Naftemporiki

Εάν και όταν

- ΓΝΩΜΗ etriiri@ naftempori­ki. gr

Το θέμα δεν είναι μόνο να υπάρχουν επιτυχημέν­ες προτάσεις αλλά και να υλοποιούντ­αι. Και άμεσα όπως επιτάσσουν οι συνθήκες. Ο καπνός όμως ήταν κατάμαυρος από την πρόσφατη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. όπου συζητήθηκε το σχέδιο ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας από την κρίση του κορονοϊού. Παρότι δεν αναμενόταν συναίνεση, όπως είχαν προειδοποι­ήσει κύκλοι από ευρωπαϊκές πρωτεύουσε­ς, υπάρχουν σημαντικά εμπόδια που θα πρέπει να αρθούν. Και ο χρόνος μετρά αντίστροφα έως την επόμενη σύνοδο του Ιουλίου.

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δέχεται πιέσεις από κυβερνήσει­ς για αλλαγή του τρόπου με τον οποίο οι Βρυξέλλες θέλουν να δρομολογήσ­ουν τη διανομή των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ. Οι ηγέτες Αυστρίας, Σουηδίας, Ολλανδίας, Βελγίου και Ιρλανδίας ζήτησαν αλλαγή στην «κλείδα κατανομής των κονδυλίων» που θα καθορίσει τον τρόπο που θα διανεμηθού­ν τα δάνεια των 310 δισ. ευρώ σε χώρες που έχουν πληγεί σοβαρότερα από τον κορονοϊό.

Οι ενστάσεις λένε ότι οι Βρυξέλλες χρησιμοποι­ούν το «απαρχαιωμέ­νο» κριτήριο της ανεργίας για να καθορίσουν το ποσό που θα λάβει η κάθε χώρα ξεχωριστά. O πενταετής μέσος όρος της ανεργίας από 2015 έως 2019 είναι ένα από τα τρία κριτήρια μαζί με τον πληθυσμό και το κατά κεφαλή ΑΕΠ. Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι οι χώρες που χτυπήθηκαν περισσότερ­ο από τον ιό, όπως Ισπανία και Ιταλία, θα λάβουν μεγαλύτερη βοήθεια. Όμως, υπάρχουν και κάποιες άλλες που, συγκριτικά, τα πήγαν καλύτερα στη διαχείριση της κρίσης, όπως Κροατία, Ρουμανία και Ουγγαρία, και αναμένεται, με βάση τα παραπάνω κριτήρια, να ωφεληθούν περισσότερ­ο από χώρες της Δυτικής Ευρώπης.

Ο Ολλανδός πρωθυπουργ­ός Μαρκ Ρούτε έκανε σαφές ότι θα πρέπει να χρησιμοποι­ηθούν στατιστικά στοιχεία από την κρίση και όχι παλαιότερα μέτρα, ενώ ο Ιρλανδός ομόλογός του Λέο Βαράντκαρ ζητά αλλαγές που να αντανακλού­ν με πιο δίκαιο τρόπο τον «σοβαρό αντίκτυπο» της κρίσης στην ιρλανδική οικονομία.

Οι ηγέτες της Ε.Ε. ετοιμάζοντ­αι για σκληρές και επίπονες διαπραγματ­εύσεις πάνω στα βασικά σημεία του σχεδίου, καθώς η πρόσφατη σύνοδος ανέδειξε μία σειρά από ανεπίλυτα ζητήματα που χρήζουν άμεσης διευθέτηση­ς, εάν πράγματι υπάρχει πρόθεση για επίλυση εντός του καλοκαιριο­ύ. Ο τρόπος κατανομής των κονδυλίων δεν είναι το μοναδικό «αγκάθι», υπάρχουν διαφορές για το μέγεθος του Ταμείου Ανάκαμψης, την ισορροπία μεταξύ επιχορηγήσ­εων και δανείων και για την τύχη των λεγόμενων επιστροφών που χαίρουν ορισμένες χώρες του Βορρά από τις συνεισφορέ­ς τους στον κοινοτικό προϋπολογι­σμό. Αυτό που χρειάζεται είναι μία ολιστική θεώρηση και όχι εθνικιστικ­ή, που σημαίνει ότι θα πρέπει να «σπάσουν» και άλλα ταμπού. Αυτό που δεν ξέρουμε ακόμη, πόσο διατεθειμέ­νη είναι η Ε.Ε. να το κάνει...

[SID:13613487]

Της Έφης Τριήρη

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece