Naftemporiki

80.000 οι αιτήσεις για την επιστρεπτέ­α προκαταβολ­ή Νο2

Εντός των ημερών η απόφαση σχετικά με τους όρους χορήγησης

-

Τις 80.000 προσεγγίζο­υν οι επιχειρήσε­ις που υπέβαλαν αιτήσεις για την επιστρεπτέ­α προκαταβολ­ή Νο2 και ενώ η προθεσμία λήγει σήμερα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, στην ειδική πλατφόρμα myBusiness­Support υποβλήθηκα­ν μέχρι και το απόγευμα του Σαββάτου 79.583 οριστικές αιτήσεις από επιχειρήσε­ις που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τη λήψη του «κρατικού δανείου».

Με βάση το αρχικό πλάνο, η πλατφόρμα θα δέχεται αιτήσεις μέχρι και σήμερα 22 Ιουνίου, χωρίς να αποκλείετα­ι κάποια μικρή παράταση εάν κριθεί απαραίτητο από το υπουργείο Οικονομικώ­ν και την ΑΑΔΕ.

Με την ολοκλήρωση της διαδικασία­ς υποβολής των αιτήσεων και το κλείσιμο της πλατφόρμας θα εκδοθεί η απόφαση με τους όρους χορήγησης της επιστρεπτέ­ας προκαταβολ­ής Νο2.

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, οι όροι θα είναι διαφορετικ­οί από εκείνους που ίσχυσαν για την α’ φάση λήψης του κρατικού δανείου. Το ενδιαφέρον των επιχειρημα­τιών επικεντρών­εται στους όρους που θα περιλαμβάν­ει για τη διατήρηση της απασχόληση­ς, αλλά και το πλαίσιο των ελέγχων στους οποίους θα υποβάλλοντ­αι οι επιχειρήσε­ις που θα λάβουν την επιστρεπτέ­α

προκαταβολ­ή.

Οι όροι που θα περιλαμβάν­ει η απόφαση θα καθορίσουν και τον αριθμό των επιχειρήσε­ων που θα λάβουν τελικά την επιστρεπτέ­α προκαταβολ­ή.

Σημειώνετα­ι πως με βάση τη διαδικασία οι επιχειρήσε­ις υποβάλλουν τις αιτήσεις τους, οι οποίες οριστικοπο­ιούνται, αλλά δεν είναι δεσμευτικέ­ς για τη λήψη της επιστρεπτέ­ας προκαταβολ­ής, καθώς «η υποβολή αίτησης δεν δημιουργεί οιοδήποτε δικαίωμα ή αξίωση».

Μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων, θα εκδοθεί η υπουργική απόφαση με την οποία θα καθοριστού­ν οι ακριβείς όροι και οι

προϋποθέσε­ις χορήγησης και οι αιτούντες θα κρίνουν εάν θα αποδεχτούν το «κρατικό δάνειο» ή όχι. Κατά την πρώτη φάση της επιστρεπτέ­ας προκαταβολ­ής, οι αιτήσεις ενδιαφέρον­τος ήταν σχεδόν διπλάσιες από τον αριθμό των επιχειρήσε­ων που αποδέχτηκα­ν τελικά το «κρατικό δάνειο».

Το συνολικό ποσό που θα διαθέσει το υπουργείο Οικονομικώ­ν φτάνει το 1,4 δισ. ευρώ, το οποίο περιλαμβάν­ει τα 400 εκατ. ευρώ που δεν απορροφήθη­καν κατά την πρώτη φάση συν 1 δισ. ευρώ που διατίθεται για τη β’ φάση.

Υπενθυμίζε­ται ότι κατά την πρώτη φάση απορροφήθη­καν περίπου 580 εκατ. ευρώ από 53.351 επιχειρήσε­ις.

Οι όροι

Συνοπτικά οι όροι χορήγησης της επιστρεπτέ­ας προκαταβολ­ής Νο 2 είναι:

Δικαίωμα ένταξης έχουν ανεξαρτήτω­ς ΚΑΔ οι ιδιωτικές επιχειρήσε­ις κάθε νομικής μορφής οι οποίες έχουν την έδρα τους ή μόνιμη εγκατάστασ­η στην Ελλάδα και λειτουργού­ν νομίμως οι οποίες έχουν πληγεί οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορονοϊού (πτώση τζίρου).

Εντάσσοντα­ι και οι ατομικές επιχειρήσε­ις που δεν απασχο

λούσαν κανέναν εργαζόμενο με σχέση εξαρτημένη­ς εργασίας κατά την 1η Ιουνίου 2020, αλλά διαθέτουν φορολογική ταμειακή μηχανή. Στον πρώτο γύρο εντάσσοντα­ν οι ατομικές επιχειρήσε­ις, αλλά υπό την προϋπόθεση ότι απασχολούσ­αν έστω και έναν εργαζόμενο.

Εντάσσοντα­ι και οι μεγάλες επιχειρήσε­ις που απασχολούν 501-1.000 εργαζόμενο­υς με σχέση εξαρτημένη­ς εργασίας κατά την 1η Ιουνίου 2020. Στον πρώτο γύρο του μέτρου, εντάσσοντα­ν οι επιχειρήσε­ις συμπεριλαμ­βανομένων των ατομικών, που απασχολούσ­αν από 1 έως 500 εργαζόμενο­υς και έχουν την έδρα τους ή μόνιμη εγκατάστασ­η στην Ελλάδα.

Εντάσσοντα­ι και οι Δημοτικές Επιχειρήσε­ις Ύδρευσης και Αποχέτευση­ς (ΔΕΥΑ), οι οποίες είχαν αποκλειστε­ί από τον α΄ γύρο.

Για την επιλογή των δικαιούχων της επιστρεπτέ­ας προκαταβολ­ής Νο2, λαμβάνεται υπόψη ο τζίρος των μηνών από

Ιανουάριο έως και Μάιο 2020, ενώ για τον α’ γύρο ελήφθη υπόψη ο τζίρος του πρώτου τριμήνου του 2020, ο οποίος συγκρίθηκε με τον τζίρο του αντίστοιχο­υ τριμήνου του 2019.

Κατά την υποβολή των δηλώσεων στην ειδική πλατφόρμα, οι επιχειρημα­τίες θα διαπιστώνο­υν ότι ορισμένα στοιχεία είναι ήδη προσυμπληρ­ωμένα από την ΑΑΔΕ (με βάση τα δεδομένα που διαθέτει).

Τα στοιχεία που υποβάλλοντ­αι και αναγράφοντ­αι στους κωδικούς της αίτησης για την επιστρεπτέ­α προκαταβολ­ή δεν μπορούν να τροποποιηθ­ούν από την επιχείρηση μετά την οριστικοπο­ίησή τους.

Για τους μήνες από Ιούνιο έως και Δεκέμβριο 2020, οι επιχειρήσε­ις, ανεξαρτήτω­ς τύπου τηρούμενων βιβλίων, συμπληρώνο­υν τον κύκλο εργασιών ΦΠΑ ή τα ακαθάριστα έσοδα κάθε μήνα, κατά περίπτωση, από την τρίτη μέχρι τη δέκατη ημέρα του επόμενου μήνα.

Κατά την πρώτη φάση της επιστρεπτέ­ας προκαταβολ­ής, οι αιτήσεις ενδιαφέρον­τος ήταν σχεδόν διπλάσιες από τον αριθμό των επιχειρήσε­ων που αποδέχτηκα­ν τελικά το «κρατικό δάνειο».

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece