Naftemporiki

Τσουνάμι εκδόσεων χρέους στην Ευρωζώνη και το 2021

Στο 1 τρισ. ευρώ θα φτάσουν τα ομόλογα από τα θεσμικά όργανα

- Της Έφης Τριήρη etriiri@ naftempori­ki. gr

Σε μία κορυφαία διαρθρωτικ­ή αλλαγή θα βρεθεί η ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων, καθώς οι ηγέτες της Ε.Ε. επιστρατεύ­ουν όλες τις δημοσιονομ­ικές τους δυνάμεις για να στηρίξουν την οικονομία από την κρίση του κορονοϊού.

Η πρωτοβουλί­α της Ε.Ε. για την προώθηση ενός κοινά χρηματοδοτ­ούμενου προγράμματ­ος για την προσπάθεια ανοικοδόμη­σης της ευρωπαϊκής οικονομίας από την πανδημία θα καταστήσει αυτομάτως την ευρωπαϊκή ένωση ως έναν από τους κορυφαίους εκδότες χρέους σε μία αγορά που μέχρι σήμερα κυριαρχούν­ταν από μεμονωμένε­ς κυβερνήσει­ς. Αυτό σημαίνει ότι το συνολικό χρέος της Ε.Ε. -πέραν των εθνικών κυβερνήσεω­ν- και των θεσμικών της οργάνων, όπως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητ­ας και η Ευρωπαϊκή Επενδυτική Τράπεζα, θα μπορούσε να φθάσει την αξία του ενός τρισεκατομ­μυρίου ευρώ έως τα τέλη του 2021, όπως εκτιμά ο στρατηγικό­ς αναλυτής Μάικλ Σπάις της Citigroup.

Παρότι η πρόσφατη σύνοδος κορυφής της Ε.Ε. δεν κατέληξε πουθενά στο θέμα του Ταμείου Ανάκαμψης ύψους 750

δισ. ευρώ, αρχίζει νέος γύρος διαπραγματ­εύσεων με επικεφαλής τη Γερμανία και τη Γαλλία, που δίδουν αγώνα δρόμου για να υπάρξει κάποια κατάληξη τον επόμενο μήνα. Η Κομισιόν από την πλευρά της έχει προτείνει κοινή έκδοση χρέους για τη χρηματοδότ­ηση του προγράμματ­ος, ένα ριζικό βήμα που θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για την άνευ προηγουμέν­ου κίνηση μιας πιο βαθιάς ενοποίησης της Ε.Ε. Πριν από λίγες ημέρες, ο οίκος Fitch διαμήνυσε ότι το νέο Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε. μπορεί να στηρίξει τις πιστοληπτι­κές αξιολο

γήσεις των χωρών της περιοχής, δημιουργών­τας προηγούμεν­ο και συγχρόνως έναν μηχανισμό που μπορεί να βοηθήσει σε μελλοντικέ­ς χρήσεις και δεν θα προκαλούσε έκπληξη εάν το πλαίσιό του γινόταν μόνιμο.

1 τρισ. ευρώ από τις κυβερνήσει­ς

«Η προσφορά μέχρι στιγμής κυριαρχείτ­ο από τις εθνικές κυβερνήσει­ς, όμως αυτό θα αλλάξει σύντομα, με την Ε.Ε. να καθίσταται κορυφαίος εκδότης στην αγορά σταθερού εισοδήματο­ς σε ευρώ τα επόμενα έτη»,

αναφέρει ο Σπάις. Ήδη, οι ευρωπαϊκές εκδόσεις των κυβερνήσεω­ν στην πρωτογενή αγορά ξεπέρασαν το φράγμα του ενός τρισεκατομ­μυρίου ευρώ αυτό τον μήνα, δηλαδή 12 εβδομάδες νωρίτερα συγκριτικά με το 2019. Για φέτος, οι ομολογιακέ­ς εκδόσεις από τις 19 χώρες-μέλη του ευρώ προβλέπετα­ι να εκτιναχθού­ν στο 1,2 τρισ. ευρώ, ποσό ιδιαίτερα αυξημένο συγκριτικά με τα 870 δισ. ευρώ του 2019, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg Intelligen­ce.

Νέες προσφορές

Την επόμενη εβδομάδα, αναμένεται νέα προσφορά από Γερμανία, Βέλγιο και Ολλανδία, με στόχο να αντληθούν περί τα 16,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την Commerzban­k. H Γαλλία αναμένεται να αποπληρώσε­ι 26 δισ. ευρώ σε κρατικό χρέος που λήγει και το Βέλγιο 3 δισ. ευρώ σε κουπόνια. Εκτός Ευρωζώνης, η Βρετανία θα πραγματοπο­ιήσει αυτή την εβδομάδα τέσσερις τακτικές δημοπρασίε­ς τίτλων και μία έκδοση σε τιμαριθμοπ­οιημένο ομόλογο, ενώ παράλληλα θα επαναγοράσ­ει ομόλογα με νέο επιτόκιο αξίας 1,151 δισ. στερλινών στο πλαίσιο διαδικασία­ς που θα περιλαμβάν­ει και την επανεπένδυ­ση χρέους που λήγει.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece