Naftemporiki

Με στοχευμένη στρατηγική η ΕΨΑ εν μέσω πανδημίας

Στόχος η διατήρηση μεριδίων αγοράς και η προώθηση νέων προϊόντων

- Της Δανάης Αλεξάκη dalex@ naftempori­ki. gr

Έτος διατήρησης της δυναμικής των μεριδίων και περιορισμο­ύ των κραδασμών από τις «χαμένες» πωλήσεις, εξαιτίας του lockdown που επιβλήθηκε στην εστίαση, αναδεικνύε­ται το 2020 για τη βολιώτικη εταιρεία εμφιάλωσης ΕΨΑ, η οποία, παρά την πανδημία, δεν «πάγωσε» τους σχεδιασμού­ς της για νέα λανσαρίσμα­τα, ούτε το πλάνο εισόδου σε νέα προϊοντική κατηγορία.

Όπως αναφέρει στη «Ν» ο γενικός διευθυντής της εταιρείας, Μιχάλης Τσαούτος, «ο κλάδος των μη αλκοολούχω­ν δεν έμεινε αλώβητος από την εξάπλωση του Covid-19. Πέρα από τις χαμένες πωλήσεις από το καθολικό κλείσιμο στο κανάλι της εστίασης, τις πρώτες δύο εβδομάδες της καραντίνας ήταν αρνητικό και το πρόσημο στη λιανική, αφού οι καταναλωτέ­ς επικεντρώθ­ηκαν σε αγαθά πρώτης ανάγκης και σε είδη για την προστασία τους έναντι της πανδημίας. Κατά την περίοδο, ωστόσο, του εορτασμού του Πάσχα υπήρξε ομαλοποίησ­η στις πωλήσεις στο ράφι, με αποτέλεσμα η αγορά σήμερα να κινείται σε σταθερά επίπεδα για την εποχή».

Σε ό,τι αφορά την ΕΨΑ, το αρχικό πλάνο για τη φετινή χρονιά υπολόγιζε σε επίτευξη τζίρου της τάξεως των 11-12 εκατ. ευρώ (σ.σ.: επιτυγχάνο­ντας ρυθμό ανάπτυξης τουλάχιστο­ν 10%-15% σε σχέση με το 2019) και όπως σημειώνει ο κ. Τσαούτος «οι επιδόσεις στο πρώτο δίμηνο κινούνταν σε ακολουθία με τις προβλέψεις μας. Το “χτύπημα”, ωστόσο, της πανδημίας ανέτρεψε τους σχεδιασμού­ς, με τις απώλειες στις πωλήσεις να κυμαίνοντα­ι έως και στο 50% για την περίοδο του lockdown και με εκτιμήσεις για περιορισμέ­νη κατανάλωση κατά την επιστροφή στη νέα πραγματικό­τητα».

Υπό τα νέα δεδομένα, σε αυτήν τη φάση εκτιμάται ότι οι απώλειες στα φετινά έσοδα μπορούν να περιοριστο­ύν σε μονοψήφιο ποσοστό, της τάξεως έως του 8%, με την εξαγωγική δραστηριότ­ητα να διατηρεί σχεδόν αλώβητη τη δυναμική της σε αυτήν τη συγκυρία. Σε ό,τι αφορά το bottom line, δύναται να εμφανίσει βελτιωμένη εικόνα σε σχέση με πέρυσι.

Προς αυτήν την κατεύθυνση, το αναθεωρημέ­νο εμπορικό πλά

νο για το καλοκαίρι «βάζει» μπροστά περιοχές της ηπειρωτική­ς Ελλάδας και εν γένει τους προορισμού­ς που δείχνουν ελκυστικότ­εροι τη φετινή τουριστική σεζόν. «Είμαστε συγκρατημέ­νοι σε ό,τι αφορά τους όγκους που θα διαθέσουμε στην αγορά τη φετινή σεζόν, προκειμένο­υ να μη βρεθούμε αντιμέτωπο­ι με επισφάλειε­ς. Κινούμαστε στοχευμένα και επαναξιολο­γούμε συνεχώς τις κινήσεις μας. Για παράδειγμα, επικεντρων­όμαστε σε προορισμού­ς όπως η Λευκάδα, η οποία ελέω της οδικής σύνδεσης με την ηπειρωτική Ελλάδα φέρεται ότι “πριμοδοτεί­ται” φέτος το καλοκαίρι σε σχέση με άλλα νησιά. Σε αυτήν τη λογική ενισχύουμε την παρουσία μας στη “στεριά” και παρακολουθ­ούμε την πορεία της κίνησης στα νησιά».

Στο επίκεντρο της στρατηγική­ς είναι η διατήρηση των εγχώριων μεριδίων της ΕΨΑ, τα οποία στην κατηγορία αναψυκτικώ­ν με γεύσεις κινούνται στο 10%, ενώ στη γενική κατηγορία, συμπεριλαμ­βανομένης και της cola, το ποσοστό κυμαίνεται στο 3,5%. Παράλληλα γίνονται κινήσεις για περιορισμό του λειτουργικ­ού κόστους, με έμφαση τις συμπράξεις που προκύπτουν από την πρωτοβουλί­α «ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ».

Αιχμή του δόρατος για τη βολιώτικη εταιρεία είναι να κρατήσει ζωντανό το ενδιαφέρον των καταναλωτώ­ν και σε αυτό το πλαίσιο η ΕΨΑ λάνσαρε ήδη το «Summer Mix Limited Edition», το οποίο θα διατίθεται μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίο­υ. Όπως εξηγεί ο κ. Τσαούτος, στο πλαίσιο του νέου concept κάθε καλοκαίρι θα λανσάρεται και μια νέα γεύση. Ταυτόχρονα, η εταιρεία ετοιμάζετα­ι να κάνει ντεμπούτο σε μια νέα κατηγορία, εξέλιξη που αναμένεται να γνωστοποιη­θεί μέσα στις προσεχείς ημέρες.

 ??  ?? Μιχάλης Τσαούτος, γενικός διευθυντής της ΕΨΑ.
Μιχάλης Τσαούτος, γενικός διευθυντής της ΕΨΑ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece