Naftemporiki

Στα 6,9 δισ. η συνεισφορά του κλάδου φαρμάκου

Μελέτη του ΙΟΒΕ

- Της Ανθής Αγγελοπούλ­ου aagel@ naftempori­ki. gr

Στα 6,9 δισ. ευρώ, δηλαδή στο 3,7% του ελληνικού ΑΕΠ, ήταν η συνεισφορά του κλάδου του φαρμάκου στην οικονομία για το 2018, σύμφωνα με νέα μελέτη του ΙΟΒΕ, ενώ ένα 5% των συνολικών δαπανών των επιχειρήσε­ων επανατοποθ­ετείται για έρευνα και ανάπτυξη (Ε&A). Την ίδια στιγμή, η κρατική χρηματοδότ­ηση στον χώρο της υγείας παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα στην Ελλάδα, περί το 4,9%, όταν στην Ευρώπη ο μέσος όρος ανέρχεται γύρω στο 7%.

Όπως κατέγραψε η νέα μελέτη του Ιδρύματος Οικονομικώ­ν και Βιομηχανικ­ών Ερευνών με τίτλο «Η συμβολή του κλάδου φαρμάκου στην ελληνική οικονομία», για κάθε 1 ευρώ προστιθέμε­νης αξίας των εταιρειών που δραστηριοπ­οιούνται στον κλάδο του φαρμάκου δημιουργού­νται άλλα 3,1 ευρώ στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας. Σε όρους απασχόληση­ς, η συνολική συνεισφορά εκτιμάται σε 136 χιλ. θέσεις εργασίας ή στο 3,6% της συνολικής απασχόληση­ς. Τέλος, η επίδραση στα φορολογικά έσοδα από τη δραστηριότ­ητα του κλάδου φαρμάκου εκτιμάται περίπου σε 1,9 δισ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζον­ται σε αυτά τα περίπου 2 δισ. που αφορούν τις υποχρεωτικ­ές εκπτώσεις και επιστροφές.

Η φαρμακευτι­κή δαπάνη

Στον τομέα των δαπανών για φαρμακευτι­κή κάλυψη, η συνολική εξωνοσοκομ­ειακή φαρμακευτι­κή δαπάνη εκτιμάται ότι θα φτάσει στα 3,9 δισ. ευρώ για το 2019 (εκ των οποίων μόνο 1,945 εκατ. από δημόσια χρηματοδότ­ηση). Οι εκτιμήσεις για το συνολικό ποσό της υπερφορολό­γησης των φαρμακευτι­κών επιχειρήσε­ων αγγίζουν τα 2 δισ. ευρώ για το 2020. Ωστόσο, παρά τη σημαντική επίπτωση από τη δημοσιονομ­ική προσαρμογή στη δημόσια χρηματοδότ­ηση, η φαρμακοβιο­μηχανία δίνει το 5% της συνολικής ιδιωτικής δαπάνης για Ε&Α στην Ελλάδα. Σημαντικό είναι και το αποτύπωμα του κλάδου στις εξαγωγές, που πέρυσι ανήλθαν σε 1,9 δισ. ευρώ και αντιστοιχο­ύν στο 4,4% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών όλων των αγαθών για το 2019.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece