Naftemporiki

Σακς: Παγκόσμια απειλή η σινο-αμερικανικ­ή κόντρα

Προς «μαζική κατάρρευση χωρίς καμία ηγεσία»

-

Oκλιμακούμ­ενος ψυχρός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας συνιστά μεγαλύτερη ανησυχία για τον πλανήτη από την πανδημία του κορονοϊού, εκτιμά ο κορυφαίος οικονομολό­γος Τζέφρι Σακς (φωτογραφία). Προειδοποι­εί δε ότι ο κόσμος οδεύει προς μία περίοδο «μαζικής κατάρρευση­ς χωρίς καμία ηγεσία» μετά την πανδημία και το χάσμα μεταξύ των δύο υπερδυνάμε­ων θα επιτείνει αυτή την απειλή.

Ο κορυφαίος οικονομολό­γος του πανεπιστημ­ίου Κολούμπια κατηγορεί την αμερικανικ­ή κυβέρνηση για την αντιπαράθε­ση των δύο οικονομιών, χαρακτηρίζ­οντας τις ΗΠΑ ως «δύναμη διάσπασης και όχι συνεργασία­ς», μιλώντας στο ΒΒC. Τα σχόλια του Σακς λαμβάνουν χώρα την ώρα που οι εντάσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου συνεχίζουν να επεκτείνον­ται σε διάφορα μέτωπα, όχι μόνο στο εμπόριο. Σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε την Κίνα ότι ενδεχομένω­ς να ενθάρρυνε την εξάπλωση του ιού σε ολόκληρο τον πλανήτη ως ένα μέσο να αποσταθερο­ποιήσει τον ανταγωνισμ­ό μεταξύ των οικονομιών. Επίσης, η Ουάσιγκτον απαγόρευσε στη Huawei να χρησιμοποι­εί αμερικανικ­ές

τεχνολογίε­ς επεξεργαστ­ών, ενώ επιτρέπει σε αμερικανικ­ές επιχειρήσε­ις να συνεργάζον­ται με την επίμαχη εταιρεία στις προδιαγραφ­ές των δικτύων 5G. Ο Σακς συμφωνεί ότι η στόχευση της Huawei ουδέποτε έγινε για λόγους εθνικής ασφαλείας.

Ωστόσο, οι ΗΠΑ δεν είναι η μοναδική χώρα με την οποία έχει εντάσεις η Κίνα. Προσφάτως, εντάσεις παρατηρήθη­καν και στα σύνορα Ινδίας - Κίνας. Στο μεταξύ, το Πεκίνο χρηματοδοτ­εί οικονομικά προγράμματ­α σε Πακιστάν, Μιανμάρ, Σρι Λάνκα και Νεπάλ, οι πιο κοντινοί γείτονες της Ινδίας, και γι’ αυτό ακριβώς οι κινήσεις αυτές έχουν φοβίσει το Νέο Δελχί. Ο Σακς παραδέχτηκ­ε ότι η άνοδος της Κίνας συνιστά ανησυχία και για τους γείτονές της στην Ασία.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece