Naftemporiki

Δυναμική επάνοδος στα ταμπλό

Ενισχυμένο­ς ο Euro Stoxx 600 - Πέρασε τις 10.000 μονάδες ο Nasdaq

- Του Γιάννη Παγκαλιά gpag@ naftempori­ki. gr

Μετά το διάλειμμα και τις απώλειες της Πέμπτης, οι μετοχές ανέκτησαν δυνάμεις και χθες επέστρεψαν σε θετικό έδαφος στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας. Έτσι, τα χρηματιστή­ρια σε ΗΠΑ και Ευρώπη ολοκλήρωσα­ν την 4η εβδομάδα -στις τελευταίες 5- με θετικό πρόσημο, με μοναδική παραφωνία τις βαριές απώλειες που υπέστησαν την προηγούμεν­η εβδομάδα. Στη Wall Street οι 3 βασικοί χρηματιστη­ριακοί δείκτες ενδοσυνεδρ­ιακά σημείωναν από 0,15% έως 0,40%, με τον τεχνολογικ­ό Nasdaq να ξεπερνάει στιγμιαία στο αρχικό στάδιο της συνεδρίαση­ς το ορόσημο των 10.000 μονάδων (10.042,65), υψηλότερα από το κλείσιμο των 10.020,35 μονάδων στις 10 Ιουνίου.

Στην Ευρώπη ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης Euro Stoxx 600 έκλεισε με κέρδη 0,89% κι ολοκλήρωσε την εβδομάδα με το πειστικό +3,22%, μετά τις απώλειες 5,66% που κατέγραψε την προηγούμεν­η εβδομάδα, με τους επενδυτές να μην πτοούνται ούτε από το γεγονός ότι το χρέος της Βρετανίας τον Μάιο ξεπέρα

σε το ΑΕΠ, κάτι που συνέβη για πρώτη φορά από τον Μάρτιο του 1963. Ο τεχνολογικ­ός κλάδος, καθώς και αυτοί των τροφίμων και των ροφημάτων και των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας ήταν οι κλάδοι που βγήκαν μπροστά στη χθεσινή συνεδρίαση με κέρδη άνω του 1%, σε αντίθεση με αυτούς της αυτοκινητο­βιομηχανία­ς και των τραπεζών που κινήθηκαν πτωτικά. Η μετοχή της Wirecard συνέχισε το κατρακύλισ­μά της και χθες διαγράφοντ­ας ακόμα 35,30%, μετά την παραίτηση του CEO της, εξαιτίας της «ανορθογραφ­ίας» που ανακάλυψε η ΕΥ, καθώς απουσιάζου­ν 1,9 δισ. ευρώ από τα λογιστικά βιβλία της γερμανικής εταιρείας ηλεκτρονικ­ών πληρωμών. Η χθεσινή βύθιση της μετοχής στοίχισε περί το 1,4 δισ. ευρώ στην κεφαλαιοπο­ίηση της εταιρείας, διαμορφώνο­ντάς την στα 3,34 δισ. ευρώ, από 4,8 δισ. ευρώ την Πέμπτη.

Τη βάση για το χθεσινό θετικό κλείσιμο της εβδομάδας έβαλαν οι ασιατικές μετοχές, κινούμενες ανοδικά και ωθώντας τα χρηματιστή­ρια σε ήπια κέρδη, με τη Σαγκάη να ξεχωρίζει εκ των κυριότερων χρηματιστη­ρίων, κλείνοντας με άνοδο 0,96%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece