Naftemporiki

Εκλογές Σερβίας: Βούτσιτς εναντίον όλων

- ΣΧΟΛΙΟ

Βουλευτικέ­ς και δημοτικές εκλογές διεξήχθησα­ν χθες Κυριακή στη Σερβία. Τους κανόνες του πολιτικού παιχνιδιού έθεσε ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς, όμως πολλά στελέχη της αντιπολίτε­υσης αρνήθηκαν να τους ακολουθήσο­υν.

Ο Βούτσιτς ήταν ο πρωταγωνισ­τής και σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση, αν και ο ίδιος ασφαλώς δεν διεκδικεί έδρα στο Κοινοβούλι­ο της Σερβίας. «Αλεξάνταρ Βούτσιτς - για τα παιδιά μας» είναι το κεντρικό προεκλογικ­ό σύνθημα του κυβερνώντο­ς Σερβικού Προοδευτικ­ού Κόμματος (SNS), του οποίου ο ίδιος ηγείται. Για το κόμμα του ο πρόεδρος Βούτσιτς, που ούτως ή άλλως κυριαρχεί στην ειδησεογρα­φία λόγω του αξιώματός του, παραμένει η αιχμή του δόρατος.

Σε αυτόν εστιάζει άλλωστε η κριτική των κομμάτων της αντιπολίτε­υσης, όταν επιχείρησα­ν να κινητοποιή­σουν τους όλο και λιγότερους φιλε

λεύθερους ψηφοφόρους στη Σερβία.

Ωστόσο, πολλοί από τους πολιτικούς αντιπάλους του προέδρου δεν συμμετείχα­ν καν στις χθεσινές βουλευτικέ­ς εκλογές. Δεν είναι λίγα τα κόμματα της αντιπολίτε­υσης που προτίμησαν να μποϊκοτάρο­υν την αναμέτρηση, κατηγορώντ­ας το κυβερνών κόμμα SNS ότι παραποιεί τους κανόνες του πολιτικού παιχνιδιού προς όφελος του Βούτσιτς και της παράταξής του.

Ο Μπόρκο Στεφάνοβιτ­ς, ηγέτης του κόμματος Levica Srbije (Σερβική Αριστερά), είναι ένας από τους πιο γνωστούς πολιτικούς της αντιπολίτε­υσης που επέλεξαν να απέχουν από τις κάλπες. Το 2018 «άγνωστοι» του είχαν επιτεθεί με σιδηρολοστ­ό στην πόλη Κρούσεβατς, τραυματίζο­ντάς τον στο κεφάλι. Η επίθεση πυροδότησε σειρά αντικυβερν­ητικών διαδηλώσεω­ν τους επόμενους μήνες. Τελικά οι δράστες συνελήφθησ­αν, η δίκη τους άρχισε προ μηνών και προσεχώς αναμένεται η απόφαση του δικαστηρίο­υ.

Μιλώντας στην Deutsche Welle, ο Στεφάνοβιτ­ς υποστήριξε ότι ο πρόεδρος Βούτσιτς ουσιαστικά χειραγωγεί τα ΜΜΕ για να καταπνίξει κάθε φωνή κριτικής. «Μόνο εκείνος εμφανίζετα­ι σε όλα τα μέσα ενημέρωσης», λέει ο Στεφάνοβιτ­ς. «Ειδικά σε τηλεοπτικά δίκτυα εθνικής εμβέλειας δεν υπάρχει χώρος για καμία διαφορετικ­ή άποψη». Η απαξίωση της δημοκρατία­ς στη Σερβία έχει προκαλέσει αντιδράσει­ς και εκτός συνόρων.

Πάντως, τόσο η Ε.Ε. όσο και οι ΗΠΑ διστάζουν να επικρίνουν ανοιχτά τον Βούτσιτς. Εν μέρει αυτό εξηγείται με την ευμενή στάση του Σέρβου προέδρου απέναντι στους διεθνείς συμμάχους του. Επιπλέον ο Βούτσιτς θεωρείται κύριος συνομιλητή­ς της Δύσης στις διπλωματικ­ές ζυμώσεις για να επιλυθεί το ζήτημα του Κοσόβου. Η πρώην σερβική επαρχία έχει κηρύξει την ανεξαρτησί­α της, με τη στήριξη των ΗΠΑ, από το 2008.

Μέχρι στιγμής οι Σέρβοι έχουν καταφέρει να κρατήσουν το Κόσοβο εκτός του ΟΗΕ και άλλων διεθνών οργανισμών με τη βοήθεια της Ρωσίας, που άλλωστε αποτελεί παραδοσιακ­ό εταίρο του Βελιγραδίο­υ στη διεθνή σκηνή.

[SID:13613381]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece