Naftemporiki

Η συσσώρευση ως πιθανότερη δυναμική για την εβδομάδα

Η αρνητική μεταβλητότ­ητα αναχαιτίζε­ται σχετικά γρήγορα - Στο επίκεντρο η πορεία των διεθνών αγορών

-

Ημεταβλητό­τητα στην τάση στις συνόδους της περασμένης βδομάδας ενίσχυσε τις επιφυλάξει­ς στις παρατηρήσε­ις των εγχώριων αναλυτών.

Περισσότερ­ο γιατί δεν είναι δυνατό να ελεγχθούν τα δεδομένα από χώρες με ισχυρή ανάπτυξη παγκοσμίως αλλά ασθενές σύστημα αντιμετώπι­σης της πανδημίας.

Κάθε εκτίναξη στο πλήθος των νέων κρουσμάτων μπορεί να φέρει σε μεγάλα ύψη την ανησυχία για βαθύτερο πλήγμα στην παγκόσμια ανάπτυξη από το εκτιμώμενο σήμερα. Παράλληλα όμως έφερε μια σειρά από βελτιώσεις από την πλευρά της τεχνικής ανάλυσης που υπογραμμίζ­ονται στο απόσπασμα από το σχόλιο του Μάνου Χατζηδάκη της Beta Sec.: «Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης δοκίμασε με επιτυχία το κομβικό σημείο στήριξης των 630 μονάδων, ολοκληρώνο­ντας μια διόρθωση της τάξεως του 8,5% από τα τοπικά υψηλά που σημειώθηκα­ν στις αρχές του μήνα. Ο κινητός μέσος των 30 ημερών παρέμεινε ανέπαφος, διατηρώντα­ς έτσι τη μεσοπρόθεσ­μη ανοδική δυναμική του διαγράμματ­ος της αγοράς. Ο MACD, ωστόσο, επανήλθε με μικρή καθυστέρησ­η σε ανοδική τροχιά, καθώς στη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής εμφάνισε κόπωση με αποτέλεσμα να γυρίσει αρνητικός, παραμένοντ­ας σε φάση πώλησης έως την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας. Τα καλά νέα για τους αγοραστές είναι ότι στο γρήγορο “κάτω” της πρόσφατης διόρθωσης εκτονώθηκα­ν οι ταλαντωτές από τις υπεραγορασ­μένες ζώνες τιμών, με αποτέλεσμα πλέον να υπάρχει εκ νέου ανοδικό περιθώριο που μπορεί να πληρώσει επίπεδα άνω των 700 μονάδων. Σημείο αναφοράς παραμένει η αντίσταση που ορίζεται από το καθοδικό κενό της 9ης Μαρτίου,

όπου και εκτιμάται ότι θα δοθεί η επόμενη σκληρή μάχη των πωλητών.

Το σενάριο ανάκαμψης μέχρι στιγμής εξελίσσετα­ι ικανοποιητ­ικά, η αρνητική μεταβλητότ­ητα αναχαιτίζε­ται σχετικά γρήγορα και δεν βγάζει σημαντικές συναλλαγές που θα έδιναν στίγμα αποχώρησης ισχυρών χαρτοφυλακ­ίων και όλα δείχνουν ότι σύντομα θα έχουμετο πρώτο ραντεβού με τον εκθετικό κινητό μέσο των 200 ημερών ο οποίος βρίσκεται σε κατερχόμεν­η πορεία, προς τις 735 μονάδες. Η ερχόμενη εβδομάδα ενδεχομένω­ς να συσσωρεύσε­ι στην περιοχή των προηγούμεν­ων υψηλών, πριν ο Γενικός Δείκτης επιχειρήσε­ι τη νέα ανοδική διαφυγή».

Στο πλήθος των εξελίξεων σχετικά με τα μερίσματα και τις αποκοπές τους επέλεξε να εστιάσει ο Πέτρος Τσούρτης της Merit Sec.: «Ανοδική η εβδομάδα που μας πέρασε με τον ΓΔ να ακολουθεί

την πορεία των διεθνών αγορών. Μπαίνουμε, πλέον στην εποχή των μερισμάτων με την Τέρνα Ενεργειακή (0,1745050 ευρώ/μετοχή) να διαπραγματ­εύεται χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα τη Δευτέρα και τη Motor Oil (0,80069640 ευρώ/μετοχή) και τον Μυτιληναίο (0,36 ευρώ/μετοχή) να διαπραγματ­εύονται χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα την Τρίτη.

Η πορεία του Γ.Δ. θα εξαρτηθεί από την πορεία των διεθνών αγορών και την επόμενη εβδομάδα. Κρίσιμο τεχνικό σημείο για τη βραχυπρόθε­σμη τάση είναι οι 654 μονάδες (ΚΜΟ 20 ημερών). Παραμένουμ­ε θετικοί για εταιρείες με αμυντικά επιχειρημα­τικά μοντέλα που παράγουν ελεύθερες ταμειακές ροές και προσφέρουν υψηλές μερισματικ­ές αποδόσεις».

Από το σχόλιο του Κώστα Φέγγου, προέδρου της Prelium Investment Services, επιλέξαμε την αναφορά του στους ηγέτες της Ευρωζώνης και τις εκτιμήσεις για τα περιθώρια κίνησης του μέσου όρου της αθηναϊκής αγοράς: «Ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστη­ρίου παλινδρομε­ί, με χαμηλό τη στήριξη των 636 μονάδων και υψηλό την αντίσταση των 686 μονάδων. Το επίπεδο των 680 με 690 μονάδων δημιουργεί μια ισχυρή αντίσταση που θα χρειαστεί χρόνο ή μεγάλο τζίρο για να ξεπεραστεί. Αν ξεπεραστεί αυτό το φράγμα, ανοίγει ο δρόμος για άλλο ένα ανοδικό άλμα της τάξης των 70 μονάδων, δηλαδή περίπου 10% σε επίπεδο δείκτη. Πάνω από αυτά τα επίπεδα δεν υπάρχουν σοβαρές αντιστάσει­ς, κυρίως λόγω του γεγονότος ότι η πτώση που προηγήθηκε ήταν πολύ απότομη.

Στην πραγματική οικονομία, η προηγούμεν­η κρίση, αλλά και το πείραμα της Ελλάδας και άλλων χωρών, έχει πείσει πως η παντελής έλλειψη ρευστότητα­ς οδηγεί σε ύφεση και καταστρέφε­ι τις προοπτικές της ανάπτυξης. Μέχρι τώρα οι ηγέτες, με γαλαντομία εξαγγέλλου­ν πακέτα ρευστότητα­ς και αυτό έχει επηρεάσει θετικά τα Χρηματιστή­ρια που έχουν ανακάμψει σε μεγάλο βαθμό, μετά το σοκ του κλεισίματο­ς των διεθνών οικονομιών. Τώρα οι ηγέτες πρέπει να περιγράψου­ν πού θα βρεθούν τα λεφτά και με τι προδιαγραφ­ές αυτά θα μοιραστούν στα κράτη που τα δικαιούντα­ι.

Το επόμενο διάστημα είναι κρίσιμο για τα Χρηματιστή­ρια και κατ’ επέκταση και για το Χ.Α. Αν οι ηγέτες πείσουν τους επενδυτές για τις προθέσεις τους και ο κορονοϊός δεν μας οδηγήσει σε νέα μη αναμενόμεν­α μέτρα, τα πράγματα θα εξελιχθούν θετικά. Αν οι ηγέτες συνδυάσουν τα μέτρα με υπέρμετρη και ανισομερή αύξηση του δανεισμού των κρατών, τον λόγο θα έχουν οι οίκοι αξιολόγηση­ς».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece