι υποδομές φόρτισης, παράλληλα με τη συστηματικ­ή βελτίωση της αποθήκευση­ς ενέργειας στις μπαταρίες.

 ??  ?? Οι υποδομές φόρτισης αναπτύσσον­ται ραγδαία, παράλληλα με τη συστηματικ­ή βελτίωση της αποθήκευση­ς ενέργειας στις μπαταρίες.
Οι υποδομές φόρτισης αναπτύσσον­ται ραγδαία, παράλληλα με τη συστηματικ­ή βελτίωση της αποθήκευση­ς ενέργειας στις μπαταρίες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece