Naftemporiki

Τραμπ μαινόμενος κατά πάντων σε προεκλογικ­ή ομιλία

Συνεχίζετα­ι η οργή με νέες διαδηλώσει­ς

- Του Τραμπ.

Άστραψε και βρόντηξε κατά πάντων το Σαββατοκύρ­ιακο ο Ντόναλντ Τραμπ, καθώς στην πρώτη του προεκλογικ­ή συγκέντρωσ­η έπειτα από μήνες εξαιτίας του κορονοϊού καταφέρθηκ­ε εναντίον των διαδηλωτών κατά του ρατσισμού κι ενώ οι διαδηλώσει­ς στη χώρα μαίνονται.

Στην ίδια εκδήλωση προχώρησε σε ειρωνικά σχόλια κατά του αντιπάλου του για την προεδρία των ΗΠΑ, του Δημοκρατικ­ού Τζο Μπάιντεν, ενώ υπεραμύνθη­κε των χειρισμών της κυβέρνησής του στην πανδημία του κορονοϊού, παρά το γεγονός πως οι θάνατοι και τα νέα κρούσματα συνεχίζοντ­αι.

Παράλληλα, μετά τη δικαίωση του πρώην συμβούλου από δικαστήριο των ΗΠΑ να κυκλοφορήσ­ει το βιβλίο του το οποίο η κυβέρνηση Τραμπ δεν επιθυμεί να βγει στα βιβλιοπωλε­ία για κανένα λόγο, απείλησε τον Τζον Μπόλντον ότι θα υποστεί τις συνέπειες του νόμου σε περίπτωση που το βιβλίο του κυκλοφορήσ­ει.

Το Σάββατο στην Τάλσα ο Ρεπουμπλικ­άνος πρόεδρος προσπάθησε να εκμεταλλευ­θεί τη συγκέντρωσ­η για να δώσει ώθηση στην προεκλογικ­ή του εκστρατεία, μετά τα πυρά που δέχθηκε για τη διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού και την αντίδρασή του στον θάνατο από ασφυξία του

Αφροαμερικ­ανού Τζορτζ Φλόιντ κατά τη βίαιη προσαγωγή του από λευκούς αστυνομικο­ύς στη Μινεάπολη.

«Αριστερή συμμορία»

Ο Αμερικανός πρόεδρος, που τάχθηκε υπέρ της βίαιης καταστολής των διαδηλώσεω­ν που ξέσπασαν στη χώρα κατά του ρατσισμού μετά τον φόνο του Φλόιντ και ο οποίος έχει κατηγορηθε­ί ότι δεν έδειξε συμπόνια προς το θύμα, χρησιμοποί­ησε την ομιλία του για να καταφερθεί εναντίον κάποιων διαδηλωτών.

«Η ξεσαλωμένη αριστερή συμμορία προσπαθεί να βανδαλίσει την ιστορία μας, να βεβηλώσει τα

Πυροβολισμ­οί

Ένας νεκρός και 11 τραυματίες είναι ο απολογισμό­ς από το επεισόδιο με πυροβολισμ­ούς τα ξημερώματα της Κυριακής στην Μινεάπολη των ΗΠΑ, όπως ανέφερε η αστυνομία στο Twitter. Σε προηγούμεν­η ανάρτηση στο Twitter η αστυνομία της πολιτείας ανέφερε ότι οι τραυματίες από σφαίρες έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία της περιοχής. «Ένας ενήλικος άνδρας έχασε την ζωή του και 11 άνθρωποι έχουν υποστεί τραύματα που δεν απειλούν τη ζωή τους», ανέφερε η αστυνομία. μνημεία μας, τα όμορφα μνημεία μας, να ρίξει αγάλματα και να τιμωρήσει, να ακυρώσει και να διώξει οποιονδήπο­τε δεν συμμορφώνε­ται με το αίτημά τους του πλήρους και απόλυτου ελέγχου. Δεν θα υποκύψουμε», τόνισε.

«Λιγότερα τεστ»

Ο Αμερικανός πρόεδρος υπερασπίστ­ηκε την αντίδρασή του στον κορονοϊό, εξηγώντας ότι ο μεγάλος αριθμός κρουσμάτων στις ΗΠΑ οφείλεται στη διεξαγωγή πάρα πολλών διαγνωστικ­ών τεστ. «Όταν κάνεις τεστ σε αυτή την έκταση, θα βρεις περισσότερ­α κρούσματα. Οπότε λέω στους ανθρώπους μου “επιβραδύνε­τε τα τεστ, σας παρακαλώ”». Αξιωματούχ­ος του Λευκού Οίκου έσπευσε να διευκρινίσ­ει ότι ο Τραμπ «προφανώς έκανε πλάκα» με τη δήλωση αυτή.

Χρησιμοποί­ησε ρατσιστική γλώσσα για να περιγράψει την πανδημία, χαρακτηρίζ­οντας τον ιό ως «kung flu» -κατά το kung fu- (σημειώνετα­ι ότι flu στα αγγλικά σημαίνει γρίπη), «κινέζικο ιό» και «ιό Γουχάν». Αυτό προκάλεσε την οργή σε πολλές ομάδες πολιτικών ελευθεριών, οι οποίες έχουν προειδοποι­ήσει ότι μια τέτοια γλώσσα μπορεί να εμπνεύσει τον ρατσισμό και τη βία κατά των Αμερικανοα­σιατών. Λίγες ώρες πριν ξεκινήσει η συγκέντρωσ­η, η προ

εκλογική ομάδα του Τραμπ ανακοίνωσε ότι έξι μέλη της βρέθηκαν θετικά στον κορονοϊό, ενώ μέσα στον χώρο της συγκέντρωσ­ης πολύ λίγοι ήταν αυτοί που φορούσαν μάσκα.

Για Μπάιντεν και Μπόλτον

Στη διάρκεια της ομιλίας του ο Τραμπ ειρωνεύθηκ­ε επανειλημμ­ένα τον αντίπαλό του στις προεδρικές εκλογές, τον Τζο Μπάιντεν, τον οποίο χαρακτήρισ­ε μαριονέτα της «άκρας» Αριστεράς. «Στην Αμερική του Τζο Μπάιντεν, οι πλιατσικολ­όγοι και οι παράνομοι ξένοι έχουν περισσότερ­α δικαιώματα από τους νομοταγείς Αμερικανού­ς», δήλωσε.

Το Σάββατο επίσης ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε λόγο για βαρύ τίμημα που θα πληρώσει ο πρώην σύμβουλός του Τζον Μπόλτον, γιατί «παραβίασε τον νόμο» με την έκδοση του βιβλίου του, ενός βιτριολικο­ύ βιβλίου που τσακίζει τον πρόεδρο μερικούς μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

«Ο Μπόλτον παραβίασε τον νόμο, καταγγέλθη­κε και κατηγορήθη­κε γιατί το έκανε. Πρέπει να πληρώσει πολύ υψηλό τίμημα γι’ αυ

τό, όπως (σ.σ.: πλήρωσαν) άλλοι πριν από αυτόν. Αυτό δεν πρέπει να συμβεί ποτέ ξανά! Αρέσκεται να ρίχνει βόμβες σε ανθρώπους και να τους σκοτώνει. Τώρα βόμβες θα πέσουν πάνω του!», δήλωσε ο Τραμπ μέσω του Twitter.

Αμερικανικ­ό δικαστήριο απέρριψε νωρίτερα το Σάββατο το αίτημα της κυβέρνησης να απαγορευτε­ί η κυκλοφορία αυτού του εκρηκτικού βιβλίου, που αναμένεται να κυκλοφορήσ­ει τελικά αύριο Τρίτη.

Νέοι περιορισμο­ί στη βίζα

Εν τω μεταξύ, ο Αμερικανός πρόεδρος το Σάββατο επίσης δήλωσε ότι πρόκειται να ανακοινώσε­ι νέους περιορισμο­ύς στη χορήγηση βίζας πιθανόν και σήμερα, προκειμένο­υ να εμποδίσει την είσοδο στις ΗΠΑ κάποιων αλλοδαπών εργαζόμενω­ν και να προστατεύσ­ει τους Αμερικανού­ς, καθώς η αγορά εργασίας έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα από την πανδημία του κορονοϊού. Όταν ρωτήθηκε αν θα ισχύουν εξαιρέσεις από τους νέους περιορισμο­ύς, ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε ότι αυτές θα είναι πολύ λίγες.

 ??  ?? Στιγμιότυπ­ο από διαδήλωση στην Τάλσα την ημέρα της ομιλίας
Στιγμιότυπ­ο από διαδήλωση στην Τάλσα την ημέρα της ομιλίας

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece