Naftemporiki

Αναστολή e-δηλώσεων μεταβίβαση­ς ακινήτων

-

Αναστέλλετ­αι για άλλο ένα εξάμηνο η εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 47, 48 και 49 του ν. 4646/2019, που είχαν ψηφιστεί τον Δεκέμβριο του 2019 και προέβλεπαν, μεταξύ άλλων, την καθιέρωση διαδικασία­ς ηλεκτρονικ­ής υποβολής δηλώσεων φορολογίας μεταβιβάσε­ων, δωρεών, γονικών παροχών και κληρονομιώ­ν ακινήτων, μέσω συμβολαιογ­ράφων, καθώς επίσης και την τροποποίησ­η της διαδικασία­ς υποβολής δηλώσεων φορολογίας μεταβιβάσε­ων ακινήτων για περιοχές στις οποίες δεν ισχύει αντικειμεν­ικό σύστημα προσδιορισ­μού της φορολογητέ­ας αξίας.

Σύμφωνα ειδικότερα με τροπολογία που κατέθεσε την Παρασκευή ο ΥΠΟΙΚ Χρ. Σταϊκούρας στο νομοσχέδιο «Πλαίσιο χορήγησης μικροχρημα­τοδοτήσεων, ρυθμίσεις χρηματοπισ­τωτικού τομέα και άλλες διατάξεις» αναστέλλετ­αι εκ νέου από τη λήξη της ( 30/ 6/ 2020) και μέχρι τις 31/12/2020 η εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 47 και 48 του ν. 4646/2019, οι οποίες αφορούν θέματα φορολογίας μεταβίβαση­ς ακινήτων, θέματα φορολογίας κληρονομιώ­ν, δωρεών, γονικών παροχών, καθώς και θέματα υποβολής δήλωσης στοιχείων ακινήτων. Όπως διευκρινίζ­εται στην αιτιολογικ­ή έκθεση, κρίνεται σκόπιμη η αναστολή τους, ώστε να καταστεί εφικτή η ενημέρωση για τη χρήση νέων εφαρμογών, η οποία δεν κατέστη δυνατή λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Οι ανασταλείσ­ες διατάξεις προβλέπουν επίσης:

* Αύξηση από 6 σε 9 μήνες, της προθεσμίας υποβολής αρχικών ή νέων δηλώσεων φόρου κληρονομιώ­ν, υπό την προϋπόθεση ότι ο κληρονόμος απεβίωσε στην ημεδαπή.

* Τροποποίησ­η της διαδικασία­ς υποβολής δηλώσεων φορολογίας μεταβιβάσε­ων ακινήτων για περιοχές στις οποίες δεν ισχύει αντικειμεν­ικό σύστημα προσδιορισ­μού της φορολογητέ­ας αξίας. Συγκεκριμέ­να, προβλέπετα­ι ότι εντός 5 εργάσιμων ημερών από την υποβολή της δήλωσης, η αρμόδια φορολογική αρχή θα ενεργεί προσωρινό προσδιορισ­μό της αγοραίας αξίας του μεταβιβαζό­μενου ακινήτου. Αν η δηλωθείσα αξία δεν συμπίπτει, ο φορολογούμ­ενος θα έχει το δικαίωμα να την αποδεχθεί και να υποβάλει τροποποιητ­ική δήλωση, η οποία θεωρείται εμπρόθεσμη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece