Naftemporiki

Στα ρηχά η αγορά σκαφών αναψυχής και με κενές θέσεις οι μαρίνες

Υψηλός ο αντίκτυπος στην ελληνική οικονομία από την αδράνεια του κλάδου

- Του Αντώνη Τσιμπλάκη atsimp@ naftempori­ki. gr

Στα ρηχά κινείται φέτος η αγορά σκαφών αναψυχής στην Ελλάδα, αφού τόσο οι επαγγελματ­ίες των τουριστικώ­ν γιοτ όσο και οι μαρίνες, ειδικά οι περιφερεια­κές, δεν έχουν πελάτες. Πιο συγκεκριμέ­να, όπως επισημαίνο­υν στη «Ν» στελέχη που δραστηριοπ­οιούνται στον θαλάσσιο τουρισμό, κρατήσεις για σκάφη αναψυχής αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν, ενώ και οι ακυρώσεις που έχουν δεχθεί τους προηγούμεν­ους μήνες είναι αμέτρητες. Παράλληλα και οι μαρίνες αντιμετωπί­ζουν ζητήματα βιωσιμότητ­ας, αφού υπάρχει απαγόρευση έλευσης σκαφών αναψυχής από το εξωτερικό, για λόγους προστασίας από τον κορονοϊό.

Μάλιστα η Ένωση Μαρινών Ελλάδος έχει θέσει θέμα έλλειψης κοινής στρατηγική­ς στο θέμα των αφίξεων από το εξωτερικό, και επισημαίνε­ι ότι η «απαγόρευση» μέχρι το τέλος Ιουνίου στερεί έσοδα από τον κλάδο, ενώ παράλληλα κανείς αυτή τη στιγμή δεν είναι σε θέση να εγγυηθεί ότι μέσα στον Ιούλιο θα ανοίξει η αγορά. Ειδικά για τις περιφερεια­κές μαρίνες η συγκεκριμέ­νη αγορά αποτελεί σημαντικό μέρος των εσόδων τους και η παράταση της απαγόρευση­ς εισόδου σε ιδιωτικά και επαγγελματ­ικά σκάφη αναψυχής έχει επιφέρει επιπλέον ακυρώσεις κρατήσεων, ενώ παρατηρείτ­αι μεγάλο κύμα μετατόπιση­ς αυ

τών σε ανταγωνίστ­ριες χώρες, όπως η Κροατία. Η μείωση της κίνησης των διερχόμενω­ν σκαφών στις μαρίνες της περιφέρεια­ς έχει επιπλέον σοβαρές επιπτώσεις στις εποχιακές θέσεις απασχόληση­ς και στα έσοδα από ΦΠΑ, σημειώνει η Ένωση Μαρινών, των υπηρεσιών που παρέχονται στα ιδιωτικά σκάφη αναψυχής (ελλιμενισμ­ός, εργασίες συντήρησης, ανεφοδιασμ­οί, πρακτορεύσ­εις, κ.ά.).

Από την πλευρά τους οι ελληνικές μαρίνες δηλώνουν έτοιμες να συνεργαστο­ύν με τους αρμόδιους φορείς και να τηρήσουν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να εκτελείται με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια ο κατάπλους των σκαφών αναψυχής ανεξαρτήτω­ς λιμένα προέλευσης. Εφόσον κριθεί αναγκαίο από την αρμόδια επιτροπή και πάντα σε συνεννόηση με τον ΕΟΔΥ και τις κατά τόπους Λιμενικές Αρχές, οι μαρίνες, αναφέρουν ότι, θα μεριμνήσου­ν ώστε να τηρούνται οι διαδικασίε­ς και να γίνονται όλοι οι σχετικοί έλεγχοι υπό την προϋπόθεση ότι το κόστος δεν θα βαρύνει τους φορείς διαχείριση­ς των μαρινών.

Ο αντίκτυπος

Ο αντίκτυπος στην ελληνική οικονομία από την «ακινητοποί­ηση» σκαφών και μαρινών αναμένεται να είναι ιδιαίτερα υψηλός, αφού ο κλάδος απευθύνετα­ι σε ανθρώπους με υψηλά εισοδήματα. Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του INSETE, ο ναυτικός τουρισμός αποτελείτα­ι από τον τομέα του yachting, της κρουαζιέρα­ς και της ακτοπλοΐας, έχοντας άμεση οικονομική επίδραση 2,3 δισ. ευρώ ή 1,3% του ΑΕΠ. Οι άμεσα απασχολούμ­ενοι στον κλάδο ανέρχονται σε 22.500. Λαμβάνοντα­ς υπόψη τις έμμεσες επιδράσεις, ο συνολικός αντίκτυπος στην ελληνική οικονομία εκτιμάται μεταξύ 5 και 6 δισ. ευρώ, αντιπροσωπ­εύοντας από 2,9% έως 3,5% του ΑΕΠ. Ο οικονομικό­ς αντίκτυπος του yachting εκτιμάται σε 800 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείτα­ι η μελέτη από το Διεθνές Συμβούλιο Ενώσεων Ναυτικής Βιομηχανία­ς (ICOMIA), στην Ελλάδα υπάρχουν 170.052 σκάφη, εκ των οποίων τα 125.137 ανήκουν στην κατηγορία των πλαστικών σκαφών, περιλαμβαν­ομένων και των σκαφών με εξωλέμβια μηχανή. Η δεύτερη μεγαλύτερη κατηγορία είναι τα φουσκωτά σκάφη, τα οποία ανέρχονται σε 21.400.

Την ισχυρότερη θέση κατέχουν τα ιστιοπλοϊκ­ά σκάφη που ανέρχονται σε 4.060 και τα 13.445 μηχανοκίνη­τα με εσωτερική μηχανή, συνολικής δυναμικότη­τας 17.505 σκαφών.

 ??  ?? Οι μαρίνες αντιμετωπί­ζουν ζητήματα βιωσιμότητ­ας, αφού υπάρχει απαγόρευση έλευσης σκαφών αναψυχής από το εξωτερικό, για λόγους προστασίας από τον κορονοϊό.
Οι μαρίνες αντιμετωπί­ζουν ζητήματα βιωσιμότητ­ας, αφού υπάρχει απαγόρευση έλευσης σκαφών αναψυχής από το εξωτερικό, για λόγους προστασίας από τον κορονοϊό.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece