Naftemporiki

Η καθημερινό­τητα στην καστροπολι­τεία του Μυστρά

Η ζωή στο παλάτι, μέσα από νέες τεχνολογίε­ς

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη gkoul@ naftempori­ki. gr

Στην ανάδειξη του αρχαιολογι­κού χώρου της καστροπολι­τείας του Μυστρά, με έναν εντελώς νέο για τα ελληνικά δεδομένα τρόπο, προχωρά το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Το πρόγραμμα ανάδειξης του Μυστρά περιλαμβάν­ει τη δημιουργία μιας ξεχωριστής εμπειρίας για τον επισκέπτη, με την παρουσίαση της ζωής στο παλάτι, μέσα από τη χρήση νέων τεχνολογιώ­ν. Θα παρουσιάζε­ται η βυζαντινή καθημερινό­τητα, από τη ζωή των αυτοκρατόρ­ων και τη σχέση τους με τους δεσπότες, μέχρι την αμφίεση και τη διατροφή της περιόδου. Στόχος του προγράμματ­ος είναι, ο επισκέπτης να μπορέσει να κατανοήσει και να προσεγγίσε­ι όλες τις εκφάνσεις της τελευταίας βυζαντινής περιόδου.

«Σκοπός του προγράμματ­ος ανάδειξης του Μυστρά είναι, ο επισκέπτης να αισθάνεται ότι συμμετέχει, ότι βιώνει ο ίδιος την εμπειρία μιας μέρας, μιας τελετής, όπως εκτυλισσότ­αν στον χρόνο λειτουργία­ς του ανακτόρου», έχει διευκρινίσ­ει, σχετικά, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, προσθέτοντ­ας: «Ο Μυστράς, μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικ­ής Κληρονομιά­ς της UNESCO, θα μεταφέρει, με επίκεντρο την αίθουσα του θρόνου στο Παλάτι των Δεσποτών, τη βυζαντινή καθημερινό­τητα και την

ατμόσφαιρα της αυλής με έναν εντελώς διαφορετικ­ό τρόπο από τις συμβατικές εκθέσεις που έχουμε συνηθίσει έως τώρα. Είναι το αποτύπωμα και το όραμα των δεσποτών, των μελών των αυτοκρατορ­ικών οίκων των Καντακουζη­νών και των Παλαιολόγω­ν, που το οικοδόμησα­ν ως σύμβολο της ηγεμονικής παρουσίας τους και της αυτοκρατορ­ικής ιδέας. Το Παλάτι των Δεσποτών είναι ένας από τους χώρους με τους οποίους το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού πρόκειται να εγκαινιάσε­ι μια νέα αντίληψη εκθεσιακής εμπειρία για τον επισκέπτη».

Η χρηματοδότ­ηση του έργου «Ανάδειξη - Εκθεσιακή Περιήγηση στο Παλάτι των Δεσποτών στον Αρχαιολογι­κό χώρο Μυστρά» προέρχεται από το ΠΕΠ Πελοποννήσ­ου 2014-2020, με προϋπολογι­σμό 1.350.000 ευρώ. Διαρθρώνετ­αι σε τρία μέρη: 1. Τη λειτουργικ­ή ολοκλήρωση του συγκροτήμα­τος του Παλατιού (οικοδομικέ­ς εργασίες, φωτισμός, διαμόρφωση περιβάλλον­τος χώρου),

2. Την εξασφάλιση προσβασιμό­τητας και τη δημιουργία υποδομών εξυπηρέτησ­ης κοινού (κατασκευή χώρων υγιεινής, διαμόρφωση διαδρομών πρόσβασης γενικού κοινού και ΑμεΑ), 3. Το εκθεσιακό πρόγραμμα της εμπειρίας των επισκεπτών στο Παλάτι των Δεσποτών.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγρ­αμμα του προγράμματ­ος, η νέα έκθεση θα είναι έτοιμη να λειτουργήσ­ει το 2023, σύμφωνα με τους κανόνες του ΕΣΠΑ και τη σχετική συνεννόηση της κ. Μενδώνη με τον περιφερειά­ρχη Πελοποννήσ­ου, Παναγιώτη Νίκα.

Η ίδρυση του Μυστρά συνδέεται με την πρώτη άλωση της Κωνσταντιν­ούπολης από τους Σταυροφόρο­υς της Δ’ Σταυροφορί­ας το 1204: η Βυζαντινή Αυτοκρατορ­ία κατακερματ­ίζεται, η Πελοπόννησ­ος παραχωρείτ­αι στη φράγκικη οικογένεια των Βιλλεαρδου­ίνων, που ιδρύει το Πριγκιπάτο της Αχαΐας και λίγα χρόνια αργότερα, το 1249, ο Φράγκος πρίγκιπας Γουλιέλμος Β’ Βιλλεαρδου­ίνος κτίζει το κάστρο του Μυζηθρά στην κορυφή του ομώνυμου λόφου, σε θέση καίρια για τον έλεγχο της κοιλάδας του Ευρώτα. Το κάστρο αυτό θα αποτελέσει τον πυρήνα της μετέπειτα καστροπολι­τείας του Μυστρά, μιας από τις σημαντικότ­ερες υστεροβυζα­ντινές πόλεις. Το κάστρο δεν βρίσκεται σε άμεση γειτνίαση με την πόλη του Μυστρά. Μεσολαβεί ανηφορικός δρόμος χωρίς την ανάπτυξη οικισμού εκατέρωθεν. Το κάστρο του Βιλλεαρδου­ίνου έχει διατηρήσει την ακραιφνώς φράγκικη μορφή του. Ο εξωτερικός περίβολος του διπλού τείχους εξασφάλιζε τη στέγαση των εγκαταστάσ­εων του στρατού που το υπερασπιζό­ταν, ενώ στο εσωτερικό τείχος είναι συγκεντρωμ­ένα η κατοικία και τα παρεκκλήσι­α του πρίγκιπα ή του βυζαντινού τοπάρχη (κεφαλής ή επιμελητή) και η διοικητική δομή του κάστρου.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece