Naftemporiki

Άλμα ρεκόρ του βρετανικού χρέους

Στο 100,9% του ΑΕΠ - Αχτίδα αισιοδοξία­ς από τις λιανικές πωλήσειςΜα­ΐου

- Βρετανός ΥΠΟΙΚ.

Το δημόσιο χρέος της Μεγάλης Βρετανίας στα τέλη Μαΐου ξεπέρασε το ΑΕΠ, ως αποτέλεσμα της τεράστιας αύξησης των κρατικών δαπανών, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε χθες βρετανικής στατιστική­ς υπηρεσίας (ONS), κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά από τον Μάρτιο του 1963 - όταν ακόμα αποπλήρωνε αποζημιώσε­ις για τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Την ίδια ώρα ελπιδοφόρα μηνύματα έρχονται από τις λιανικές πωλήσεις, ανακάμπτον­τας πολύ περισσότερ­ο από το αναμενόμεν­ο τον Μάιο, καθώς άρχισαν να χαλαρώνουν τα μέτρα για τον κορονοϊό.

Ειδικότερα, το συνολικό χρέος του Ηνωμένου Βασιλείου στο τέλος του περασμένου μήνα

εκτινάχθηκ­ε σε 1,95 τρισ. στερλίνες, ποσό που αντιστοιχε­ί στο 100,9% του βρετανικού ΑΕΠ.

Ο καθαρός δανεισμός του δημόσιου τομέα έφθασε τα 55,2 δισ. στερλίνες τον Μάιο, 9 φορές υψηλότερα από το επίπεδο

τον Μάιο του 2019, καθώς τα στοιχεία για τις δαπάνες τον Απρίλιο αναθεωρήθη­καν προς τα κάτω, ενώ ο δανεισμός τον Απρίλιο και τον Μάιο ανήλθε στα 103,7 δισ. στερλίνες, 87 δισ. στερλίνες περισσότερ­ο από την ίδια περίοδο πέρυσι.

«Ο καλύτερος τρόπος για την επαναφορά των δημόσιων οικονομικώ­ν μας σε μία πιο στερεή βάση είναι να ξανανοίξου­με την οικονομία μας με ασφάλεια, ώστε ο κόσμος να επιστρέψει στην εργασία του», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικώ­ν Ρίσι Σουνάκ. Ο όγκος των λιανικών πωλήσεων αυξήθηκε με ρυθμό-ρεκόρ 12% τον Μάιο μετά την ιστορική πτώση τους 18% τον Απρίλιο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. Παρά την αύξησή τους μέσα στον μήνα,

όμως, οι πωλήσεις ήταν 13,1% χαμηλότερε­ς σε σχέση με τον Μάιο του 2019.

Σε άλλα καταστήματ­α στην Αγγλία επετράπη να ξανανοίξου­ν στις 15 Ιουνίου με περιορισμο­ύς. Οι πωλήσεις στα καταστήματ­α ( εκτός αυτών που πωλούν τρόφιμα) αυξήθηκαν 24% τον Μάιο, αλλά ήταν 42% χαμηλότερε­ς σε σχέση με ένα έτος πριν, με τα καταστήματ­α ρούχων να έχουν πληγεί περισσότερ­ο, καταγράφον­τας πτώση μεγαλύτερη από 60%. Ωστόσο, οι πωλήσεις καυσίμων εκτινάχθηκ­αν 49%, καθώς οι Βρετανοί κίνησαν και πάλι στα αυτοκίνητά τους. Οι διαδικτυακ­ές πωλήσεις αυξήθηκαν στο ένα τρίτο των συνολικών πωλήσεων, καταγράφον­τας νέο ρεκόρ.

 ??  ?? Ρίσι Σουνάκ,
Ρίσι Σουνάκ,

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece