Naftemporiki

Κίνητρα για κινήσεις εκτός κλίματος

-

επικεφαλής της ΕΚΤ δήλωσε στους ηγέτες της Ε.Ε. πρόσφατα πως η οικονομία της Ευρωζώνης βρίσκεται σε δραματική πτώση και τους προέτρεψε να ενεργήσουν ώστε να ηγηθούν της αναπτέρωση­ς της οικονομίας. Επανέλαβε την πρόβλεψη ότι η Ευρωζώνη οδεύει προς μια απότομη μείωση του ΑΕΠ περίπου 13% το β’ τρίμηνο και πτώση κατά 8,7% φέτος, με ανάκαμψη κατά 5,2% το 2021. Παράλληλα υπογράμμισ­ε πως οι επιπτώσεις της χειρότερης οικονομική­ς ύφεσης στην Ε.Ε. δεν έχουν εκδηλωθεί ακόμα πλήρως στην αγορά εργασίας και ότι η ανεργία στην Ευρωζώνη θα μπορούσε να πιάσει το 10%. Στο επόμενο διάστημα, όμως, δεν υπάρχει πιθανότητα να γίνουν πιο ξεκάθαρες οι προθέσεις των Ευρωπαίων ηγετών. Θα περάσουν αρκετές συνεδριάσε­ις ως την επόμενη σύνοδο κορυφής στα μέσα Ιουλίου, με τη νευρικότητ­α να διατηρείτα­ι.

πως και η Fed χρειάστηκε να αποκαλύψει τις λεπτομέρει­ες επί των προγραμμάτ­ων αγορών εταιρικών ομολόγων, πριν η διάθεση για ρί

 ??  ?? «Και τι δεν κάνω την παγωμένη σου καρδιά για να ζεστάνω…» Μπορεί να ταυτίζοντα­ν οι ηγέτες των κεντρικών τραπεζών, προσπαθώντ­ας εναγωνίως να ξεπαγώσουν τις οικονομίες τους, αν άκουγαν, σε ελεύθερη μετάφραση σαν να απευθύνοντ­αι στους καταναλωτέ­ς, τους στίχους του Άκη Πάνου που τραγούδησε ο Στράτος Διονυσίου. Αντιθέτως, οι ιθύνοντες στην Ευρώπη συνεχίζουν… την κολοκυθιά. Οι Έλληνες δε, ανεξάρτητα από επίπεδο εσόδων, ακόμα και στον καθημερινό καφέ σε μέρη με τιμές άνω των τριών ευρώ για τον εσπρέσο, χρησιμοποι­ούν στις μεταξύ τους συζητήσεις τη λέξη ευρώ με εντυπωσιακ­ά μεγάλη συχνότητα και με αποχρώσεις άγχους στη φωνή. Αυτά σκεφτήκαμε, καθώς απολαμβάνα­με τη θέα αγκυροβολη­μένων σκαφών σε μαρίνα του Σαρωνικού. Η οικονομία εξαρτάται πολύ από την ψυχολογία των ανθρώπων που λειτουργού­ν μέσα σε αυτή, με πολλούς και διαφορετικ­ούς ρόλους. Αν η βελτίωση στα μακροοικον­ομικά δεδομένα δεν συνοδευτεί από αντίστοιχη βελτίωση των ατομικών προσδοκιών, οι ρυθμοί της ανάκαμψης θα απογοητεύσ­ουν. Ζητούνται κεφάλαια και επικοινωνι­ακά ευφυείς αρμόδιοι πανευρωπαϊ­κά.
«Και τι δεν κάνω την παγωμένη σου καρδιά για να ζεστάνω…» Μπορεί να ταυτίζοντα­ν οι ηγέτες των κεντρικών τραπεζών, προσπαθώντ­ας εναγωνίως να ξεπαγώσουν τις οικονομίες τους, αν άκουγαν, σε ελεύθερη μετάφραση σαν να απευθύνοντ­αι στους καταναλωτέ­ς, τους στίχους του Άκη Πάνου που τραγούδησε ο Στράτος Διονυσίου. Αντιθέτως, οι ιθύνοντες στην Ευρώπη συνεχίζουν… την κολοκυθιά. Οι Έλληνες δε, ανεξάρτητα από επίπεδο εσόδων, ακόμα και στον καθημερινό καφέ σε μέρη με τιμές άνω των τριών ευρώ για τον εσπρέσο, χρησιμοποι­ούν στις μεταξύ τους συζητήσεις τη λέξη ευρώ με εντυπωσιακ­ά μεγάλη συχνότητα και με αποχρώσεις άγχους στη φωνή. Αυτά σκεφτήκαμε, καθώς απολαμβάνα­με τη θέα αγκυροβολη­μένων σκαφών σε μαρίνα του Σαρωνικού. Η οικονομία εξαρτάται πολύ από την ψυχολογία των ανθρώπων που λειτουργού­ν μέσα σε αυτή, με πολλούς και διαφορετικ­ούς ρόλους. Αν η βελτίωση στα μακροοικον­ομικά δεδομένα δεν συνοδευτεί από αντίστοιχη βελτίωση των ατομικών προσδοκιών, οι ρυθμοί της ανάκαμψης θα απογοητεύσ­ουν. Ζητούνται κεφάλαια και επικοινωνι­ακά ευφυείς αρμόδιοι πανευρωπαϊ­κά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece