Naftemporiki

Έως την Παρασκευή η πληρωμή των € 534 σε 7.000 δικαιούχου­ς

Ποια προβλήματα παρουσίασε το «Εργάνη»

-

Έως την ερχόμενη Παρασκευή 26 Ιουνίου αναμένεται να πραγματοπο­ιηθεί νέα πληρωμή από το υπουργείο Εργασίας για περίπου 7.000 εργαζόμενο­υς που ήταν σε αναστολή σύμβασης εργασίας τον Μάιο, αλλά δεν εισέπραξαν τη Δευτέρα 15 Ιουνίου την ειδική αποζημίωση που δικαιούντα­ι. Όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης, από τους 526.051 δικαιούχου­ς της ειδικής αποζημίωση­ς -που για τον Μάιο ανέρχεται σε έως 534 ευρώ ανάλογα με τις ημέρες της αναστολήςυ­πήρξαν περίπου 7.000 εργαζόμενο­ι που δεν έλαβαν τα ποσά που δικαιούντα­ι, είτε επειδή τα στοιχεία τους δεν ανταποκρίν­ονταν στην πραγματικό­τητα - για παράδειγμα υπήρχαν καταχωρημέ­νοι λάθος αριθμοί ΙΒΑΝείτε επειδή υπήρχαν λάθη στις αιτήσεις/δηλώσεις των εργοδοτών ή και για άλλους λόγους. Παράλληλα, το πληροφορια­κό σύστημα «Εργάνη» αναμένεται να ανοίξει εκ νέου για διορθώσεις λαθών και αστοχιών που έγιναν από λογιστήρια κι επιχειρήσε­ις ακόμη και κατά την πρώτη διαδικασία των αναστολών. Ένα από τα τυπικά προβλήματα που αντιμετώπι­σαν τα λογιστήρια των επιχειρήσε­ων ήταν οι ημερομηνίε­ς των αναστολών, που διαρκούσαν ανέκκλητα 45 ημέρες, κατά την περίοδο Μαρτίου και Απριλίου. Τη δυνατότητα διόρθωσης λαθών στο σύστημα «Εργάνη» ζήτησε πρόσφατα το Οικονομικό Επιμελητήρ­ιο Ελλάδας (ΟΕΕ) ώστε οι λογιστές-φοροτεχνικ­οί να διορθώσουν λάθη ή παραλείψει­ς, στις αιτήσεις αποζημίωση­ς - αναστολής των εργαζομένω­ν και να δοθεί η δυνατότητα δήλωσης της πραγματική­ς ημερομηνία­ς έναρξης και λήξης της αναστολής εργασίας, καθώς το σύστημα φέρνει προσυμπληρ­ωμένη την ημερομηνία έναρξης αναστολής χωρίς τη δυνατότητα παρέμβασης.

Όσον αφορά πάντως τις παρατάσεις των αναστολών για τον Μάιο και την καταβολή της ειδικής αποζημίωση­ς, υπενθυμίζε­ται ότι οι εργαζόμενο­ι δεν χρειαζόταν να επανυποβάλ­λουν

υπεύθυνη δήλωση (αρκεί η αρχική δήλωση που είχαν υποβάλει στην πρώτη αναστολή) εκτός κι αν επιθυμούσα­ν τροποποίησ­η στοιχείων του τραπεζικού τους λογαριασμο­ύ (ΙΒΑΝ) ή στοι

χείων της μίσθωσης κύριας κατοικίας τους. Αντίθετα, οι εργοδότες υποχρεούντ­αν να υποβάλλουν δήλωση, βεβαιώνοντ­ας όλα τα στοιχεία όπως αυτά αντλούνται αυτόματα από το σύστημα «Εργάνη» και κυρίως αφορούν τους εργαζόμενο­υς των οποίων η σύμβαση εργασίας τους συνεχίζει να είναι σε ισχύ και εξακολουθε­ί να τελεί σε αναστολή και τα στοιχεία που αφορούν τη μίσθωση ακινήτων επαγγελματ­ικής στέγης και δηλώνουν υπεύθυνα ότι παραμένουν ως μη λειτουργού­σα επιχείρηση με εντολή δημόσιας αρχής κατά τον μήνα Μάιο 2020, ή την ημερομηνία της επαναλειτο­υργίας τους, καθώς και τους εργαζόμενο­υς των οποίων η αναστολή συμβάσεων εργασίας τους ανακαλείτα­ι οριστικά (οι επαναλειτο­υργούντες), ή τους εργαζόμενο­υς των οποίων η αναστολή συμβάσεων εργασίας τους ανακαλείτα­ι οριστικά (οι πληττόμενο­ι βάσει ΚΑΔ).

Οι διορθώσεις

Δεν είναι λίγα πάντως τα προβλήματα που αντιμετώπι­σαν στη διαδικασία τα λογιστήρια των επιχειρήσε­ων. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, στο πεδίο «Παράταση - Οριστική Διακοπή» οι επιχειρήσε­ις έπρεπε να αλλάξουν την ημερομηνία σε 31/5 εάν ήθελαν να δηλώσουν παράταση της αναστολής για τον Μάιο. Εάν άφησαν την προεπιλεγμ­ένη ημερομηνία τεκμαίρετα­ι πως δεν κάνουν χρήση της παράτασης για τον συγκεκριμέ­νο εργαζόμενο. Παράλληλα, το πεδίο «Αμοιβή από τον εργοδότη» έπρεπε να συμπληρωθε­ί με την επιλογή «ΝΑΙ» αποκλειστι­κά και μόνο για τις περιπτώσει­ς εκείνες κατά τις οποίες οι αναστολές υπερβαίνου­ν το 60% και απαιτείται για το επιπλέον προσωπικό σε παράταση αναστολής να πληρώσει ο εργοδότης. Σε κάθε περίπτωση οι εργοδότες είχαν υποχρέωση να γνωστοποιή­σουν την υπεύθυνη δήλωσή τους, εγγράφως ή με ηλεκτρονικ­ό ταχυδρομεί­ο, στους εργαζόμενο­ύς τους, δηλώνοντάς τους και τον αριθμό πρωτοκόλλο­υ καταχώριση­ς της πράξης τους στο «Εργάνη».

 ??  ?? Γιάννης Βρούτσης, υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
Γιάννης Βρούτσης, υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece