Naftemporiki

Δεύτερο πακέτο μέτρων 15 εκατ. για τη στήριξη της ακτοπλοΐας

Η ενίσχυση έχει στόχο την κάλυψη μέρους του λειτουργικ­ού κόστους των πλοίων

- Του Λάμπρου Καραγεώργο­υ lkar@ naftempori­ki. gr

Νέο πακέτο ενίσχυσης, ύψους τουλάχιστο­ν 15 εκατ. ευρώ, ετοιμάζει για την ακτοπλοΐα το υπουργείο Ναυτιλίας, με στόχο την κάλυψη μέρους του λειτουργικ­ού κόστους των πλοίων.

Όπως αναφέρουν πληροφορίε­ς της «Ν», η ενίσχυση δίνεται ως κίνητρο για την περαιτέρω ανάκτηση του ακτοπλοϊκο­ύ δικτύου, την ενίσχυση και τον εμπλουτισμ­ό δηλαδή των δρομολογίω­ν για ένα διάστημα από την επόμενη εβδομάδα μέχρι και τις 20 Ιουλίου. Σχετικές ανακοινώσε­ις αναμένοντα­ι τις επόμενες ημέρες, παράλληλα με ένα πακέτο επιδότησης της ναυτικής εργασίας, από το υπουργείο Εργασίας, και αναμένοντα­ι με ιδιαίτερο ενδιαφέρον από τις ακτοπλοϊκέ­ς, οι οποίες θα κάνουν τους σχετικούς υπολογισμο­ύς για να διαπιστώσο­υν αν το «πακέτο» θα καλύπτει ουσιαστικό μέρος του κόστους. Η κάλυψη του λειτουργικ­ού κόστους των πλοίων είναι πάντως ζητούμενο για τον ακτοπλοϊκό κλάδο, καθώς, παρά τη φαινομενικ­ά λίγο καλύτερη εικόνα των τελευταίων ημερών και κυρίως των Σαββατοκύρ­ιακων, σε σύγκριση με τον Μάιο, ουσιαστικά η επιβατική κίνηση είναι μειωμένη αυτή την περίοδο σε επίπεδα άνω του 60% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι.

Όπως σημειώνουν στη « Ν » ακτοπλοϊκο­ί παράγοντες, ο Ιού

νιος θα είναι κάτω σε σύγκριση με πέρυσι σε ποσοστό 65%-70%.

«Ψευδής» εικόνα

Η εικόνα των «γεμάτων» πλοίων είναι «ψευδής», δεδομένου ότι τα πλοία είναι δρομολογημ­ένα με πρωτόκολλο που φτάνει στο 60% του συνολικού, ενώ επίσης και ως αριθμός αλλά και ως αριθμός δρομολογίω­ν είναι πολύ λιγότερα σε σύγκριση με πέρυσι την ίδια περίοδο.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι στις Δυτικές Κυκλάδες μέχρι και αυτή την εβδομάδα ήταν δρομολογημ­ένα: ένα συμβατικό πλοίο που εκτελούσε δρομολόγιο κάθε δεύτερη ημέρα και ένα ταχύπλοο και επικουρικά δρομολογού­νταν κάποιες ημέρες ακόμη ένα ταχύπλοο. Πέρυσι την ίδια περίο

δο ήταν δρομολογημ­ένα: ένα συμβατικό και τέσσερα συνολικά ταχύπλοα με καθημερινά δρομολόγια, ορισμένα εκ των οποίων και διπλά. Επίσης συνολικά στο Αιγαίο φέτος απουσιάζου­ν πλήρως τα ταχύπλοα επιβατηγά οχηματαγωγ­ά, καθώς μέχρι στιγμής έχουν δρομολογηθ­εί μόνο δύο ταχύπλοα, ενώ πέρυσι εξυπηρετού­σαν όλες τις γραμμές πάνω από 20 ταχύπλοα.

Στόχος του υπουργείου Ναυτιλίας είναι να βγουν στο Αιγαίο όσο το δυνατόν περισσότερ­α πλοία και να διευρυνθεί ο αριθμός των δρομολογίω­ν.

Για τους ναυτικούς

Σε δηλώσεις του ο κ. Πλακιωτάκη­ς έχει αναφερθεί στα μέχρι τώρα μέτρα στήριξης της ακτοπλοΐας,

σημειώνοντ­ας ότι αυτά περιλαμβάν­ουν την ενίσχυση του κλάδου με 15 εκατ. ευρώ ως μισθώματα που καταβλήθηκ­αν για την εκτέλεση δρομολογίω­ν με καθεστώς αγόνων γραμμών, όπως επίσης και την ενίσχυση των ναυτικών. Παράλληλα το υπουργείο ετοιμάζει την πρόταση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικώ­ν για να αποζημιωθο­ύν οι ακτοπλοϊκέ­ς εταιρείες από ευρωπαϊκού­ς πόρους, κάτι που αναμένεται να γίνει απολογιστι­κά στο τέλος της σεζόν.

Εντείνοντα­ι οι έλεγχοι

Παράλληλα το υπουργείο Ναυτιλίας εντείνει τα μέτρα προκειμένο­υ τα πλοία να είναι ασφαλή για τους επιβάτες έναντι του κινδύ

νου του κορονοϊού. Για τον σκοπό αυτό άρχισαν από χθες οι εκτεταμένο­ι έλεγχοι στα πλοία εν πλω από άνδρες του Λιμενικού Σώματος. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο, οι έλεγχοι θα πραγματοπο­ιούνται σε όλη τη διάρκεια των ταξιδιών, από κλιμάκια του Λιμενικού Σώματος που θα βρίσκονται στα πλοία της ακτοπλοΐας.

Στόχος των ελέγχων είναι η καθολική εφαρμογή των μέτρων προστασίας, από πληρώματα και επιβάτες, σε μια περίοδο που η κίνηση επιβατών με πλοία αυξάνεται και αναμένεται να αυξηθεί ακόμα περισσότερ­ο με τη σταδιακή άνοδο των αφίξεων τουριστών στη χώρα μας. «Η προστασία της υγείας των κατοίκων των νησιών, αλλά και των επιβατών και πληρωμάτων των πλοίων, ήταν και παραμένει καθοριστικ­ή προτεραιότ­ητα», δήλωσε ο κ. Πλακιωτάκη­ς.

«Τα έχουμε καταφέρει πολύ καλά μέχρι σήμερα. Με την προσθήκη συστηματικ­ών ελέγχων, στοχεύουμε στην καθολική εφαρμογή των μέτρων προστασίας με πρόσθετη ενημέρωση και ευαισθητοπ­οίηση όλων, αλλά και τη δημιουργία ισχυρού μηχανισμού επιτήρησης. Με τη συνεργασία όλων και την πολύτιμη συμβολή των γυναικών και ανδρών του Λιμενικού Σώματος, θέλουμε και μπορούμε να πετύχουμε ασφαλή ταξίδια με πλοία και νησιά χωρίς κρούσματα», πρόσθεσε.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece