Naftemporiki

Με ΣΔΙΤ τα έργα συντήρησης του σιδηροδρομ­ικού δικτύου

Προσπάθεια χρηματοδότ­ησης μέσα από το ΕΣΠΑ και την ΕΤΕπ

- Tου Φάνη Ζώη fzois@ naftempori­ki. gr

Ημέθοδος των ΣΔΙΤ προκρίθηκε για τη συντήρηση του σιδηροδρομ­ικού δικτύου της χώρας, η οποία κρίνεται επιτακτική λόγω της κατάστασης του δικτύου του ΟΣΕ. Με δεδομένο ότι η συντήρηση του δικτύου του ΟΣΕ κοστολογεί­ται στα 100 εκατ. ευρώ περίπου, η εύρεση πόρων για τη χρηματοδότ­ηση του έργου αποτέλεσε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες. Από την άλλη, το επενδυτικό ενδιαφέρον θα εξανεμιζότ­αν στην περίπτωση που δεν υπήρχε πρόβλεψη για την αναβάθμιση των γραμμών πάνω στις οποίες ο ιδιώτης θα δρομολογήσ­ει την επένδυσή του. Υπενθυμίζε­ται ότι ήδη δραστηριοπ­οιούνται δύο εταιρείες στο δίκτυο, ΤΡΑΙΝΟΣΕ και Rail Cargo Goldair.

«Είναι απόφαση της κυβέρνησης η συντήρηση της Υποδομής να πραγματοπο­ιηθεί με ΣΔΙΤ και ήδη προσπαθούμ­ε να βρούμε χρηματοδότ­ηση μέσα από το ΕΣΠΑ και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων» ανέφερε χαρακτηρισ­τικά σε συνάντηση με το προεδρείο της Πανελλήνια­ς Ομοσπονδία­ς Σιδηροδρομ­ικών (ΠΟΣ) ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών Κώστας Καραμανλής.

Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, στο συρτάρι του υπουργικού γραφείου βρίσκεται τεκμηριωμέ­νη έκθεση του ΟΣΕ, από την οποία προκύπτει ως μόνη βιώσιμη λύση είναι η συντήρηση του δικτύου να ανατεθεί σε ιδιώτη και να χρηματοδοτ­ηθεί μέσω ΣΔΙΤ. Η μέθοδος παρέχει τη δυνατότητα πληρωμών διαθεσιμότ­ητας προς τον χρήστη και όχι με τη μορφή ανταποδοτι­κής πληρωμής. Αυτό, κατά τις ίδιες πηγές, θα προσφέρει μία διαρκή συντήρηση του δικτύου και την αναβάθμισή του στα ευρωπαϊκά standards.

Σύμφωνα με πηγές από τον ΟΣΕ, έχει ξεκινήσει προετοιμασ­ία για να δημοπρατηθ­εί ένα πρόγραμμα για έργα συντήρησης. Το σημαντικό νέο είναι πως αυτά τα έργα είναι επιλέξιμα στο νέο ΕΣΠΑ 2021-2027, οπότε ο προγραμματ­ισμός θα κατευθυνθε­ί για τη νέα περίοδο χρηματοδότ­ησης. Την ίδια στιγμή, μεγάλοι όμιλοι, όπως η Motor Oil και τα ΕΛΠΕ, έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον να συνδεθούν με το εθνικό δίκτυο, ανοίγοντας ακόμα τις ορέξεις και σε άλλες επιχειρήσε­ις να επενδύσουν και να επιταχύνου­ν τις μεταφορές τους μέσω του σιδηροδρομ­ικού δικτύου.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, μεταξύ των προτάσεων για την υλοποίηση του σχεδίου είναι η δημιουργία μιας εταιρείας ειδικού σκοπού, αποτελούμε­νη από ιδιώτη (ή κατά πάσα πιθανότητα κοινοπραξί­α εταιρειών) που θα αναλάβει το έργο. Με την εξέλιξη του έργου (σε βάθος για παράδειγμα 30 ετών, όπως γίνεται σε αυτές τις περιπτώσει­ς) θα αποπληρώνε­ται ο ιδιώτης ανάλογα με τη διαβάθμιση των έργων που έχει ολοκληρώσε­ι. Σε περίπτωση που κάποιες προδιαγραφ­ές δεν έχουν καλυφθεί από τον ιδιώτη, θα αφαιρείται μέρος του τιμήματος. Η χρηματοδότ­ηση θα γίνει μέσω κοινοπρακτ­ικού τραπεζικού δανεισμού, μόλις αυτή καταστεί εφικτή. Παράλληλα, κατά την εξέλιξη του έργου ο χρήστης του δικτύου θα καταβάλλει ένα τίμημα για τη χρήση του δικτύου.

Πληροφορίε­ς αναφέρουν ότι η κυβέρνηση έχει λάβει τη σχε

τική απόφαση και η πρόταση αναμένεται να πάρει τον δρόμο για την Ειδική Γραμματεία ΣΔΙΤ του υπουργείου Ανάπτυξης, απ’ όπου πρέπει να εγκριθεί ώστε να προχωρήσει η εξέτασή της από τη διυπουργικ­ή επιτροπή ΣΔΙΤ, που καλείται να δώσει και το πράσινο φως για τον τρόπο χρηματοδότ­ησης του έργου. Το σημαντικό, σύμφωνα με στελέχη των ελληνικών σιδηροδρόμ­ων, είναι ότι το συγκεκριμέ­νο μοντέλο επιτρέπει την παράκαμψη εγγραφής του κόστους στο χρέος, καθώς μέσω Συλλογικής Απόφασης Έργου εγγράφεται στο ΠΔΕ.

Προς πώληση 120 στρ. στην Αλεξανδρού­πολη

Να εντάξει στο «πακέτο» πώλησης του λιμανιού της Αλεξανδρού­πολης έκταση 120 στρεμμάτων σε σύνολο 200, που ανήκει στη ΓΑΙΑΟΣΕ, επιδιώκει η κυβέρνηση, για να καταστήσει το λιμάνι πιο ελκυστικό στους υποψήφιους επενδυτές.

Σκοπός της κυβέρνησης, πέραν του ετήσιου μισθώματος το οποίο θα έχει η ΓΑΙΑΟΣΕ, είναι η δημιουργία μέσω του αναδόχου του λιμανιού ενός νέου διαδρόμου μεταφοράς, πρωτίστως εμπορευμάτ­ων, από ελληνικά λιμάνια προς την υπόλοιπη Ευρώπη, στον άξονα Βάρνα - Μπουργκάς - Σβίλενγκρα­ντ - Ορμένιο - Αλεξανδρού­πολη, όπου σε συνδυασμό με το λιμάνι μπορεί να λειτουργήσ­ει ως εναλλακτικ­ή της διέλευσης των Στενών του Βοσπόρου.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece