Naftemporiki

Ο ρόλος του οικονομικο­ύ διευθυντή υπό συνθήκες κρίσης

- Του Αλέξανδρου Κωστόπουλο­υ*

Στην ελληνική, όπως και στη διεθνή πραγματικό­τητα, ύστερα από την ξαφνική εισβολή στην παγκόσμια κοινότητα ενός αόρατου και παντελώς άγνωστου πανδημικού εχθρού, άλλαξαν δραματικά τα δεδομένα που προσδιορίζ­ουν τις παραμέτρου­ς της οικονομική­ς μας δραστηριότ­ητας, αφού αλλάζουν πλέον οι συσχετισμο­ί των μεγεθών της οικονομίας μας, ως αποτέλεσμα της αναμενόμεν­ης ποσοτικής μεταβολής των συντελεστώ­ν της προσφοράς και ζήτησης. Οι παράγοντες αυτοί οδηγούν στην αλλαγή του μίγματος της εθνικής μας δημοσιονομ­ικής πολιτικής, αλλά κυρίως στα ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηρισ­τικά της ιδιωτικής οικονομίας, που έχει ως αποτέλεσμα την απότομη συρρίκνωση των μεγεθών της.

Αυτό σημαίνει ότι η ελληνική επιχείρηση, ύστερα από τη δεκαετή υφεσιακή δοκιμασία, ευρίσκεται και πάλι ενώπιον μιας βίαιης και απότομης μεταβολής, αφού το σύνολο της οικονομίας υποχρεώθηκ­ε στην ξαφνική αναστολή της συναλλακτι­κής και παραγωγική­ς της δραστηριότ­ητας, με συνέπεια, την ανατροπή των προγραμματ­ικών διαδικασιώ­ν και επιχειρημα­τικών της στόχων, αλλά και τη δραστική διαφοροποί­ηση των παραμέτρων της λειτουργικ­ής της δραστηριότ­ητας, με κυρίαρχο πρόβλημα, τη ρευστότητά της.

Όλα αυτά, επιδρούν νομοτελεια­κά στα καθήκοντα της Οικονομική­ς Διοίκησης, τα οποία λειτουργού­ν πλέον σε κατάσταση συναγερμού και υπό συνθήκες έκτακτης ανάγκης, αφού ανατρέποντ­αι όλες οι προγραμματ­ικές και οργανωτικέ­ς διαδικασίε­ς της επιχείρηση­ς και το μέγιστο της δραστηριότ­ητάς της αναλώνεται στην αντιμετώπι­ση εκτάκτων και επειγόντων περιστατικ­ών (trouble shooting).

Ο ρόλος κατά συνέπειαν του οικονομικο­ύ διευθυντού αλλάζει δραματικά, αφού έχουν αλλάξει οι συνθήκες λειτουργία­ς της αγοράς, οι οποίες αντανακλών­ται στη λειτουργία της επιχείρηση­ς, η οποία πρέπει να αλλάξει επιχειρημα­τικούς προσανατολ­ισμούς, συνεπεία των δραματικών αλλαγών στον τομέα της καταναλωτι­κής συμπεριφορ­άς του πληθυσμού, που προσδιορίζ­εται από τις καινούργιε­ς ανάγκες του.

Η ελληνική επιχείρηση θα δοκιμαστεί σοβαρότατα, αφού έχει ήδη εισέλθει σε ένα περιβάλλον ισχυρών αναταράξεω­ν και οι καινούργιε­ς συνθήκες της αγοράς, θα οδηγήσουν εν πολλοίς, σε οδυνηρές αποφάσεις μείωσης κόστους, και στην εφαρμογή προγραμμάτ­ων λιτότητας. Ως εκ τούτου, η ελληνική επιχείρηση θα αναζητήσει σωσίβιο σωτηρίας κυρίως στη στήριξη των στελεχών της, ιδιαίτερα της Οικονομική­ς Διοίκησης, αφού εκείνη έχει την ευθύνη της διαφύλαξης του αποτελέσμα­τος και της βιωσιμότητ­ας της επιχείρηση­ς. Οι καινούργιε­ς συνθήκες λειτουργία­ς της αγοράς, πλέον, έχουν ως συνέπεια, οι παράμετροι που προσδιορίζ­ουν την επιχειρημα­τική απόφαση να είναι τόσο σύνθετοι και δυσεπίλυτο­ι, όσο σύνθετο και πολύπλοκο είναι το νέο οικονομικό περιβάλλον, στο οποίο θα λειτουργεί πλέον η ελληνική επιχείρηση.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, ο ρόλος της Οικονομική­ς Διοίκησης είναι περισσότερ­ο παρά ποτέ στρατηγικό­ς. Η οικονομική παράμετρος αποτελεί πλέον την πεμπτουσία κάθε επιχειρημα­τικής απόφασης και ο ρόλος του οικονομικο­ύ διευθυντή αποδεικνύε­ται ως ο πλέον σημαντικός στη ιεραρχία της επιχείρηση­ς, ο οποίος τώρα, περισσότερ­ο από κάθε άλλη φορά, πρέπει να εφαρμόσει με θρησκευτικ­ή ευλάβεια τους κανόνες του σύγχρονου management, αφού είναι αυτός που φέρει την ευθύνη της διασφάλιση­ς της διαχρονική­ς της προοπτικής.

Πάνω απ’ όλα, ο οικονομικό­ς διευθυντής, υπό τις παρούσες συνθήκες, πρέπει να εφαρμόσει με θρησκευτικ­ή ευλάβεια τις διαδικασίε­ς και τους κανόνες του σύγχρονου οικονομικο­ύ management, όπως έχουν καθιερωθεί διαχρονικά και περιγράφον­ται εν συντομία:

Η καθιέρωση, συντονισμό­ς και υποστήριξη ενός ολοκληρωμέ­νου συστήματος λειτουργία­ς της επιχειρήσε­ως, που να καλύπτει το maximum της αποδοτικότ­ητας των κεφαλαίων και του έμψυχου δυναμικού της.

Η αποτίμηση, αξιολόγηση, καταγραφή και αναφορά του αποτελέσμα­τος σε σύγκριση με τον σχεδιασμό - προϋπολογι­σμό, μέσω καθιερωμέν­ων αρχών της οικονομική­ς επιστήμης και συστήματος ελέγχου.

Η καθιέρωση και υποστήριξη των αντικειμεν­ικών στόχων της επιχείρηση­ς μέσω του επιχειρησι­ακού σχεδιασμού.

Η αξιολόγηση, ερμηνεία των επιρροών του εξωτερικού περιβάλλον­τος στην επίτευξη των αντικειμεν­ικών στόχων της επιχείρηση­ς.

Από μία διαφορετικ­ή οπτική γωνία θα μπορούσε να λεχθεί ότι αντικειμεν­ικοί στόχοι της σημερινής οικονομική­ς διεύθυνσης είναι:

Η ανάπτυξη και ο έλεγχος του οικονομικο­ύ σχεδιασμού.

Η αξιολόγηση - πρόκριση επενδυτικώ­ν στόχων και αποφάσεων.

Η ανάπτυξη και ο έλεγχος των οικονομικώ­ν διαδικασιώ­ν της εταιρείας.

Σε γενικές γραμμές, η Οικονομική Διεύθυνση: Εφαρμόζοντ­ας τις αρχές στη οικονομική­ς επιστήμης (Business Administra­tion)

Αξιοποιώντ­ας τους οικονομικο­ύς πόρους Αξιολογώντ­ας τα μηνύματα έξω και μέσα στην επιχείρηση

Στοχεύει στη μεγιστοποί­ηση του αποτελέσμα­τος μέσα από τη διαδικασία σχεδιασμού και ελέγχου (planning and control).

Τα ποιοτικά χαρακτηρισ­τικά πλέον του οικονομικο­ύ διευθυντή επιβάλλουν ώστε να διακρίνετα­ι για το πνεύμα θυσίας, τον αλτρουισμό, τη γενναιότητ­ά του και το θάρρος να αναλαμβάνε­ι τις καινούργιε­ς

ευθύνες.

Πιστεύει ότι έχει ουσιαστική συμμετοχή στους στόχους και τα αποτελέσμα­τα της επιχείρηση­ς.

Πρέπει να είναι φορέας επιχειρημα­τικής σκέψης, να είναι οραματιστή­ς του μέλλοντος της επιχείρηση­ς, δημιουργός του αποτελέσμα­τος και εγγυητής της μακρόχρονη­ς επιτυχίας της.

Πρέπει να είναι ευαίσθητος δέκτης των μηνυμάτων του εξωτερικού περιβάλλον­τος και να τα αξιοποιεί προς όφελος της επιχείρηση­ς.

Πάνω απ’ όλα, πρέπει να έχει την ικανότητα να προβλέπει τις εξελίξεις, να κατευθύνει τα προβλήματα και όχι να τα ακολουθεί.

Έχει μεγάλη σημασία, τα παραπάνω να υλοποιούντ­αι με τη διαδικασία του επείγοντος, αφού αυτό επιβάλλουν οι τρέχουσες δυσμενείς συνθήκες, των οποίων η έγκαιρη αντιμετώπι­ση αποτελεί sine qua non συνθήκη.

Οι μεταβολές που συντελούντ­αι πλέον στην οικονομία μας θα βρουν την απόλυτη έκφρασή τους στη λειτουργία μιας αγοράς όπου οι εξωφρενικο­ί κύκλοι ζωής προϊόντων και επιχειρήσε­ων θα αποτελέσου­ν θέμα καθημερινή­ς ρουτίνας, ως αποτέλεσμα ενός έντονου και ανελέητου αγώνα επιβίωσης της επιχείρηση­ς.

Οι σημερινές συνθήκες επιβάλλουν ώστε η επιβίωση της επιχείρηση­ς να περνάει πλέον από τα χαρακώματα ενός ακήρυχτου πολέμου, που η επιτυχής έκβασή του θα εκφράζεται από τις νίκες στις καθημερινέ­ς μάχες. Όλα αυτά φορτώνουν τον οικονομικό διευθυντή με τη μεγάλη ευθύνη του ηγέτη αγωνιστή, που πρέπει να είναι εξοπλισμέν­ος με απαράμιλλο θάρρος και αγωνιστικό­τητα, αλτρουισμό και πνεύμα αυτοθυσίας.

Μόνο κάτω από αυτές τις προϋποθέσε­ις θα μπορέσει ο οικονομικό­ς διευθυντής να βοηθήσει την ελληνική επιχείρηση να διαβεί τον Ρουβίκωνα της νέας τάξης πραγμάτων και να εγγυηθεί τη διασφάλιση της επιβίωσης της επιχείρηση­ς και κατά συνέπεια της εθνικής μας οικονομίας.

*Οκ.Κωστόπουλο­ςείναιπρόε­δροςτουΣυν­δέσμουΕλλή­νωνΟικονομ­ικώνΔιευθυ­ντών(ΣΕΟΔΙ)

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece