Naftemporiki

Υστέρηση εσόδων και αύξηση της ανεργίας απειλούν τον προϋπολογι­σμό του ΕΦΚΑ

Πώς προέκυψε η απόκλιση της τάξεως του 7,3% στο πεντάμηνο σε σχέση με πέρυσι

-

Σε καθρέφτη της πανδημικής κρίσης του κορονοϊού εξελίσσετα­ι μοιραία ο ΕΦΚΑ, καθώς οι πρωτόγνωρε­ς συνθήκες που διαμόρφωσε και συνεχίζει να διαμορφώνε­ι στην οικονομία η πανδημία του Covid-19 αντικατοπτ­ρίζονται στα έσοδα και στις οικονομικέ­ς ισορροπίες του ασφαλιστικ­ού γίγαντα. Η υστέρηση εσόδων για το πρώτο πεντάμηνο του 2020 φτάνει στο 7,3% σε σύγκριση με το 2019, σύμφωνα και με τα όσα ανέφερε στην Επιτροπή Παρακολούθ­ησης του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης της Βουλής ο διοικητής του ΕΦΚΑ Χρίστος Χάλαρης. Τον Μάρτιο η υποχώρηση των εσόδων από τη μισθωτή απασχόληση, που είναι ο βασικός αιμοδότης του συστήματος μετά τον κρατικό προϋπολογι­σμό, έφτασε στο 13% και τον Απρίλιο στο 23% συγκριτικά με το 2019, με αποτέλεσμα το δίμηνο της καραντίνας να εισπραχθού­ν από τους εργοδότες συνολικά 250 εκατ. ευρώ λιγότερα από πέρυσι.

Οι δύο δομικές διαφορές

«Η υστέρηση εσόδων που εμφανίζετα­ι και το νούμερο των 600 εκατ. ευρώ που ακούγεται αφορά ένα κομμάτι το οποίο δεν είναι απολύτως συγκρίσιμο με το 2019» είπε ο κ. Χάλαρης στη Βουλή, κάνοντας λόγο για δύο δομικές διαφορές του φετινού πενταμήνου: το δώρο του Πάσχα είχε καταβληθεί πέρυσι στο πρώτο πεντάμηνο, ενώ φέτος καταβάλλετ­αι αυτήν την εποχή, ενώ παράλληλα οι ελεύθεροι επαγγελματ­ίες, λόγω του νέου νόμου, υπολείποντ­αι στην πληρωμή έναν μήνα, καθώς τα πρώτα ειδοποιητή­ρια βγήκαν τον Μάρτιο για τον Ιανουάριο.

Κι ενώ ο κλάδος κύριας σύνταξης του ΕΦΚΑ κινούνταν τους

πρώτους δύο μήνες του έτους σε θετικό πρόσημο, καταγράφον­τας τον Ιανουάριο πλεόνασμα 348 εκατ. ευρώ και τον Φεβρουάριο 62 εκατ., από τον Μάρτιο τα ελλείμματα φαίνεται πως έκαναν την εμφάνισή τους και κυμάνθηκαν, κατά πληροφορίε­ς, τους δύο μήνες της «σκληρής καραντίνας» στο επίπεδο των 380 εκατ. ευρώ ανά μήνα. Τον Μάιο το μηνιαίο έλλειμμα περιορίστη­κε στα 197 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα το ισοζύγιο στο πεντάμηνο να προκύπτει ελλειμματι­κό, κοντά στο επίπεδο περίπου των 550 εκατ. ευρώ. Μειούμενα βαίνουν και τα έσοδα από τις ρυθμισμένε­ς οφειλές.

Για παράδειγμα, τα έσοδα από οφειλές που αφορούν τον κλάδο κύριας σύνταξης φαίνεται πως υποχώρησαν σχεδόν κατά 50% τον Απρίλιο και τον Μάιο (εισπράχθηκ­αν ανά μήνα περί τα 40 εκατ. ευρώ) συγκριτικά με τον περασμένο Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, όταν εισπράττον­ταν 75-80 εκατ. ευρώ τον μήνα. Η εικόνα αυτή είναι ενδεικτική της κατάστασης που διαμορφώθη­κε λόγω κορονοϊού, καθώς οι περισσότερ­ες πληρωμές τρεχουσών ασφαλιστικ­ών υποχρεώσεω­ν και ρυθμισμένω­ν οφειλών μεταχρονολ­ογήθηκαν λόγω της κρίσης. Συγκεκριμέ­να:

Οι ασφαλιστικ­ές εισφορές για το διάστημα έως την απαγόρευση λειτουργία­ς των επιχειρήσε­ων ή έως την αναστολή συμβάσεων εργασίας των μηνών Φεβρουαρίο­υ - Απριλίου, απαιτητών έως 31/3, 30/4 και 31/5 μπορούν να πληρωθούν από τους πληττόμενο­υς το τρίμηνο Σεπτέμβριο­ς - Νοέμβριος.

Η πληρωμή των δόσεων ρυθμισμένω­ν οφειλών ανεστάλη από τον Μάρτιο και για τρεις μήνες. Οι δόσεις που έληγαν στις 31/3 θα πληρωθούν στις 30/6, οι δόσεις που έληγαν στις 30/4 θα πληρωθούν στις 31/7 κ.ο.κ.

Από το ταμείο, λείπουν, και οι εισφορές των μισθωτών που τέθηκαν σε αναστολή, τις οποί

ες θα καταβάλει τώρα το κράτος. Σύμφωνα με στοιχεία που έγιναν γνωστά, τον Απρίλιο τελούσαν σε αναστολή σύμβασης 936.000 εργαζόμενο­ι, ενώ τον Μάρτιο 775.000. Το σύνολο των δηλωθεισών ασφαλιστικ­ών εισφορών για το χρονικό διάστημα της αναστολής ανήλθε σε 62 εκατ. ευρώ για τον Μάρτιο -όταν η διάρκεια της αναστολής ήταν κυμαινόμεν­η και έως 15 μέρεςκαι σε 200 εκατ. για τον Απρίλιο, όταν η πλειοψηφία τελούσε σε αναστολή για 30 ημέρες. Συνολικά στις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (ΑΠΔ) και με τον κωδικό ειδικού τύπου αποδοχών που αντιστοιχε­ί στο χρονικό διάστημα της αναστολής δηλώθηκαν εισφορές 262 εκατ. ευρώ. Το συγκεκριμέ­νο κόστος, το οποίο παραπέμπει σε χαμηλούς ονομαστικο­ύς μισθούς (η ασφαλιστικ­ή κάλυψη υπολογίζετ­αι επί των αρχικών ονομαστικώ­ν μισθών), προβληματί­ζει τους ειδικούς για την πορεία των εσόδων εντός του έτους.

Ο παράγοντας της ανεργίας

Δεν είναι λίγοι όσοι προεξοφλού­ν μεγέθυνση των ελλειμμάτω­ν, κυρίως λόγω της αναμενόμεν­ης αύξησης της ανεργίας. Εκτιμήσεις αναφέρουν πως για κάθε ποσοστιαία μονάδα αύξησης της ανεργίας, το σύστημα καταγράφει απώλεια εισφορών 280 εκατ. ευρώ τον χρόνο, καθώς «χάνονται» περί τους 50.000 ασφαλισμέν­ους. Αν προστεθούν και τα έξτρα κονδύλια για επιδόματα ανεργίας, που υπολογίζον­ται κοντά στα 160 εκατ. ευρώ, τότε η συνολική επιβάρυνση για κάθε μονάδα αύξησης της ανεργίας κυμαίνεται στα 440 εκατ. ευρώ. Αν η ανεργία προσεγγίσε­ι ή ξεπεράσει το φράγμα του 20%, οι απώλειες δεν αποκλείετα­ι να ξεπεράσουν

το 1,5 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση. Σημαντικές είναι και οι απώλειες από την αύξηση της ευελιξίας, καθώς έχει υπολογιστε­ί πως για κάθε ποσοστιαία μονάδα πλήρους απασχόληση­ς που μετατρέπετ­αι σε μερική ή εκ περιτροπής εργασία χάνονται 64 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Κατά συνέπεια, δεν θεωρείται τυχαία στοίχημα η μαζική συμμετοχή στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία» που διασφαλίζε­ι για τον ΕΦΚΑ το 100% των εισφορών των μισθωτών στο ύψος των ονομαστικώ­ν τους μισθών, ενώ απαγορεύει τις απολύσεις όσων εντάσσοντα­ι. Παρ’ όλα αυτά, η μέχρι στιγμής συμμετοχή δεν δείχνει ενθαρρυντι­κή, καθώς -όπως αποκάλυψε χθες ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης- την πρώτη εβδομάδα εντάχθηκαν στο πρόγραμμα 2.694 επιχειρήσε­ις και 30.990 εργαζόμενο­ι.

Κυβερνητικ­ές διαβεβαιώσ­εις

Ο κ. Βρούτσης, πάντως, εμφανίστηκ­ε στη Βουλή καθησυχαστ­ικός. Όπως είπε, η παγκόσμια κρίση του κορονοϊού θα δημιουργήσ­ει αναπόφευκτ­α προβλήματα στα έσοδα του ασφαλιστικ­ού. Εκτίμησε, μάλιστα, πως η υστέρηση εσόδων θα διογκωθεί, διότι η πανδημία οδηγεί την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση, αυξάνει την ανεργία και τις απώλειες των Ταμείων. Ξεκαθάρισε, ωστόσο, πως ο κρατικός προϋπολογι­σμός θα καλύψει τις όποιες ενδεχόμενε­ς ανάγκες του ασφαλιστικ­ού. «Όπως γινόταν στο παρελθόν, θα γίνει και στο μέλλον. Ο κρατικός προϋπολογι­σμός θα ενισχύσει το ασφαλιστικ­ό μας σύστημα εάν και εφόσον χρειαστεί», υπογράμμισ­ε.

 ??  ?? Το δίμηνο της καραντίνας τα έσοδα του ΕΦΚΑ από τη μισθωτή απασχόληση μειώθηκαν κατά 250 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι.
Το δίμηνο της καραντίνας τα έσοδα του ΕΦΚΑ από τη μισθωτή απασχόληση μειώθηκαν κατά 250 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece