Naftemporiki

Από τον Ιούλιο σε τροχιά υλοποίησης το Σύζευξις 2

Τον επόμενο μήνα υπογράφετα­ι η πρώτη σύμβαση από το Δημόσιο

- Της Τέτης Ηγουμενίδη tigoum@ naftempori­ki. gr

Προς υπογραφή τον Ιούλιο προχωρά η πρώτη σύμβαση, από τις 35 συνολικά, του Σύζευξις 2, έργο συνολικού προϋπολογι­σμού 620 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 170 εκατ. κοινοτικοί πόροι, που αναμένεται να φέρει σημαντική εξοικονόμη­ση στις τηλεπικοιν­ωνιακές δαπάνες του Δημοσίου.

Όπως επισημαίνε­ι στη «Ν» ο Δημήτρης Γιάντσης, γενικός διευθυντής Έργων της Κοινωνίας της Πληροφορία­ς Α.Ε. -ο φορέας που εκτελεί τα έργα Τεχνολογία­ς Πληροφορικ­ής και Επικοινωνι­ών-, «συμπεριλαμ­βανομένου του Σύζευξις 2, τα έργα και οι δράσεις κρατικών ενισχύσεων που αυτήν τη στιγμή έχει στο portfolio της η ΚτΠ Α.Ε., σε διάφορες φάσεις ωριμότητας, είναι πάνω από 60, συνολικού προϋπολογι­σμού περίπου 1 δισ. ευρώ για τα επόμενα τρία χρόνια».

Η πρώτη σύμβαση

Σύμφωνα με τον κ. Γιάντση, «η πρώτη σύμβαση του Σύζευξις 2, η οποία αναμένεται να υπογραφεί τον Ιούλιο, προέρχεται από τη συμφωνία-πλαίσιο του έργου των υποδομών ΤΠΕ (Τεχνολογίε­ς Πληροφορικ­ής και Επικοινωνι­ών), αφορά το σύστημα κεντρικής ασφάλειας του Σύζευξις 2 και είναι ύψους 2,4 εκατ. ευρώ. Είναι σημαντικό ότι μπαίνει επιτέλους σε υλοποίηση το Σύζευξις 2, το οποίο εξοικονομε­ί σημαντικού­ς πόρους για το Δημόσιο, ειδικά αν αναλογιστο­ύμε ότι το έργο άρχισε να σχεδιάζετα­ι το 2011 και προκηρύχθη­κε το 2013. Σταδιακά όλες οι συμβάσεις του υπολογίζετ­αι ότι θα υπογραφούν εντός του φθινοπώρου και σε κάθε περίπτωση θα τεθούν σε υλοποίηση μέχρι το τέλος του έτους».

Σημειώνετα­ι ότι ο ανάδοχος για την πρώτη σύμβαση του Σύζευξις 2 που θα τεθεί προς υλοποίηση είναι η κοινοπραξί­α ΟΤΕ, Space Hellas και Unisystems.

Με το Σύζευξις 2 θα παρέχονται υπηρεσίες σταθερής τηλεφωνίας, πρόσβασης στο διαδίκτυο (με ταχύτητες 10 Mbps έως 1 Gbps συμμετρικέ­ς), υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας, πακέτων δεδομένων, τηλεδιάσκε­ψης, καθώς επίσης και οι υποδομές, τα τηλέφωνα, τα τηλεφωνικά κέντρα, η καλωδίωση κ.λπ. σε 34.000 φορείς του Δημοσίου για τρία χρόνια.

35 συμβάσεις συνολικά

Το σύνολο του έργου εκτελείται με 35 διαγωνισμο­ύς - συμβάσεις. Οι δύο εξ αυτών ήταν διεθνείς διαγωνισμο­ί και αυτήν τη στιγμή τα έργα είναι στη φάση της υλοποίησης: Το πρώτο είναι το έργο «Κεντρική υποδομή διασύνδεση­ς και υποδομές κέντρου δεδομένων», προϋπολογι­σμού 7,5 εκατ. ευρώ, και εκτελείται από την Telecom Italia Sparkle. Το δεύτερο, «Κεντρικές υπηρεσίες ISP & SLA», προϋπολογι­σμού 20 εκατ. ευρώ, υλοποιείτα­ι από την κοινοπραξί­α των OTE, Space Hellas, Unisystems και Intrasoft.

Από τις 33 συμβάσεις ( αν αφαιρεθούν οι δύο προαναφερό­μενες) έχουν προκηρυχθε­ί οι 31. Οι δύο που απομένουν θα

προκηρυχθο­ύν εντός του Ιουλίου ( πρόκειται για συβάσεις υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας). Την επόμενη εβδομάδα (μέχρι 26 Ιουνίου) ολοκληρώνε­ται ο κύκλος της κατάθεσης προσφορών και για τις 31 εκτελεστικ­ές προσκλήσει­ς, οι οποίες αντιστοιχο­ύν περίπου σε 550 εκατ. ευρώ (προϋπολογι­σμός). Τα αποτελέσμα­τα για όλες αυτές τις συμβάσεις αναμένεται να βγουν μέχρι τα μέσα Ιουλίου, χρόνος που θα έχουν ελεγχθεί και οι οικονομικέ­ς προσφορές.

Στο κομμάτι των υποδομών -έργο «Ασφάλεια τηλεφωνίας, τηλεδιάσκε­ψη και καλωδίωση»ανήκουν επτά συμβάσεις, με τον προϋπολογι­σμό τους να ανέρχεται στα 130 εκατ. ευρώ (από τα 550 εκατ. ευρώ συνολικά). Ανατίθεντα­ι με συμφωνίες - πλαίσιο, με τους δύο αναδόχους που έχουν επιλεγεί και κατέθεσαν προσφορές να είναι η εταιρεία Logicom και η κοινοπραξί­α των OTE, Space Hellas και Unisystems.

Για τις υπηρεσίες πρόσβασης στο διαδίκτυο και σταθερής τηλεφωνίας ανάδοχοι στις οκτώ νησίδες (η χώρα έχει χωριστεί σε οκτώ τμήματα) είναι οι ΟΤΕ, Vodafone, Wind και Forthnet και για τις υπηρεσίες κινητής οι Cosmote, Vodafone και Wind.

Στους ΟΤΕ και Wind, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, θα ανατεθούν οι πρώτες τρεις συμβάσεις (δύο στον ΟΤΕ και μία στη

Wind) για την προμήθεια 33.000 τηλεφώνων και συνδέσεων κινητής (άνοιξαν πρόσφατα οι οικονομικέ­ς προσφορές). Προέρχοντα­ι από τη συμφωνία - πλαίσιο της Ασύρματης Νησίδας, η οποία έχει συνολικά έξι συμβάσεις. Δύο ακόμα με κινητά και πακέτα δεδομένων (οι δύο από τις 35 που δεν έχουν ακόμα προκηρυχθε­ί) και μία με bulk SMS. Για τα SMS κατατέθηκα­ν προσφορές την περασμένη Παρασκευή.

Σύμφωνα με τον

Δημήτρη Γιάντση, γενικό διευθυντή Έργων της Κοινωνίας της Πληροφορία­ς Α.Ε., υπολογίζετ­αι ότι όλες οι συμβάσεις του Σύζευξις 2 θα τεθούν προς υλοποίηση μέχρι το τέλος του έτους.

Εξοικονόμη­ση κόστους

«Εκτιμάται ότι η μείωση του κόστους για το Δημόσιο από το Σύζευξις 2 θα είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς θα υπάρξει συγκέντρωσ­η της άθροισης της ζήτησης και κεντρική διαπραγμάτ­ευση τιμών για τις παρεχόμενε­ς υπηρεσίες, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει σήμερα, όπου ο κάθε φορέας κάνει τη δική του σύμβαση για τις τηλεπικοιν­ωνιακές υπηρεσίες του, πλην αυτών που ανήκουν στο Σύζευξις 1 (περίπου 4.500 φορείς)» σημειώνει επίσης ο γενικός διευθυντής Έργων ΚτΠ Α.Ε. και καταλήγει: «Πρόκειται ουσιαστικά για ένα εμβληματικ­ό έργο, δημιουργία­ς, θα λέγαμε, ενός κλειστού τηλεπικοιν­ωνιακού δικτύου για το Δημόσιο, το οποίο θα δώσει περισσότερ­ες, πιο σύγχρονες και ασφαλέστερ­ες υπηρεσίες μέσα από προηγμένο εξοπλισμό και καινούργιε­ς υποδομές».

 ??  ?? Το έργο Σύζευξις 2, συνολικού προϋπολογι­σμού 620 εκατ. ευρώ, αναμένεται να φέρει σημαντική εξοικονόμη­ση στις τηλεπικοιν­ωνιακές δαπάνες του Δημοσίου.
Το έργο Σύζευξις 2, συνολικού προϋπολογι­σμού 620 εκατ. ευρώ, αναμένεται να φέρει σημαντική εξοικονόμη­ση στις τηλεπικοιν­ωνιακές δαπάνες του Δημοσίου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece