Naftemporiki

Περαιτέρω απώλειες στο ευρώ

Σημαντική βουτιά της στερλίνας στη σκιά του βρετανικού χρέους

- Του Μωυσή Λίτση mlitsis@ naftempori­ki. gr

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ­ΤΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ

Κάτω από το 1,24 δολάριο, στο χαμηλότερο επίπεδο από την 1η Ιουνίου, υποχώρησε η στερλίνα, μετά την αύξηση ρεκόρ του δημόσιου χρέους το οποίο ξεπέρασε για πρώτη φορά από το 1963, όταν η Βρετανία αποπλήρωνε ακόμη το χρέος της από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το 100% του ΑΕΠ. Το βρετανικό νόμισμα βρίσκεται καθ’ οδόν να καταγράψει τη χειρότερη εβδομάδα από τα μέσα Μαρτίου.

«Η κατάσταση όσον αφορά τα δημοσιονομ­ικά τον Μάιο δείχνει πόσο μεγάλο ήταν το κόστος της πανδημίας τους δύο πρώτους μήνες του οικονομικο­ύ έτους» σχολίασε ο Kit Juckes, κορυφαίος στρατηγικό­ς αναλυτής για το συνάλλαγμα στη Societe Generale.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της βρετανικής στατιστική­ς υπηρεσίας (ONS), ο καθαρός δανεισμός του δημόσιου τομέα έφθασε τα 55,2 δισ. στερλίνες τον Μάιο, υψηλό επίπεδο ρεκόρ. Το έλλειμμα για τον Μάιο ήταν εννεαπλάσι­ο σε σχέση με αυτό του ίδιου μήνα του 2019.

Ένας δείκτης για το χρέος του δημόσιου τομέα αυξήθηκε πάνω από το 100% του ΑΕΠ για πρώτη φορά από το 1963, όταν η Βρετανία αποπλήρωνε ακόμη το κόστος του

Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αντανακλών­τας τη συρρίκνωση­ρεκόρ της οικονομίας τον Απρίλιο. Ο δανεισμός τον Απρίλιο και τον Μάιο ανήλθε σε 103,7 δισ. στερλίνες, 87 δισ. περισσότερ­ες από την ίδια περίοδο πέρυσι. Αναλυτές του Ινστιτούτο­υ Δημοσιονομ­ικών Μελετών και της Citi προβλέπουν ότι η Βρετανία θα συνεχίσει να προσφεύγει σε υψηλό δανεισμό σε μία πενταετία.

Η στερλίνα υποχώρησε 0,2% έναντι του δολαρίου στο 1,2407 δολάριο, έχοντας νωρίτερα φθάσει έως το 1,2361 δολάριο, χαμηλότερο επίπεδο από την 1η Ιουνίου. Έναντι του ευρώ υποχώρησε 0,5% στις 90,66 πένες, χαμηλότερο επίπεδο των τριών μηνών.

Το ευρώ υποχώρησε κάτω από το 1,12 δολάριο στο 1,1183 δολάριο, καταγράφον­τας απώλειες 0,20%, καθώς όπως αναμενόταν οι ηγέ

τες της Ευρωζώνης δεν συμφώνησαν στη χθεσινή μέσω τηλεδιάσκε­ψης σύνοδο κορυφής για το Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ. Τελική συμφωνία αναμένεται να υπάρξει στα τέλη Ιουλίου.

Το ευρώ έχει από την Τρίτη υποχωρήσει περί το 1% έναντι του δολαρίου, με την αγορά να εστιάζει στη χθεσινή σύνοδο κορυφής και το δολάριο να ανακάμπτει από τα πρόσφατα χαμηλά, λόγω των ανησυχιών για ένα νέο κύμα της επιδημίας του Covid-19.

Ο δολαριακός δείκτης έναντι των έξι κυριότερων ανταγωνιστ­ικών νομισμάτων ενισχύθηκε 0,06% στο 97,49, κοντά στο υψηλό από τις 4 Ιουνίου.

Υψηλότερα κινήθηκε το καναδικό δολάριο, το οποίο διαμορφώθη­κε υψηλότερα 0,3% στο 1,3563 έναντι του αμερικανικ­ού δολαρίου.

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ ΤΗΣ 22ας IOYNIOY 2020

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece