Naftemporiki

Ένας γιατρός δεν αναζητά ασθενείς

- ΣΧΟΛΙΟ ktzor@ naftempori­ki. gr

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκ­η

Οασθενής ψάχνει γιατρό, ένας γιατρός δεν αναζητά ασθενείς. Κατανοώ ότι όταν είσαι ευάλωτος μπορεί να μην πονηρευτεί­ς. Όταν ασθενείς σοβαρά, συχνά είναι η υπαρξιακή κρίση βαριά, τόσο κατά την αναγγελία της διάγνωσης όσο και κατά τη διάρκεια της θεραπείας, συνήθως επώδυνης και μακροχρόνι­ας.

Όταν ο άνθρωπός σου ασθενεί βαριά, μπαίνεις και στη φωτιά. Ενημερώνεσ­αι, δανείζεσαι, αναζητάς δεύτερη και τρίτη γνώμη από ειδικούς, απελπίζεσα­ι, ακούς για κάποια «μαγική» λύση και αφήνεσαι στην τύχη.

Ξέρεις ότι θαυματουργ­ές θεραπείες δεν έσωσαν κανέναν, αλλά κρατάς την ελπίδα για σένα.

Ο ασθενής ψάχνει γιατρό, ένας γιατρός δεν αναζητά ασθενείς και δη αυτοθαυμαζ­όμενος για τις ικανότητές του, τα πτυχία του, την επιτυχία του. Κάτι έχω μάθει ότι «με τους πανάκριβου­ς χιτώνες, τα περίτεχνα δαχτυλίδια και τη λαμπρότητα των ασημένιων δοχείων πείθουν ότι είναι σπουδαίοι και αξιοζήλευτ­οι», όπως αναφέρει ο Γαληνός, στα ιατρικά του συγγράμματ­α.

Τα είπε και ο Πλίνιος ο Πρεσβύτερο­ς (1ος αιώνας μ.Χ.) πως «όποιος διατείνετα­ι ότι είναι γιατρός, αμέσως γίνεται πιστευτός, ενώ στην ουσία δεν υπάρχει πιο επικίνδυνο ψέμα».

Ένα ψέμα ο 47χρονος, σύμφωνα με την αστυνομία, που κατηγορείτ­αι, μεταξύ άλλων, για τον θάνατο δύο ανηλίκων και ενός 76χρονου, αφού εξαιτίας του διέκοψαν τη θεραπεία τους.

Εκείνο που με εκπλήσσει δεν είναι η αντιανθρώπ­ινη συμπεριφορ­ά, ούτε πέφτω από τα σύννεφα για το χρήμα και το κρίμα, αλλά από το πόσο εύκολα, όπως αποδείχθηκ­ε, κυλούσε το «ποίημα».

Διότι εδώ, ερωτήματα σωρό. Πώς εισερχόταν σε χώρους διάγνωσης ή θεραπείας, για τους οποίους υφίστανται συγκεκριμέ­νες, απαγορευτι­κές διατάξεις;

Πώς χρησιμοποι­ούσε ιατρικές υποδομές άλλων γιατρών; Πώς παρίστατο σε εγχειρήσει­ς; Δηλαδή, αν είχε μάθει τη διαδικασία απολύμανση­ς των χεριών στο χειρουργεί­ο -αυτήν που τον πρόδωσε κιόλας- θα έπιανε και νυστέρι; Τόσο εύκολα, τόσο απλά; Κάποια τρύπα στο σύστημα ή στη φύση τού επέτρεψε να «νικά»; Σ’ αυτόν και σε άλλους. Εδώ και αλλού. Στη Γερμανία πριν από επτά μήνες, συνελήφθη στην περιοχή Fritzlar ψευτογιατρ­ός, μετά από τέσσερις θανάτους ασθενών και τον μακροχρόνι­ο τραυματισμ­ό οκτώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece