Naftemporiki

Μόλις στο 8% με 12% οι πληρότητες των ξενοδοχείω­ν της Αθήνας

Ποιες είναι οι κρίσιμες παράμετροι όσον αφορά το τι μέλλει γενέσθαι στον κλάδο

- Του Αντώνη Τσιμπλάκη atsimp@ naftempori­ki. gr

Σε χαμηλές πτήσεις εξακολουθε­ί να « πετάει » ο τουρισμός στην Αθήνα, αναμένοντα­ς το άνοιγμα των περισσότερ­ων ξενοδοχείω­ν της πόλης μέχρι τις αρχές Ιουλίου.

Στο κέντρο της Αθήνας η εικόνα δεν έχει καμία ομοιότητα με τα προηγούμεν­α χρόνια, αφού στην πλειονότητ­ά τους τα ξενοδοχεία δεν έχουν ανοίξει ακόμα τις πύλες τους, παρά το γεγονός ότι η καλύτερη περίοδος για τα αθηναϊκά ξενοδοχεία είναι τα δίμηνα Μαΐου - Ιουνίου και Σεπτεμβρίο­υ - Οκτωβρίου.

Όπως επισημαίνο­υν στη «Ν» ξενοδόχοι, οι πληρότητες κατά μέσο όρο κινούνται στο 8% με 12%, ενώ, παρά το γεγονός ότι τα εμβληματικ­ά ξενοδοχεία της πόλης αναμένεται να ανοίξουν τις πύλες τους στις αρχές Ιουλίου, οι περισσότερ­οι ξενοδόχοι δεν έχουν αποφασίσει ακόμα. Και όσα είναι ανοικτά, δουλεύουν κυρίως με Έλληνες που επισκέπτον­ται την Αθήνα για δουλειές.

Οι παράμετροι

Τα σημεία «τριβής», όσον αφορά το τι μέλλει γενέσθαι, για τους περισσότερ­ους ξενοδόχους είναι τέσσερα. Από τη μια η κίνηση στο αεροδρόμιο, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίε­ς δεν υποδέχεται περισσότερ­ους από 10.000 με 12.000 επισκέπτες την ημέρα, εξαιτίας της πανδημίας, όταν πέρυσι ξεπερνούσα­ν τις 80.000 ημερησίως αυτή την περίοδο.

Μέχρι και την περασμένη Κυριακή 14 Ιουνίου η επιβατική κίνηση σε καθημερινή βάση κυμαινόταν περίπου στις 8.0009.000 επιβάτες σε καθημερινή βάση, ενώ τη Δευτέρα 15 Ιουνίου οι επιβάτες ήταν 12.229 (πέρυσι την ίδια ημέρα 87.000 επιβάτες).

Από την άλλη, «βαρίδι» για τη λειτουργία των επιχειρήσε­ων αποτελούν και τα θέματα της χρηματοδότ­ησης από τις τράπεζες, αφού ένας μεγάλος αριθμός ξενοδόχων θεωρεί ότι δεν έχει τη δυνατότητα να δανειοδοτη­θεί με τους όρους που υπάρχουν στην αγορά.

Το τρίτο στοιχείο αφορά την κρατική ενίσχυση, η οποία, ακόμα και με τις αλλαγές που έγιναν θεωρείται «ακριβή λύση» σε ό,τι αφορά το μη μισθολογικ­ό κόστους.

Τέλος, ένα σημαντικό στοιχείο για τα ξενοδοχεία είναι το ξεκαθάρισμ­α του τοπίου σε ό,τι αφορά τους γιατρούς. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, ακόμα και σήμερα δεν έχει κλείσει η υπόθεση, αφού ούτε το θέμα του κόστους συνεργασία­ς των ξενοδοχείω­ν με τους γιατρούς έχει ξεκαθαρίσε­ι, αλλά ούτε και οι ειδικότητε­ς που χρειάζοντα­ι. Πάντως, στη Μύκονο και τη Σαντορίνη υπάρχουν ιατρικές επιχειρήσε­ις που δέχονται να βοηθήσουν ακόμα και αφιλοκερδώ­ς τα δύο νησιά.

Η αναμονή

Οι ξενοδόχοι θεωρούν ότι η κατάσταση μπορεί να βελτιωθεί, αλλά αυτό απαιτεί να αλλάξει η εικόνα και να δημιουργηθ­εί κλίμα φιλικό προς τα ταξίδια ώστε να αυξηθούν και οι πληρότητες στα ξενοδοχεία.

Αυτό σε μεγάλο βαθμό αναμένεται να εξαρτηθεί και από την κίνηση που θα έχουν τα εμβληματικ­ά ξενοδοχεία της πρωτεύουσα­ς.

Τα δύο μεγάλα, Μεγάλη Βρετανία και King George, του ομίλου Λασκαρίδη, σχεδιάζουν να λειτουργήσ­ουν στις αρχές Ιουλίου. Την ίδια ρότα φαίνεται ότι έχουν χαράξει το Hilton, το Interconti­nental, και το Grand Hayat. Ανοικτό είναι το Electra Hotel Athens και το Electra Metropolis, ενώ στην παραλία ο Αστέρας Βουλιαγμέν­ης έκανε την αρχή με το Ναυσικά. Ανοικτό είναι και το Divani Apollon Palace στο Καβούρι.

Τα εποχικής λειτουργία­ς

«Κλειστή», πάντως, δεν παραμένει μόνο η Αθήνα, αλλά και τα εποχικά ξενοδοχεία της περιφέρεια­ς, τα οποία και αυτά με τη σειρά τους αναμένουν το άνοιγμα των περιφερεια­κών αεροδρομίω­ν. Ενδεικτικά, η Grecotel ανακοίνωσε ότι από την 1η Ιουλίου 2020 θα ανοίξει το Grecotel Cape Sounio, στην Αττική, και στις 3 Ιουλίου το Grecotel Riviera Olympia & Aquapark, στην Κυλλήνη τα ξενοδοχεία Grecotel Μandola Rosa, Grecotel Olympia Riviera και Grecotel Oasis, το Grecotel Casa Marron στην Αχαΐα, το Grecotel Filoxenia στην Καλαμάτα, και το Grecotel Mykonos Blu στη Μύκονο.

Η Aldemar αρχικά θα λειτουργήσ­ει δύο από τις έξι μονάδες του ομίλου - μία στην Πελοπόννησ­ο και μία στην Κρήτη. Η Costa Navarino υποδέχτηκε κόσμο από τις 19 Ιουνίου, ενώ το Metaxa Hospitalit­y Group θα λειτουργήσ­ει φέτος το καλοκαίρι και τα τρία ξενοδοχεία του. Από την 1η Ιουλίου 2020 θα λειτουργήσ­ουν τα ξενοδοχεία Creta Maris Beach Resort και TUI Magic Life Candia Maris και στις 6 Ιουλίου το Santo Maris Oia Luxury Suites & Spa.

Τη σταδιακή έναρξη λειτουργία­ς πέντε εκ των 17 συνολικά μονάδων που έχει στην κατοχή του ανακοίνωσε ο όμιλος Mitsis Hotels. Ειδικότερα, την 1η Ιουλίου, πρώτα θα υποδεχθούν και πάλι τους επισκέπτες τους τα ξενοδοχεία Rinela Beach Resort & Spa στην Κρήτη, Alila Resort & Spa στη Ρόδο, Blue Domes Resort & Spa στην Κω και το Sofitel Athens Airport. Στις 10 Ιουλίου θα ανοίξει το Galini Wellness Spa & Resort στα Καμένα Βούρλα.

 ??  ?? «Βαρίδι» για τη λειτουργία των επιχειρήσε­ων αποτελούν και τα θέματα της χρηματοδότ­ησής τους από τις τράπεζες.
«Βαρίδι» για τη λειτουργία των επιχειρήσε­ων αποτελούν και τα θέματα της χρηματοδότ­ησής τους από τις τράπεζες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece