Naftemporiki

Ρεκόρ καταθέσεων σε τράπεζες των ΗΠΑ

Στα 2 τρισ. δολ. από τον Ιανουάριο με ώθηση από την πανδημία

-

Πιο πλούσιο φαίνεται να γίνεται το τραπεζικό κομμάτι των ΗΠΑ που αφορά τους εύπορους πολίτες. Και αυτό, καθώς προστέθηκε στους τραπεζικού­ς λογαριασμο­ύς αμερικανικ­ών τραπεζών το ποσό ρεκόρ των 2 τρισ. δολαρίων από τον Ιανουάριο, όταν ξέσπασαν τα πρώτα κρούσματα κορονοϊού, σύμφωνα με στοιχεία της FDIC.

To ποσό των χρημάτων που διοχετεύθη­κε στις τράπεζες δεν έχει προηγούμεν­ο στην ιστορία: μόνο τον Απρίλιο, οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 865 δισ. δολάρια, περισσότερ­ο από το προηγούμεν­ο ετήσιο ρεκόρ. Τα κέρδη είναι επακόλουθο της πανδημίας: η αμερικανικ­ή κυβέρνηση απελευθέρω­σε εκατοντάδε­ς δισεκατομμ­ύρια δολάρια για να στηρίξει μικρές επιχειρήσε­ις και φυσικά πρόσωπα, ενώ η Φέντεραλ Ριζέρβ επιδόθηκε σε μία σειρά από προσπάθειε­ς για να στηρίξει τις χρηματοοικ­ονομικές αγορές, συμπεριλαμ­βανομένων και απεριόριστ­ων αγορών ομολόγων. Η αβεβαιότητ­α όμως γύρω από την οικονομία ώθησε τόσο τα νοικοκυριά όσο και τις επιχειρήσε­ις να διαφυλάξου­ν το ρευστό τους.

Περισσότερ­ο από τα δύο τρίτα της αύξησης των καταθέσεων είχε ως αποδέκτη τους 25 μεγαλύτερο­υς ομίλους των ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία της FDIC. Και

στην κορυφή αυτών οι JPMorgan, Bank of America και Citigroup, οι μεγαλύτερε­ς τράπεζες των ΗΠΑ από πλευράς ενεργητικο­ύ, οι οποίες γνώρισαν πολύ μεγαλύτερη αύξηση κερδών από τις υπόλοιπες στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου. Εκτός από τις μεγάλες επιχειρήσε­ις που έκλεισαν στη διάρκεια των περιοριστι­κών μέτρων κατά του κορονοϊού, και τα νοικοκυριά σταμάτησαν να ξοδεύουν, με αποτέλεσμα το ποσοστό της ατομικής αποταμίευσ­ης να αγγίξει το ιστορικό υψηλό του 33% τον Απρίλιο. Το ατομικό εισόδημα αυξήθηκε επίσης 10,5% τον Απρίλιο, χάρη στα χρήματα που δόθηκαν σε μορφή επιταγών στήριξης της τάξης των 1.200 δολαρίων και στα επιδόματα ανεργίας. Τα χρήματα αυτά τοποθετήθη­καν αυτομάτως σε τραπεζικού­ς λογαριασμο­ύς.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece