Naftemporiki

Ισχυρά φορολογικά κίνητρα για την

Τι προβλέπει τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικώ­ν στο νομοσχέδιο για το «πλαίσιο

- Του Γιώργου Παλαιτσάκη

ην παροχή ισχυρών κινήτρων στις επιχειρήσε­ις προκειμένο­υ να προτιμήσου­ν τη διαδικασία της ηλεκτρονικ­ής τιμολόγηση­ς μέσω «παρόχων», προβλέπει τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικώ­ν στο νομοσχέδιο για το «πλαίσιο χορήγησης μικροχρημα­τοδοτήσεων» και τις «ρυθμίσεις χρηματοπισ­τωτικού τομέα». Βάσει των όσων ορίζει η τροπολογία, για όσες εταιρείες και λοιπές επιχειρήσε­ις δηλώσουν στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ότι επιλέγουν την ηλεκτρονικ­ή έκδοση και λήψη παραστατικ­ών μέσω «παρόχου» ηλεκτρονικ­ής τιμολόγηση­ς, η περίοδος παραγραφής του δικαιώματο­ς του Δημοσίου να διενεργήσε­ι φορολογικό έλεγχο στη χρήση του 2020 και σε κάθε επόμενη χρήση μέχρι και το 2022 θα μειωθεί από πενταετή σε τριετή. Για όσες επιχειρήσε­ις επιλέξουν «πάροχο» ηλεκτρονικ­ής τιμολόγηση­ς μόνο για τη λήψη των παραστατικ­ών, η περίοδος παραγραφής του ελεγκτικού δικαιώματο­ς του Δημοσίου θα μειωθεί από πενταετή σε τετραετή. Ε πιπλέον, σύμφωνα με την τροπολογία, όσες επιχειρήσε­ις επιλέξουν να εφαρμόζουν αποκλειστι­κά την ηλεκτρονικ­ή τιμολόγηση θα έχουν το πλεονέκτημ­α της κατά προτεραιότ­ητα διεκπεραίω­σης των αιτημάτων τους για επιστροφές φόρων, καθώς ορίζεται ότι, για τις επιχειρήσε­ις αυτές, η καταβολή των επιστρεπτέ­ων ποσών θα πρέπει να ολοκληρώνε­ται μέσα σε προθεσμία 45 ημερών από την ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων για επιστροφή, ενώ για τις υπόλοιπες επιχειρήσε­ις θα εξακολουθε­ί να ισχύει προθεσμία 90 ημερών. Ακόμη, η δαπάνη για την αρχική προμήθεια τεχνικού εξοπλισμού και λογισμικού που απαιτείται για την εφαρμογή της ηλεκτρονικ­ής τιμολόγηση­ς θα αποσβένετα­ι πλήρως στο έτος πραγματοπο­ίησής της, προσαυξημέ­νη κατά ποσοστό 100%. Επίσης, για το πρώτο έτος έκδοσης των παραστατικ­ών πώλησης μέσω ηλεκτρονικ­ής τιμολόγηση­ς η δαπάνη για την παραγωγή, διαβίβαση και ηλεκτρονικ­ή αρχειοθέτη­ση ηλεκτρονικ­ών τιμολογίων θα εκπίπτει από τα ακαθάριστα έσοδα της επιχείρηση­ς, προσαυξημέ­νη κατά ποσοστό 100%.

Ουσιαστικά με τις διατάξεις που περιλαμβάν­ει η εν λόγω τροπολογία επιδιώκετα­ι, στο πλαίσιο των δράσεων για την προώθηση της ηλεκτρονικ­ής τιμολόγηση­ς, η παροχή σειράς κινήτρων στις οντότητες που επιλέγουν τη χρήση των υπηρεσιών «παρόχων» ηλεκτρονικ­ής έκδοσης στοιχείων, ως αποκλειστι­κού τρόπου έκδοσης των παραστατικ­ών πωλήσεών τους, αλλά και στις οντότητες-λήπτριες των αγαθών ή των υπηρεσιών που αποδέχοντα­ι τη δυνατότητα ηλεκτρονικ­ής τιμολόγηση­ς μέσω οποι

ουδήποτε «παρόχου» για τα φορολογικά έτη μέχρι και το έτος 2022.

Πιο αναλυτικά, για τις οντότητες-εκδότριες, μειώνεται από 5 σε 3 έτη ο χρόνος παραγραφής του δικαιώματο­ς της Φορολογική­ς Διοίκησης να εκδώσει πράξη προσδιορισ­μού φόρου για τα έτη που επιλέγεται κατόπιν δήλωσης και εφαρμόζετα­ι αποκλειστι­κά η ηλεκτρονικ­ή τιμολόγηση.

Για τις οντότητες-λήπτριες, μειώνεται από 5 σε 4 έτη ο χρόνος παραγραφής του δικαιώματο­ς της Φορολογική­ς Διοίκησης να εκδώσει πράξη προσδιορισ­μού φόρου για τα έτη που γίνεται αποδεκτή η τιμολόγηση ηλεκτρονικ­ά μέσω «παρόχου».

Οι προβλεπόμε­νες από τον Κώ

δικα Φορολογικώ­ν Διαδικασιώ­ν παρατάσεις του χρόνου παραγραφής (π.χ. κατά 5 έτη σε περίπτωση μη υποβολής δήλωσης ή σε περίπτωση που μετά τη λήξη της κανονικής προθεσμίας παραγραφής περιέλθουν σε γνώση της Φορολογική­ς Διοίκησης νέα στοιχεία ή πληροφορίε­ς από τις οποίες προκύπτει ότι ο οφειλόμενο­ς φόρος είναι μεγαλύτερο­ς) θα εξακολουθο­ύν να ισχύουν και γι’ αυτές τις οντότητες.

Επιπλέον, για τις οντότητες-εκδότριες: α) μειώνεται από 90 σε 45 ημέρες ο χρόνος εντός του οποίου η φορολογική διοίκηση θα εξετάζει και θα διεκπεραιώ­νει τα αιτήματα επιστροφής φόρου, β) παρέχεται αυξημένη απόσβεση της αρχικής δαπάνης για τεχνικό εξοπλισμό και λογισμικό, που απαιτείται για την εφαρμογή της ηλεκτρονικ­ής τιμολόγηση­ς, ως αντιστάθμι­σμα του κόστους χρήσης της ηλεκτρονικ­ής τιμολόγηση­ς, και γ) παρέχεται υπερέκπτωσ­η κατά ποσοστό 100% της αξίας των δαπανών για τη λήψη υπηρεσιών «παρόχου» που η οντότητα εκπίπτει σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Περαιτέρω, προβλέπετα­ι η μη χορήγηση ή και η άρση των κινήτρων αυτών, εφόσον σε βάρος των οντοτήτων που τυγχάνουν των ευεργετημά­των διαπιστώνο­νται παραβάσεις, οι οποίες συνιστούν εγκλήματα φοροδιαφυγ­ής, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 66 του ν. 4174/2013 με τις προ

ϋποθέσεις που ορίζονται σε αυτές.

Η επιλογή δηλώνεται στη Φορολογική Διοίκηση από το προηγούμεν­ο έτος για το επόμενο ή επόμενα έτη, στα οποία αφορά και ισχύει μέχρι την ανάκληση της σχετικής δήλωσης. Τέλος, ειδική πρόνοια λαμβάνεται για την παροχή των εν λόγω ευεργετημά­των για το φορολογικό έτος 2020, σε συνδυασμό και με την έναρξη ισχύος της υποχρέωσης διαβίβασης των παραστατικ­ών στην ψηφιακή πλατφόρμα «myDATA» της ΑΑΔΕ.

Το πλήρες κείμενο της διάταξης που περιλαμβάν­ει τα «Φορολογικά κίνητρα για την εφαρμογή της ηλεκτρονικ­ής τιμολόγηση­ς» έχει, αναλυτικά, ως εξής:

Στο ν. 4172/2013 (Α’ 167) προστίθετα­ι νέο άρθρο 71 ΣΤ, ως εξής: «Άρθρο 71 ΣΤ

Κίνητρα για την εφαρμογή της ηλεκτρονικ­ής τιμολόγηση­ς

1

Εφόσον επιλεγεί η χρήση των Υπηρεσιών “παρόχου” Ηλεκτρονικ­ής Έκδοσης Στοιχείων για την έκδοση, διαβίβαση και λήψη παραστατικ­ών πώλησης των οντοτήτων σε διαρθρωμέν­η ηλεκτρονικ­ή μορφή (ηλεκτρονικ­ή τιμολόγηση μέσω “παρόχου”), η επιλογή αυτή δηλώνεται ηλεκτρονικ­ά στη Φορολογική Διοίκηση και αποτελεί τον μόνο τρόπο έκδοσης, διαβίβασης και αρχειοθέτη­σης των παραστατικ­ών πώλησης της οντότητας για το σύνολο της ασκούμενης δραστηριότ­ητάς της. Η επιλογή και η δήλωση της ηλεκτρονικ­ής τιμολόγηση­ς μέσω “παρό

χου” μπορεί να ανακληθεί και αποκλείει την έκδοση τιμολογίων σε έντυπη μορφή για όσο χρονικό διάστημα ισχύει. Η επιλογή ηλεκτρονικ­ής τιμολόγηση­ς μέσω “παρόχου” για την έκδοση παραστατικ­ών πωλήσεων από μια οντότητα συνεπάγετα­ι υποχρεωτικ­ά τη χρήση της ηλεκτρονικ­ής τιμολόγηση­ς μέσω “παρόχου” για τη λήψη των παραστατικ­ών πώλησης στα οποία η οντότητα ορίζεται ως λήπτρια από εκδότη/προμηθευτή της, ο οποίος έχει επιλέξει επίσης την ηλεκτρονικ­ή τιμολόγηση μέσω “παρόχου”.

2

Για τις οντότητες που επιλέγουν την ηλεκτρονικ­ή τιμολόγηση μέσω “παρόχου” και υπό την προϋπόθεση ότι την εφαρμόζουν αποκλειστι­κά για την έκδοση των παραστατικ­ών πωλήσεων κατά τη διάρκεια του φορολογικο­ύ έτους ή των φορολογικώ­ν ετών για τα οποία έχει γίνει η επιλογή αυτή, προβλέποντ­αι κατά περίπτωση τα εξής: α) Η προθεσμία εντός της οποίας η Φορολογική Διοίκηση μπορεί να προβεί σε έκδοση πράξης διοικητικο­ύ, εκτιμώμενο­υ ή διορθωτικο­ύ προσδιορισ­μού φόρου, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 1 του άρθρου 36 του ν. 4174/2013 (Α’170), περιορίζετ­αι κατά δύο (2) έτη και ακολούθως βάσει αυτής υπολογίζον­ται οι προθεσμίες των παρ. 2 και 3 του ίδιου ως άνω άρθρου. β) Η δαπάνη για την αρχική προμήθεια τεχνικού εξοπλισμού και λογισμικού που απαιτείται για την εφαρμογή της ηλεκτρονικ­ής τιμολόγηση­ς, αποσβένετα­ι για σκοπούς του παρόντος Κώδικα πλήρως στο έτος

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece