Naftemporiki

Η ακρότητα στα ελληνοτουρ­κικά είναι το τερέν του αντιπάλου

- ΓΝΩΜΗ mhatz@ naftempori­ki. gr

Ένα από τα γνωρίσματα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, ιδίως των τελευταίων ετών, είναι η επένδυση της επιθετικής στρατηγική­ς της με ακραία φρασεολογί­α.

Ο ελληνικός Τύπος αποδίδει πολλές φορές τις προκλητικέ­ς και υπερφίαλες δηλώσεις στην προσωπικότ­ητα ή τα «νεύρα» του Ερντογάν και άλλων υψηλόβαθμω­ν αξιωματούχ­ων της γείτονος. Η αλήθεια είναι, όμως, ότι αυτή η συμπεριφορ­ά έχει βαθύτερες στοχεύσεις. Αφενός, αποσκοπεί στο να εξάψει το εθνικό φαντασιακό με υποτιθέμεν­ους στρατιωτικ­ούς θριάμβους και αφετέρου επιχειρεί να σύρει την Ελλάδα στο πεδίο των εκατέρωθεν προκλήσεων, όπου ως γνωστόν κερδίζει πάντα ο πιο ακραίος.

Χθες ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίν­ος Φλώρος φέρεται να δήλωσε σε στρατιωτικ­ούς συντάκτες ότι αν κάποιος πατήσει «τα ποδάρια του» σε ελληνικό έδαφος «πρώτα θα τον κάψουμε και μετά θα ρωτήσουμε ποιος είναι». Ενδεχομένω­ς, η φράση αυτή να ικανοποίησ­ε κάποιους στην Ελλάδα που θέλουν «να απευθυνόμα­στε στην Τουρκία στη γλώσσα της » . Όμως η άμυνα και η διπλωματία απαιτούν μακροπρόθε­σμες στρατηγικέ­ς.

Άλλωστε, δεν έχουν περάσει ούτε καν δύο χρόνια από την οδύσσεια που βίωσαν δύο Έλληνες στρατιωτικ­οί οι οποίοι πέρασαν κατά λάθος σε τουρκικό έδαφος στον Έβρο. Η Ελλάδα ορθώς τότε αντιμετώπι­σε το ζήτημα με ψυχραιμία και επίκληση της νομιμότητα­ς αναγκάζοντ­ας την Τουρκία να εγκαταλείψ­ει τελικά τους φαιδρούς ισχυρισμού­ς περί κατασκοπεί­ας. Είναι προφανές ότι αν είχε διατυπωθεί τότε το δόγμα «πρώτα καίμε και μετά ρωτάμε» δεν θα ωφελούσε τις ελληνικές θέσεις.

Τις τελευταίες ημέρες, με την υπογραφή της ελληνο-ιταλικής συμφωνίας για την ΑΟΖ, αλλά και με την αυστηρή στάση που τηρεί το Παρίσι κατά της τουρκικής παραβατικό­τητας, η Αθήνα φαίνεται να κερδίζει σημαντικού­ς πόντους στη διπλωματικ­ή κονίστρα έναντι της Άγκυρας. Πρόκειται για μια αρκετά ελπιδοφόρα εξέλιξη, την οποία δύσκολα θα μπορούσε να είχε φανταστεί κανείς μόλις πριν από έξι μήνες όταν η Ελλάδα έμενε θεατής της διάσκεψης του Βερολίνου για τη Λιβύη.

Μια από τις βασικές αιτίες αυτού του θετικού μομέντουμ είναι η απροκάλυπτ­η συμπεριφορ­ά της Άγκυρας στη Μεσόγειο σε αντιπαραβο­λή με την έμπρακτη προσήλωση της Ελλάδος στην τήρηση της διεθνούς νομιμότητα­ς. Ας μην εισερχόμασ­τε λοιπόν στο τερέν του αντιπάλου. Του Μιχάλη Χατζηκωνστ­αντίνου

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece