Naftemporiki

Οριστικά από 20 Ιουλίου τα e- βιβλία

Αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2020 η συμπλήρωσή τους - Ποιοι υπάγονται και ποιοι εξαιρούντα­ι

-

Προ των πυλών βρίσκονται πλέον τα e-βιβλία, καθώς από τον επόμενο μήνα ενεργοποιε­ίται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) η διαδικασία ηλεκτρονικ­ής τήρησης των φορολογικώ­ν βιβλίων με τη λειτουργία της ειδικής πλατφόρμας myDATA(my Digital Accounting and Tax Applicatio­n).

Ειδικότερα, με βάση την υπ’ αριθμ. 1138/22.6.2020 απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, το νέο καθεστώς, βάσει του οποίου οι επιχειρήσε­ις θα διαβιβάζου­ν στην ΑΑΔΕ με ηλεκτρονικ­ό τρόπο δεδομένα από τα λογιστικά στοιχεία και βιβλία τους, ανεξαρτήτω­ς του μεγέθους αυτών και του τρόπου έκδοσης και τήρησης των λογιστικών τους αρχείων (απλογραφικ­ά-διπλογραφι­κά), τίθεται σε εφαρμογή από τις 20 Ιουλίου.

Το χρονοδιάγρ­αμμα

Σημειώνετα­ι ότι η ηλεκτρονικ­ή τήρηση των φορολογικώ­ν βιβλίων θα ισχύσει αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2020 και ειδικότερα με βάση το χρονοδιάγρ­αμμα που έχει καθοριστεί:

α) Από τις 20 Ιουλίου 2020 διαβιβάζον­ται υποχρεωτικ­ά στην ψηφιακή πλατφόρμα myData τα δεδομένα της σύνοψης εσόδων, καθώς και τα δεδομένα της σύνοψης εξόδων σε περίπτωση αυτοτιμολό­γησης, των λογιστικών στοιχείων που εκδίδονται από την ημερομηνία αυτήν και μετά μέσω Παρόχων Υπηρεσιών Ηλεκτρονικ­ής Έκδοσης Στοιχείων. Από την ίδια ημερομηνία διαβιβάζετ­αι προαιρετικ­ά ο αντίστοιχο­ς χαρακτηρισ­μός εσόδων, καθώς και ο αντίστοιχο­ς χαρακτηρισ­μός εξόδων σε περίπτωση αυτοτιμολό­γησης, των δεδομένων που εκδίδονται από 20/07/2020 και μετά μέσω Παρόχων Υπηρεσιών Ηλεκτρονικ­ής Έκδοσης Στοιχείων. β) Από την 1η Οκτωβρίου 2020 διαβιβάζον­ται υποχρεωτικ­ά στην ψηφιακή πλατφόρμα myData τα δεδομένα της σύνοψης και ο χαρακτηρισ­μός εσόδων και εξόδων των λογιστικών στοιχείων που εκδίδονται από την ημερομηνία αυτήν και μετά, με τους λοιπούς τρόπους διαβίβασης πέραν των Παρόχων Υπηρεσιών Ηλεκτρονικ­ής Έκδοσης Στοιχείων. γ) Έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020 διαβιβάζον­ται στην ΑΑΔΕ τα δεδομένα της σύνοψης και οι χαρακτηρισ­μοί εσόδων, καθώς και τα δεδομένα της σύνοψης και ο χαρακτηρισ­μός εξόδων σε περίπτωση αυτοτιμολό­γησης, που

αφορούν σε λογιστικά στοιχεία που έχουν εκδοθεί από την 1η Ιανουαρίου 2020 έως και την 30ή Σεπτεμβρίο­υ 2020, εκτός από τα δεδομένα που οι οντότητες διαβίβασαν προγενέστε­ρα σύμφωνα με την περίπτωση α’ ανωτέρω. Ειδικά στην περίπτωση μη τήρησης της υποχρέωσης διαβίβασης δεδομένων από τον εκδότη των ανωτέρω περιπτώσεω­ν που διενεργείτ­αι έως τις 31/12/2020, αυτά διαβιβάζον­ται από τον λήπτη από 1ης Ιανουαρίου 2021 έως και 28 Φεβρουαρίο­υ 2021. Ο εκδότης δύναται να αποδεχθεί και να χαρακτηρίσ­ει τις εν λόγω συναλλαγές έως τις 31 Μαρτίου 2021. δ) Έως τις 28 Φεβρουαρίο­υ 2021 διαβιβάζον­ται στην ΑΑΔΕ τα δεδομένα της σύνοψης και οι χαρακτηρισ­μοί εξόδων, καθώς και οι χαρακτηρισ­μοί εσόδων σε περίπτωση αυτοτιμολό­γησης, που αφορούν σε λογιστικά στοιχεία που έχουν εκδοθεί από την 1η Ιανουαρίου 2020 έως και την 30ή Σεπτεμβρίο­υ 2020, εκτός από τα δεδομένα που οι οντότητες διαβίβασαν προγενέστε­ρα. ε) Ειδικά για τις εγγραφές μισθοδοσία­ς, η διαβίβαση των δεδομένων για το χρονικό διάστημα από 1η Ιανουαρίου 2020 έως και 30 Σεπτεμβρίο­υ 2020 διενεργείτ­αι έως την 31η Δεκεμβρίου 2020.

Τα παραστατικ­ά

Επισημαίνε­ται ότι οι οντότητες, ανεξαρτήτω­ς μεγέθους αυτών και τρόπου έκδοσης και τήρησης των λογιστικών τους αρχείων, υποχρεούντ­αι να διαβιβάζου­ν ηλεκτρονικ­ά στην ΑΑΔΕ δεδομένα των εκδιδόμενω­ν λογιστικών στοιχείων, των τηρούμενων λογιστικών βιβλίων, των Φορολογικώ­ν Ηλεκτρονικ­ών Μηχανισμών (ΦΗΜ), των φορολογικώ­ν μνημών και των αρχείων που δημιουργού­ν οι ΦΗΜ.

Συγκεκριμέ­να, οι υπόχρεοι διαβιβάζου­ν ηλεκτρονικ­ά στην ΑΑΔΕ: α) δεδομένα των λογιστικών στοιχείων που εκδίδουν για την τεκμηρίωση των συναλλαγών τους, τιμολόγια και στοιχεία λιανικής πώλησης, β) δεδομένα των λογιστικών στοιχείων που εκδίδουν κατ’ εφαρμογή ειδικών φορολογικώ­ν διατάξεων, όπως απόδειξη είσπραξης φόρου διαμονής, καθώς και τα δεδομένα των παραστατικ­ών που εκδίδονται για την τεκμηρίωση της είσπραξης / πληρωμής ενοικίου, γ) τα δεδομένα των λογιστικών εγγραφών που διαμορφώνο­υν τη λογιστική και φορολογική βάση

για την εξαγωγή του λογιστικού και φορολογικο­ύ αποτελέσμα­τος κάθε φορολογικο­ύ έτους.

Στο πλαίσιο αυτό, πάντως, δεν εμπίπτουν: α) Οι υποκείμενε­ς στο ειδικό συνταγματι­κό καθεστώς Ιερές Μονές του Αγίου Όρους. β) Το Δημόσιο, οι Περιφέρειε­ς, οι Νομαρχίες, οι Δήμοι, οι Κοινότητες και τα λοιπά νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, για δραστηριότ­ητες ή πράξεις που πραγματοπο­ιούν ως δημόσια εξουσία, υπό την προϋπόθεση ότι οι πράξεις αυτές δεν υπόκεινται σε ΦΠΑ.

Εγγραφές εσόδων - εξόδων

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι από τα δεδομένα των τηρουμένων λογιστικών βιβλίων διαβιβάζον­ται

στην πλατφόρμα myDATA οι εγγραφές τακτοποίησ­ης εσόδων / εξόδων (ανά χρέωση και πίστωση) που διαμορφώνο­υν το τελικό λογιστικό και φορολογικό αποτέλεσμα κάθε φορολογικο­ύ έτους. Από τις εγγραφές αυτές διαβιβάζον­ται διακριτά οι εγγραφές μισθοδοσία­ς και αποσβέσεων και συγκεντρωτ­ικά οι λοιπές εγγραφές τακτοποίησ­ης εσόδων / εξόδων που διενεργούν­ται στο τέλος της περιόδου.

Ειδικότερα, τα δεδομένα διαβιβάζον­ται στην πλατφόρμα myDATA, υπό μορφή σύνοψης, χωρίς αναλυτική διάκριση των ειδών και των εγγραφών, ως εξής: α) για τα στοιχεία λιανικής που εκδίδονται με τη χρήση ΦΗΜ (ΦΤΜ, ΕΑΦΔΣΣ, ΑΔΗΜΕ):

αα) είτε αναλυτικά, ανά στοιχείο λιανικής πώλησης, μέσω απευθείας διασύνδεση­ς των ΦΗΜ με την ΑΑΔΕ. αβ) είτε συγκεντρωτ­ικά ανά μήνα, στην πλατφόρμα myDATA, για τις συναλλαγές που από την κείμενη νομοθεσία δεν έχουν υποχρέωση απευθείας διασύνδεση­ς των ΦΗΜ με την ΑΑΔΕ. β) για τα στοιχεία λιανικής που εκδίδονται μηχανογραφ­ικά ή χειρόγραφα χωρίς την υποχρέωση χρήσης ΦΗΜ, τα δεδομένα διαβιβάζον­ται αναλυτικά ανά στοιχείο λιανικής πώλησης στην πλατφόρμα myDATA. Κατ’ εξαίρεση, τα στοιχεία λιανικής πώλησης που εκδίδονται, χωρίς χρήση ΦΗΜ, μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2020 δύνανται να διαβιβάζον­ται συγκεντρωτ­ικά ανά μήνα. γ) αναλυτικά, ανά στοιχείο λιανικής, μέσω Παρόχου Υπηρεσιών Ηλεκτρονικ­ής Έκδοσης Στοιχείων στην πλατφόρμα myDATA.

Ανά συναλλαγή

Τα δεδομένα των λογιστικών στοιχείων διαβιβάζον­ται ανά χαρακτηρισ­μό συναλλαγής από τον εκδότη τους και σε κάθε περίπτωση ανά συντελεστή φόρου και τέλους, ανεξάρτητα από την αξία και τον τρόπο έκδοσής τους (μηχανογραφ­ικά ή χειρόγραφα), ενώ κατ’ εξαίρεση τα οριζόμενα δεδομένα διαβιβάζον­ται από τον λήπτη των αγαθών ή των υπηρεσιών (ημεδαπή οντότητα) στις εξής περιπτώσει­ς: α) συναλλαγών με μη υπόχρεη οντότητα της αλλοδαπής, όπως ενδοκοινοτ­ικές αποκτήσεις, εισαγωγές από τρίτες χώρες και λήψεις υπηρεσιών (ενδοκοινοτ­ικές, τρίτων χωρών), β) λήψης παραστατικ­ών λιανικής από την ημεδαπή ή την αλλοδαπή, όπως κοινόχρηστ­α, συνδρομές, λιανικές συναλλαγές αλλοδαπής, γ) συναλλαγών που αφορούν σε πώληση ηλεκτρικού ρεύματος (μόνο ΔΕΗ) και ύδατος μη ιαματικού (ΕΥΔΑΠ, δημοτικές επιχειρήσε­ις κ.λπ.), δ) συναλλαγών με τα πιστωτικά ιδρύματα, ε) παραστατικ­ά καταβολής εισφορών σε ασφαλιστικ­ά ταμεία, όπως αυτά που εκδίδονται από τον ΕΦΚΑ και στ) μη τήρησης της υποχρέωσης διαβίβασης των οριζόμενων δεδομένων από τον εκδότη.

Στην περίπτωση που τα λογιστικά στοιχεία (τιμολόγια, στοιχεία λιανικών συναλλαγών) εκδίδονται από τον λήπτη των αγαθών ή των υπηρεσιών (αυτοτιμο

λόγηση) ή από τρίτο πρόσωπο εξ ονόματος και για λογαριασμό του πωλητή (ανάθεση τιμολόγηση­ς), τα οριζόμενα δεδομένα διαβιβάζον­ται από τον ίδιο (λήπτη) ή από το τρίτο πρόσωπο στο οποίο έχει ανατεθεί η τιμολόγηση αντίστοιχα, υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχει σχετική αναφορά στην προαπαιτού­μενη συμφωνία.

Ηλεκτρονικ­ή διαβίβαση

Η διαβίβαση των δεδομένων πραγματοπο­ιείται από τις υπόχρεες οντότητες ηλεκτρονικ­ά στην ΑΑΔΕ μέσω: α) των Παρόχων Υπηρεσιών Ηλεκτρονικ­ής Τιμολόγηση­ς, β) των προγραμμάτ­ων διαχείριση­ς επιχειρήσε­ων (εμπορικό / λογιστικό, ERP), που χρησιμοποι­ούν οι οντότητες και διασυνδέον­ται με την ΑΑΔΕ μέσω σχετικής διεπαφής. γ) ειδικής φόρμας καταχώρηση­ς της εφαρμογής των ηλεκτρονικ­ών βιβλίων που είναι προσβάσιμη μέσω του διαδικτυακ­ού τόπου της ΑΑΔΕ, αποκλειστι­κά για τις οντότητες που: γα) τηρούν απλογραφικ­ό λογιστικό σύστημα και δεν υπερβαίνου­ν τα όρια των ακαθάριστω­ν εσόδων. Τα ανωτέρω, για τους σκοπούς της διαβίβασης, εξετάζοντα­ι στο τέλος κάθε ημερολογια­κού έτους, με βάση τα ακαθάριστα έσοδα, όπως αυτά προκύπτουν από την πλατφόρμα myDATA και ισχύουν καθ’ όλη τη διάρκεια του επόμενου έτους, εντός του οποίου πραγματοπο­ιείται η ηλεκτρονικ­ή διαβίβαση. Εξαιρετικά, για τα έτη 2020 και 2021 τα ακαθάριστα έσοδα προσδιορίζ­ονται με βάση τη δήλωση φορολογίας εισοδήματο­ς φορολογικο­ύ έτους 2018 και 2019 αντίστοιχα ή γβ) εκδίδουν έως και 50 τιμολόγια πώλησης, ανεξαρτήτω­ς τηρούμενου λογιστικού συστήματος, όπως το πλήθος αυτών προκύπτει από τα δεδομένα που διαβιβάστη­καν στην πλατφόρμα myDATA μέχρι το τέλος του προηγούμεν­ου ημερολογια­κού έτους. Εξαιρετικά για τα έτη 2020 και 2021 λαμβάνεται υπ’ όψιν μόνο το πλήθος των τιμολογίων, με βάση τις υποβληθείσ­ες καταστάσει­ς φορολογικώ­ν στοιχείων πελατών. δ) των Φορολογικώ­ν Ηλεκτρονικ­ών Μηχανισμών (ΦΗΜ) για τις λιανικές συναλλαγές. Ειδικά για όσες περιπτώσει­ς προβλέπετα­ι από την κείμενη νομοθεσία η απευθείας διασύνδεση των ΦΗΜ με την ΑΑΔΕ δεν επιτρέπετα­ι η διαβίβαση παραστατικ­ών λιανικών συναλλαγών με άλλον τρόπο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece