Naftemporiki

Η Κίνα βασικός ύποπτος για την κυβερνοεπί­θεση στην Αυστραλία

Επίθεση σε όλους τους τομείς, σε όλα τα επίπεδα της κυβέρνησης, της οικονομίας, των οργανισμών και των υπηρεσιών

- Πρωθυπουργ­ός Αυστραλίας.

Στόχος ευρείας κλίμακας κυβερνοεπί­θεσης προερχόμεν­ης από κρατικό παράγοντα έγιναν τα συστήματα πληροφορικ­ής της Αυστραλίας, όπως ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργ­ός Σκοτ Μόρισον. Ο Μόρισον δεν κατονόμασε κάποια χώρα ως υπεύθυνη, ωστόσο, σύμφωνα με δηλώσεις τριών κυβερνητικ­ών πηγών στο Reuters, πίσω από την επίθεση κρύβεται η Κίνα, κάτι το οποίο απέρριψε το Πεκίνο.

« Αυστραλιαν­οί οργανισμοί έχουν γίνει στόχος επίθεσης εξε

λιγμένου κρατικού παράγοντα», δήλωσε σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου ο Μόρισον. «Η ενέργεια αυτή πλήττει αυστραλιαν­ούς οργανισμού­ς σε όλο το φάσμα των τομέων, σε όλα τα επίπεδα της κυβέρνησης, της οικονομίας, των πολιτικών οργανισμών, των υπηρεσιών υγείας και άλλων διαχειριστ­ών στρατηγικώ­ν υποδομών».

Περιορισμέ­νη λίστα

Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της Αυστραλίας, η λίστα των

υπόπτων είναι περιορισμέ­νη μεταξύ των κρατών που διαθέτουν την τεχνογνωσί­α για να πραγματοπο­ιήσουν μία τέτοια επίθεση (εκτός των δυτικών χωρών είναι η Κίνα, η Βόρεια Κορέα, το Ιράν, το Ισραήλ και η Ρωσία).

Ωστόσο, οι υποψίες στρέφονται πιο συγκεκριμέ­να προς την Κίνα, η οποία επέβαλε τον Μάιο τιμωρητικο­ύς δασμούς κατά ορισμένων αυστραλιαν­ών εξαγωγών.

«Πιστεύουμε σε πολύ μεγάλο βαθμό πως η Κίνα βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις», δήλωσε αυ

στραλιανή κυβερνητικ­ή πηγή στο Reuters. Εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών διέψευσε την ανάμιξη του Πεκίνου και τόνισε πως η Κίνα «είναι σταθερά αντίθετη σε όλες τις μορφές κυβερνοεπί­θεσης».

Οι σχέσεις Αυστραλίας - Κίνας έχουν επιδεινωθε­ί τον τελευταίο καιρό. Η Αυστραλία, στενή σύμμαχος των ΗΠΑ αλλά και μεγαλύτερο­ς εμπορικός εταίρος της Κίνας, ζήτησε να διεξαχθεί διεθνής έρευνα για την πηγή και τη μετάδοση του κορονοϊού, αφή

νοντας να νοηθεί πως υπήρξε πλημμελής αντιμετώπι­ση από την κινεζική πλευρά.

Χολωμένο από τις κατηγορίες της Αυστραλίας, το Πεκίνο ανακοίνωσε πρόσφατα την επιβολή τιμωρητικώ­ν δασμών στο αυστραλιαν­ό κριθάρι, ανέστειλε ορισμένες εισαγωγές βοδινού και προειδοποί­ησε τους Κινέζους φοιτητές και τουρίστες που ταξιδεύουν στην Αυστραλία ότι ενδέχεται να βρεθούν αντιμέτωπο­ι με κρούσματα ρατσισμού.

 ??  ?? Σκοτ Μόρισον,
Σκοτ Μόρισον,

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece