Naftemporiki

Κινεζικό μπλόκο σε γερμανικά κρέατα

Αναστέλλει τις εισαγωγές το Πεκίνο μετά τα κρούσματα σε σφαγείο που διαχειρίζε­ται η Tonnies

- Του Γιάννη Παγκαλιά gpag@ naftempori­ki. gr

Μεγάλο αναβρασμό έχει ξεσηκώσει η έξαρση κρουσμάτων κορονοϊού σε σφαγείο κρέατος στη Γερμανία -το οποίο διαχειρίζε­ται η μεγαλύτερη γερμανική εταιρεία επεξεργασί­ας κρέατος Tonnies-, με την Κίνα ήδη από τα μέσα της περασμένης εβδομάδας να ανακοινώνε­ι ότι αναστέλλει τις εισαγωγές από την εν λόγω εταιρεία, πυροδοτώντ­ας ανησυχίες για την εφαρμογή του συγκεκριμέ­νου μέτρου και σε άλλες χώρες στις οποίες αναφέρθηκα­ν κρούσματα σε μονάδες επεξεργασί­ας.

Παράλληλα το Πεκίνο θέλοντας να αποφύγει μια δυνητική εμφάνιση κρουσμάτων μέσω εισαγόμενω­ν τροφίμων, απαιτεί από τις εταιρείες που εξάγουν τα προϊόντα τους στην Κίνα, τα τρόφιμα να συνοδεύοντ­αι από υπεύθυνη δήλωση ότι δεν είναι μολυσμένα από τον θανατηφόρο ιό.

Πανικός στο κρατίδιο της Ρηνανίας-Βεστφαλίας

Πανικός έχει κυριεύσει το κρατίδιο της Ρηνανίας-Βεστφαλίας στη βόρεια Γερμανία, μετά την εκτίναξη των κρουσμάτων κορονοϊού στους εργαζόμενο­υς σε σφαγείο στην πόλη Γκίτερσλο, φθάνοντας τα 1.331 από τα σχεδόν 400 την προηγούμεν­η Τετάρτη.

Οι σχεδόν 6.500 εργαζόμενο­ι έχουν μπει σε καραντίνα, η εταιρεία Tοnnies ήδη από την προηγούμεν­η Τετάρτη έχει αναστείλει τη λειτουργία της μονάδας για 14 ημέρες, ενώ οι αρχές από την Πέμπτη έκλεισαν προληπτικά τα σχολεία και τους παιδικούς σταθμούς.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύμα­τα, οι γερμανικές αρχές αντιμετωπί­ζουν προβλήματα στον εντοπισμό όλων των εργαζομένω­ν, καθώς η πλειονότητ­α αυτών είναι μετανάστες από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία και για κάποιους από αυτούς δεν υπάρχουν στοιχεία για το πού διαμένουν ή έχουν δώσει ψευδή στοιχεία.

Η έξαρση αυτή των κρουσμάτων έρχεται μετά τον εκτενή έλεγχο και στις 19 μονάδες επεξεργασί­ας κρέατος στη Γερμανία, με την εταιρεία να δηλώνει ότι οι έλεγχοι στις υπόλοιπες μονάδες δεν βρήκαν κα

νένα κρούσμα και η παραγωγή συνεχίζετα­ι κανονικά.

Η πρώτη αντίδραση ήρθε από την Κίνα, με το Πεκίνο να εκδίδει οδηγία την Πέμπτη και να απαγορεύει τις εισαγωγές κρέατος από την Tonnies, σύμφωνα με το έγγραφο που στάλθηκε στα τελωνεία της χώρας και τέθηκε στη διαθεσιμότ­ητα του Reuters.

Προβλήματα και σε άλλες χώρες

Η αναστολή των εισαγωγών κρέατος της γερμανικής εταιρείας από την Κίνα θα μπορούσε να δημιουργήσ­ει προβλήματα και σε άλλες χώρες που εξάγουν κρέας στην ασιατική χώρα, συμπεριλαμ­βανομένων των μεγαλύτερω­ν προμηθευτώ­ν της Κίνας, όπως οι ΗΠΑ και η Βραζιλία, όπου σε δεκάδες εργο

στάσια αναφέρθηκα­ν κρούσματα κορονοϊού στο εργατικό δυναμικό.

Οι εισαγωγές χοιρινού κρέατος της Κίνας έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τον τελευταίο χρόνο μετά το ξέσπασμα της γρίπης των χοίρων, που έχει μειώσει τα κοπάδια στο ήμισυ, δημιουργών­τας ένα μεγάλο έλλειμμα στη μεγαλύτερη αγορά χοιρινού κρέατος στον κόσμο, ωθώντας τις τιμές στα υψηλότερα επίπεδα στα χρονικά.

«Η εμφάνιση κρουσμάτων σε σφαγεία ανά τον κόσμο δείχνει τώρα σαν ένας πραγματικό­ς παράγοντας κινδύνου για τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία και άλλες εξαγώγιμες χώρες. Επί του παρόντος η αποτροπή μίας νέας έξαρσης του κορονοϊού αποτελεί τη νούμερο 1 προτεραιότ­ητα, σε σχέση με τη συγκράτηση των τιμών του κρέατος» αναφέρει ο Ντάριν Φρίντριχ, ανώτερος αναλυτής στην INTL FCStone.

Επιπλέον μέτρα στα τελωνεία

Στο μεταξύ η Κίνα προχώρησε σε επιπλέον μέτρα, μετά τις εξελίξεις στη Γερμανία, αλλά και την εμφάνιση ιχνών κορονοϊού σε αγορά τροφίμων στο Πεκίνο, ώστε να διασφαλίσε­ι ότι τα τρόφιμα που εισάγονται στη χώρα δεν είναι μολυσμένα από τον κορονοϊό.

Οι κινεζικές τελωνειακέ­ς αρχές με επιστολή ζητούν από τους εξαγωγείς τροφίμων στη χώρα να υπογράφουν μια δήλωση ότι τα προϊόντα τους δεν έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό, όπως ανέφεραν στο Reuters άτομα που έλαβαν τη συγκεκριμέ­νη επιστολή.

Στη δήλωση ο κάθε εξαγωγέας δεσμεύεται ότι είναι διατεθειμέ­νος να συμμορφωθε­ί με τους κινεζικούς νόμους και τις οδηγίες του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Η κίνηση ενδέχεται να είναι μια προσπάθεια της Κίνας να μειώσει τους πρόσθετους ελέγχους που έχει πραγματοπο­ιήσει στα εισαγόμενα τρόφιμα την τελευταία εβδομάδα και να καταστήσει τους εξαγωγείς υπεύθυνους για την εγγύηση της ασφάλειας των προϊόντων τους, όπως δήλωσε ένας εξαγωγέας κρέατος που υπέγραψε την εν λόγω δήλωση.

 ??  ?? Στο Τιεντσίν, το κυριότερο λιμάνι του Πεκίνου, οι αρχές κάνουν έλεγχο σε όλα τα εμπορευματ­οκιβώτια με τρόφιμα, σύμφωνα με δημοσιεύμα­τα.
Στο Τιεντσίν, το κυριότερο λιμάνι του Πεκίνου, οι αρχές κάνουν έλεγχο σε όλα τα εμπορευματ­οκιβώτια με τρόφιμα, σύμφωνα με δημοσιεύμα­τα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece