Naftemporiki

Καμπανάκι ΠΟΥ για επιστροφή σε επικίνδυνη κανονικότη­τα

Συστάσεις προς τους πολίτες του κόσμου, καθώς ο ιός κυκλοφορεί ακόμη

- Του Μωυσή Λίτση mlitsis@ naftempori­ki. gr

Οκόσμος εισήλθε σε «επικίνδυνη φάση » , καθώς ανοίγουν ξανά οι χώρες που είχαν εφαρμόσει μέτρα καραντίνας ή περιορισμο­ύς στις μετακινήσε­ις, προειδοποί­ησε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

«Ο κόσμος εισήλθε σε μια νέα και επικίνδυνη φάση. Πολλοί άνθρωποι έχουν προφανώς κουραστεί να μένουν μέσα στο σπίτι τους. Οι χώρες θέλουν να ξανανοίξου­ν την κοινωνία τους και την οικονομία τους», δήλωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσ­ους κατά τη διάρκεια διαδικτυακ­ής συνέντευξη­ς Τύπου.

«Ωστόσο ο ιός συνεχίζει να μεταδίδετα­ι γρήγορα, παραμένει θανατηφόρο­ς και η πλειονότητ­α των ανθρώπων παραμένει εκτεθειμέν­η», πρόσθεσε, διευκρινίζ­οντας ότι ο ΟΗΕ κατέγραψε χθες, Πέμπτη, περισσότερ­α από 150.000 νέα κρούσματα, έναν αριθμό-ρεκόρ για μία μόνο ημέρα από την έναρξη της πανδημίας.

Σχεδόν το ήμισυ των κρουσμάτων καταγράφηκ­ε στην αμερικανικ­ή ήπειρο και η πανδημία συνεχίζει να μεταδίδετα­ι επίσης στη νότια Ασία και στη Μέση Ανατολή. «Καλούμε κάθε χώρα και κάθε πολίτη να βρίσκεται στη μέγιστη επαγρύπνησ­η. Συνεχίστε να τηρείτε τις αποστάσεις σας, μείνετε στο σπίτι αν αισθάνεστε αδιαθεσία, συνεχίστε να καλύπτετε τη μύτη και το στόμα σας όταν βή

χετε, φορέστε μάσκα μόλις κριθεί απαραίτητο, συνεχίστε να πλένετε τα χέρια σας», επέμεινε ο Τέντρος.

Στο μεταξύ, ενισχύεται το σενάριο ότι ο κορονοϊός είχε αρχίσει να εμφανίζετα­ι πολύ νωρίτερα απ’ ό,τι αρχικά θεωρούνταν, μετά τη δημοσιοποί­ηση χθες μίας ακόμη μελέτης, αυτή τη φορά από την Ιταλία. Σύμφωνα με μελέτη του Ανώτατου Ινστιτούτο­υ Υγείας (ISS), ο νέος κορονοϊός ήταν παρών στα λύματα των πόλεων του Μιλάνου και του Τορίνο από τον Δεκέμβριο του 2019, δύο μήνες πριν από την επίσημη καταγραφή του πρώτου κρούσματος στην Ιταλία.

Η μελέτη εξέτασε 40 δείγματα λυμάτων που είχαν περισυλλεχ­θεί ανάμεσα στον Οκτώβριο 2019 και τον Φεβρουάριο 2020. Τα αποτελέσμα­τα, που επιβεβαιώθ­ηκαν από δύο χωριστά εργαστήρια με δύο διαφορετικ­ές μεθόδους, απέδειξαν την παρουσία του κορονοϊού σε δείγματα που προέρχοντα­ι από το Μιλάνο και το Τορίνο στις 18 Δεκεμβρίου 2019.

Το πρώτο κρούσμα ανιχνεύτηκ­ε επισήμως στην Ιταλία στα μέσα Φεβρουαρίο­υ.

Η μελέτη έρχεται να προστεθεί σε αρκετές ενδείξεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητ­ας τον τελευταίο καιρό, σύμφωνα με τις οποίες ο νέος ιός κυκλοφορού­σε πολύ νωρίτερα απ’ ό,τι αρχικά πιστευόταν.

Γαλλία και Ισπανία

Τον Μάιο, Γάλλοι επιστήμονε­ς ανέφεραν ότι με βάση τα τεστ που έγιναν σε δείγματα ένας ασθενής, ο

οποίος είχε νοσηλευτεί με πνευμονία κοντά στο Παρίσι στις 27 Δεκεμβρίου, τελικά είχε προσβληθεί από τον Covid-19.

Στην Ισπανία, άλλη μελέτη βρήκε ίχνη του κορονοϊού σε νερό το οποίο είχε περισυλλεχ­θεί στα μέσα Ιανουαρίου στην Βαρκελώνη, 40 περίπου ημέρες πριν ανακαλυφθε­ί εκεί το πρώτο κρούσμα.

Το Ιταλικό Ανώτατο Ινστιτούτο Υγείας διευκρινίζ­ει ότι τα δείγματα από τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο 2019 δεν έδειξαν ίχνη του ιού. Παράλληλα διευκρινίζ­ει ότι «το γεγονός ότι εντοπίσαμε ίχνη του ιού «δεν σημαίνει αυτομάτως ότι οι βασικές αλυσίδες μετάδοσης (...) ήταν ενεργές από τα πρώτα αυτά κρούσματα».

Η επιδημία Covid-19 προκάλεσε επισήμως 34.500 θανάτους στην Ιταλία, από το πρώτο περιστατικ­ό που καταγράφηκ­ε στις 20 Φεβρουαρίο­υ στο Κοντόνιο, πρώτο καταγεγραμ­μένο κρούσμα εκτός

της Κίνας, όπου η επιδημία έκανε την εμφάνισή της τον Δεκέμβριο του 2019, όπως έχει ανακοινώσε­ι το Πεκίνο.

Η περιοχή της Λομβαρδίας και γενικότερα η βόρεια Ιταλία έγιναν στη συνέχεια το επίκεντρο της επιδημίας στην Ευρώπη. Η ασθένεια μοιάζει να είναι τώρα υπό έλεγχο στην Ιταλία, με λίγες δεκάδες θανάτους ημερησίως και μειωμένο αριθμό κρουσμάτων. Ωστόσο, δύο εστίες μετάδοσης εμφανίσθηκ­αν τις τελευταίες ημέρες στη Ρώμη, όπου οι υγειονομικ­ές αρχές διαβεβαιών­ουν ότι η κατάσταση βρίσκεται υπό έλεγχο.

Συναγερμός στη Γερμανία

Στη Γερμανία, στο τεράστιο εργοστάσιο επεξεργασί­ας κρέατος της Ρέντα - Βίντενμπρο­υκ, στη Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία, έχουν εντοπιστεί περισσότερ­α από 700 θετικά κρούσματα Covid-19. Επίσης στο Βερολίνο περί τα 369 νοικοκυριά έχουν τεθεί σε καθεστώς καραντίνας, με 85 άτομα να έχουν διαγνωστεί θετικά στον ιό στη συνοικία Neukolln.

Ρεκόρ στην Τσεχία

Η Τσεχία ανέφερε τη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού έπειτα από δύο μήνες. Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων την Πέμπτη ξεπέρασε τα 100, μόλις για τρίτη φορά από τα μέσα Απριλίου. Συγκεκριμέ­να, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι σημειώθηκα­ν 118 νέα κρούσματα, η μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση από τις 21 Απριλίου. Η χώρα αυτή της κεντρικής Ευρώπης έχει αρχίσει από τον Μάιο να χαλαρώνει τους περιορισμο­ύς κατά της εξάπλωσης της πανδημίας.

Βρετανία και Ρωσία

Στο Ηνωμένο Βασίλειο το επίπεδο συναγερμού για την πανδημία του κορονοϊού μειώθηκε από το τέσσερα στο τρία, έπειτα από σύσταση του Κέντρου Βιοασφάλει­ας. Στη Ρωσία οι αρχές ανακοίνωσα­ν ότι το τελευταίο εικοσιτετρ­άωρο καταγράφηκ­αν 7.972 νέα κρούσματα, με τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων να φθάνει τις 569.063 από τότε που ξέσπασε η πανδημία. Το εθνικό κέντρο αντιμετώπι­σης του κορονοϊού ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετρ­άωρο απεβίωσαν 181 άτομα, ενώ ο συνολικός αριθμός των νεκρών έφθασε τα 7.841 άτομα, που συνιστά το 1,38% του συνολικού αριθμού των κρουσμάτων.

 ??  ?? Η Βενετία άνοιξε και πάλι για τους τουρίστες ύστερα από το αυστηρό lockdown, καθώς ανήκε στις πιο πληγείσες περιοχές της Ιταλίας.
Η Βενετία άνοιξε και πάλι για τους τουρίστες ύστερα από το αυστηρό lockdown, καθώς ανήκε στις πιο πληγείσες περιοχές της Ιταλίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece