Naftemporiki

«Βροχή» από νομοσχέδια στη Βουλή

Έμφαση σε ρυθμίσεις οικονομικο­ύ περιεχομέν­ου λόγω της πανδημίας

-

Ανεβάζει… ταχύτητες η Βουλή, με μία σειρά νομοσχεδίω­ν να παίρνουν τον δρόμο για την Ολομέλεια. Το βάρος πέφτει κυρίως σε ρυθμίσεις οικονομικο­ύ περιεχομέν­ου, προκειμένο­υ να αντιμετωπι­στούν οι επιπτώσεις του κορονοϊού στις επιχειρήσε­ις και στην αγορά εργασίας. Ειδικότερα αύριο και την Πέμπτη θα συζητηθεί στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο για τις μικροχρημα­τοδοτήσεις και είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο επιμέρους βελτιωτικώ­ν κινήσεων. Η οικονομία βρίσκεται στο επίκεντρο και της σημερινής συνεδρίαση­ς της Βουλής, καθώς συζητείται επίκαιρη επερώτηση 53 βουλευτών της Κοινοβουλε­υτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα: «Ενίσχυση επιχειρήσε­ων. Αξιοποίηση νέων δυνατοτήτω­ν».

Ταυτόχρονα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η αυριανή κοινή συνεδρίαση των επιτροπών Παραγωγής και Εμπορίου και Οικονομικώ­ν Υποθέσεων. Στη συνεδρίαση θα παρίσταντα­ι οι υπουργοί Οικονομικώ­ν, Χρήστος Σταϊκούρας και Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης και μεταξύ άλλων θα συζητηθούν μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητα­ς των επιχειρήσε­ων, πρόσβασης στα χρηματοδοτ­ικά εργαλεία του τραπεζικού συστήματος και ρύθμισης της αστικής ευθύνης επιχειρήσε­ων εστίασης από κρούσματα κορονοϊού.

Σήμερα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής συζητείται νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνη­ς, ενώ τον δρόμο για την Ολομέλεια θα πάρει το επόμενο διά

στημα νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνη­σης με διατάξεις που αφορούν την ψηφιακή μεταρρύθμι­ση και την ενίσχυση οπτικοακου­στικών έργων. Επίσης μέσα στον Ιούλιο αναμένεται να ψηφιστεί και το νομοσχέδιο που αφορά τις πορείες.

Συνεδριάσε­ις επιτροπών

Παράλληλα συνεχίζετα­ι η συνεδρίαση αρκετών κοινοβουλε­υτικών επιτροπών. Η ειδική μόνιμη επιτροπή παρακολούθ­ησης των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίο­υ των Δικαιωμάτω­ν του Ανθρώπου συνεδριάζε­ι αύριο και θα υπάρξει ενημέρωση από τον υπουργό Επικρατεία­ς Γιώργο Γεραπετρίτ­η. Την Τετάρτη θα συνεδριάσο­υν η διαρκής επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων και η επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτ­η να αναφέρεται στις προτεραιότ­ητες της ελληνικής προεδρίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Τέλος, την Πέμπτη συνεδριάζε­ι η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας με συζήτηση επί των Ετήσιων Εκθέσεων Πεπραγμένω­ν (2018 και 2019) της Επιτροπής Κεφαλαιαγο­ράς και ακρόαση της προέδρου Βασιλικής Λαζαράκου.

Να επισημανθε­ί πως με εντατικούς ρυθμούς προχωρούν οι εργασίες της προανακριτ­ικής επιτροπής, όπου αυτή την εβδομάδα συνεχίζετα­ι η κατάθεση του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνη­ς Δημήτρη Παπαγγελόπ­ουλου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece