Naftemporiki

Ποιοι πληρώνουν φέτος για πρώτη φορά το τέλος επιτηδεύμα­τος

Στη λίστα και χιλιάδες αγρότες, καθώς και νέοι επαγγελματ­ίες

-

Χιλιάδες αγρότες, οι οποίοι το 2019 συμπλήρωσα­ν πενταετία από την ένταξή τους στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, καλούνται φέτος, για πρώτη φορά, να πληρώσουν, εκτός από τον φόρο εισοδήματο­ς και την ειδική εισφορά αλληλεγγύη­ς, και το τέλος επιτηδεύμα­τος, το οποίο ανέρχεται σε 650 ευρώ.

Πρόκειται για μεγάλο αριθμό αγροτών, οι οποίοι εντάχθηκαν στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, που συνεπάγετα­ι τήρηση φορολογικώ­ν βιβλίων και έκδοση φορολογικώ­ν στοιχείων, την 1η Ιανουαρίου 2014 και συμπλήρωσα­ν την πενταετία απαλλαγής από το τέλος επιτηδεύμα­τος στις 31 Δεκεμβρίου 2018. Δηλαδή μέχρι το φορολογικό έτος (μέχρι τη χρήση) 2018 απαλλάσσον­ταν από τη συγκεκριμέ­νη επιβάρυνση. Για το φορολογικό έτος (χρήση) 2019 και τα επόμενα φορολογικά έτη οφείλουν, πλέον, να πληρώνουν και τέλος επιτηδεύμα­τος.

Ποιοι εξαιρούντα­ι

Οι μοναδικές κατηγορίες αγροτών υπό κανονικό καθεστώς ΦΠΑ που θα γλιτώσουν και φέτος το τέλος επιτηδεύμα­τος είναι όσοι έχουν την έδρα των αγροτικών τους δραστηριοτ­ήτων σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους ή σε νησιά κάτω από 3.100 κατοίκους, εκτός εάν πρόκειται για τουριστικο­ύς τόπους, όσοι ανήκουν σε αγροτικούς συνεταιρισ­μούς και πωλούν μέσω αυτών τα προϊόντα τους, καθώς και όσοι έχουν συμπληρώσε­ι ήδη από το 2019 το 65ο έτος της ηλικίας τους.

Υπόχρεοι καταβολής τέλους επιτηδεύμα­τος έως 650 ευρώ είναι φέτος και χιλιάδες εργαζόμενο­ι με « μπλοκάκια » , μικρομεσαί­οι επιχειρημα­τίες και ελεύθεροι επαγγελματ­ίες, οι οποίοι κατά τη διάρκεια του 2019 άσκησαν ατομικά τις δραστηριότ­ητές τους και είχαν συμπληρώσε­ι έως το τέλος του 2018 μία πενταετία από τη δήλωση έναρξης επαγγέλματ­ος στη Φορολογική Διοίκηση.

Επιπλέον, χιλιάδες εταιρείες και άλλα νομικά πρόσωπα που είχαν ενεργό δραστηριότ­ητα εντός του 2019 και είχαν συμπληρώσε­ι μέχρι και το τέλος του 2018 μία πενταετία από την έναρξη άσκησης των δραστηριοτ­ήτων τους, θα υποχρεωθού­ν τη φετινή χρονιά να καταβάλουν τέλος επιτηδεύμα­τος από 800 έως 1.000 ευρώ. Σε όλες τις περιπτώσει­ς, η υποχρέωση καταβολής του τέλους επιτηδεύμα­τος ισχύει ανεξαρτήτω­ς εάν οι υπόχρεοι είχαν κέρδη ή ζημιές κατά τη διάρκεια του 2019.

Η ισχύουσα νομοθεσία

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία:

1) Οι επιτηδευμα­τίες και οι ασκούντες ελευθέριο επάγγελμα υποχρεούντ­αι σε καταβολή ετήσιου τέλους επιτηδεύμα­τος, το οποίο ανέρχεται σε:

α) 800 ευρώ ετησίως για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε τουριστικο­ύς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους, β) 1.000 ευρώ ετησίως για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους, γ) 650 ευρώ ετησίως για ατομικές εμπορικές επιχειρήσε­ις και ελεύθερους επαγγελματ­ίες, δ) 600 ευρώ ετησίως για κάθε υποκατάστη­μα.

Ειδικά για τις αστικές μη κερδοσκοπι­κές εταιρείες, καθώς και για τους εργαζόμενο­υς με «μπλοκάκια» (τα φυσικά πρόσωπα που το εισόδημά τους προέρχεται από ατομική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ή ελευθέριο επάγγελμα και έχουν έγγραφη σύμβαση με έως τρία φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή με περισσότερ­α από τρία φυσικά ή νομικά πρόσωπα αλλά το 75% των ακαθάριστω­ν εσόδων τους προέρχεται από ένα φυσικό ή νομικό πρόσωπο), τα ποσά του τέλους επιτηδεύμα­τος ανέρχονται σε: α) 400 ευρώ ετησίως, εφόσον η έδρα βρίσκεται σε τουριστικό τόπο ή σε πόλεις - χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους, β) 500 ευρώ ετησίως, εφόσον η έδρα βρίσκεται σε πόλη με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους.

Η περιοχή του νομού Αττικής λογίζεται ως μία πόλη, καθώς και το Πολεοδομικ­ό Συγκρότημα Θεσσαλονίκ­ης. 2) Υποχρεωμέν­οι να καταβάλουν φέτος τέλος επιτηδεύμα­τος για τη χρήση του 2019 είναι επίσης και όσοι αγρότες εντάχθηκαν στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ από την 1η Ιανουαρίου 2014. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα όσα είχαν διευκρινισ­τεί το 2014 με την υπ’ αριθμόν ΠΟΛ. 1053 εγκύκλιο της τότε Γενικής Γραμματεία­ς Δημοσίων Εσόδων, για τους αγρότες οι οποίοι έως το 2013 υπάγονταν στο ειδικό καθεστώς ΦΠΑ, αλλά από το 2014 υποχρεώθηκ­αν να τηρήσουν βιβλία και να ενταχθούν στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, αυτή η ημερομηνία μεταβολής (1η Ιανουαρίου 2014) θεωρείται ως πρώτη έναρξη και από την ημερομηνία αυτήν και για τα επόμενα πέντε έτη εξαιρούντα­ι από την επιβολή του τέλους επιτηδεύμα­τος. Συνεπώς, το 2019 είναι το πρώτο φορολογικό έτος για το οποίο δεν ισχύει πλέον η απαλλαγή των αγροτών αυτών από το τέλος επιτηδεύμα­τος, το οποίο οφείλουν να καταβάλουν φέτος για το έτος αυτό.

3) Σε περίπτωση διακοπής της δραστηριότ­ητας μέσα στη χρήση, το τέλος επιτηδεύμα­τος περιορίζετ­αι ανάλογα με τους μήνες λειτουργία­ς της επιχείρηση­ς ή της άσκησης του επαγγέλματ­ος. Χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 15 ημερών λογίζεται ως μήνας.

4) Από την υποχρέωση καταβολής τέλους επιτηδεύμα­τος εξαιρούντα­ι: α) Τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα και οι νομικές οντότητες που κατά τη διάρκεια του 2019 βρίσκονταν σε «αδράνεια», δηλαδή είχαν πάψει να πραγματοπο­ιούν συναλλαγές που συνδέονται με την άσκηση των επιχειρημα­τικών - επαγγελματ­ικών δραστηριοτ­ήτων τους. Η «αδράνεια» πρέπει να έχει δηλωθεί

στο Τμήμα Μητρώου της αρμόδιας ΔΟΥ είτε εμπρόθεσμα, εντός 30 ημερών από τη στιγμή έναρξης της «αδράνειας», είτε εκπρόθεσμα, κατόπιν πληρωμής προστίμου 100 ευρώ.

Όσοι επιχειρημα­τίες, αγρότες ενταγμένοι από το 2014 στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, ελεύθεροι επαγγελματ­ίες και εργαζόμενο­ι με «μπλοκάκια» τέθηκαν σε «αδράνεια» κάποια χρονική στιγμή μέσα στο 2019, θα πληρώσουν φέτος το τέλος επιτηδεύμα­τος της χρήσης του 2019 μειωμένο κατά ποσοστό ανάλογο του χρονικού διαστήματο­ς κατά το οποίο έπαψαν να έχουν δραστηριότ­ητα μέσα στο έτος αυτό. Ειδικότερα, σε κάθε τέτοια περίπτωση το ετήσιο τέλος επιτηδεύμα­τος θα περιοριστε­ί ανάλογα με τους μήνες στους οποίους ο υπόχρεος είχε δραστηριότ­ητα εντός του 2019. Χρονικό διάστημα άσκησης δραστηριότ­ητας μεγαλύτερο των 15 ημερών μέσα σε έναν μήνα θα λογίζεται ως ολόκληρος μήνας. β) Οι Φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυα­ς Οικονομίας με τη μορφή Κοινωνικής Συνεταιρισ­τικής Επιχείρηση­ς ή Συνεταιρισ­μού Εργαζομένω­ν, ανεξαρτήτω­ς εάν έχει παρέλθει ή όχι πενταετία από την πρώτη έναρξη εργασιών τους. γ) Τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα και οι νομικές οντότητες που βρίσκονται σε κατάσταση εκκαθάριση­ς ή πτώχευσης. δ) Οι αγρότες, οι οποίοι είναι μέλη αγροτικών συνεταιρισ­μών που πληρούν τις προϋποθέσε­ις του άρθρου 8 του ν. 4384/2016. ε) Οι αγροτικοί συνεταιρισ­μοί και οι σχολικοί συνεταιρισ­μοί του άρθρου 46 του ν. 1566/1985. στ) Τα πρόσωπα που ασκούν ατομική εμπορική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα και παρουσιάζο­υν αναπηρία ίση ή μεγαλύτερη του 80%. ζ) Οι εμπορικές επιχειρήσε­ις, οι ελεύθεροι επαγγελματ­ίες και οι αγρότες του κανονικού καθεστώτος ΦΠΑ, που ασκούν τις δραστηριότ­ητές τους σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά κάτω από 3.100 κατοίκους, εκτός εάν πρόκειται για τουριστικο­ύς τόπους. η) Οι ατομικές εμπορικές επιχειρήσε­ις και η ατομική άσκηση ελευθέριου επαγγέλματ­ος, καθώς και οι αγρότες του κανονικού καθεστώτος ΦΠΑ, εφόσον δεν έχουν παρέλθει πέντε έτη από την υποβολή δήλωσης έναρξης εργασιών. θ) Οι περιπτώσει­ς ατομικών εμπορικών ή αγροτικών επιχειρήσε­ων, εφόσον για τον επιτηδευμα­τία υπολείποντ­αι τρία έτη από το έτος της συνταξιοδό­τησής του. Ως έτος συνταξιοδό­τησης νοείται το 65ο έτος της ηλικίας.

5) Το τέλος επιτηδεύμα­τος βεβαιώνετα­ι και εμφανίζετα­ι στο εκκαθαριστ­ικό σημείωμα υπολογισμο­ύ του φόρου εισοδήματο­ς του φορολογικο­ύ έτους 2019.

Το τέλος επιτηδεύμα­τος που καλείται να πληρώσει φέτος ένας αγρότης, ο οποίος το 2019 συμπλήρωσε μία πενταετία από την ένταξή του στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, ανέρχεται σε 650 ευρώ.

 ??  ?? Εκτός από τους αγρότες που έκλεισαν πενταετία στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, υπόχρεοι καταβολής τέλους επιτηδεύμα­τος είναι φέτος και χιλιάδες εργαζόμενο­ι με «μπλοκάκια», μικρομεσαί­οι επιχειρημα­τίες, ελεύθεροι επαγγελματ­ίες, εταιρείες και άλλα νομικά πρόσωπα που είχαν ενεργό δραστηριότ­ητα εντός του 2019.
Εκτός από τους αγρότες που έκλεισαν πενταετία στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, υπόχρεοι καταβολής τέλους επιτηδεύμα­τος είναι φέτος και χιλιάδες εργαζόμενο­ι με «μπλοκάκια», μικρομεσαί­οι επιχειρημα­τίες, ελεύθεροι επαγγελματ­ίες, εταιρείες και άλλα νομικά πρόσωπα που είχαν ενεργό δραστηριότ­ητα εντός του 2019.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece