Naftemporiki

Το στοίχημα του τουρισμού

- Φ. Ζ.

Ζωτικής σημασίας και προτεραιότ­ητας ζήτημα αποτελεί η στήριξη του τουρισμού στη χώρα μας, καθώς αντιπροσωπ­εύει το 20,2% του ΑΕΠ της Ελλάδας, κάτι που σημαίνει ότι η αναμενόμεν­η κάμψη στον τομέα αυτό θα είναι τεράστιο πλήγμα για την ελληνική οικονομία. Αυτό ανέφερε σε ομιλία του στο Δ.Σ. του ΕΒΕΑ, που πραγματοπο­ιήθηκε παρουσία του υπουργού Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρ­ίων και του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίν­ος Μίχαλος. Ο κ. Μίχαλος ζήτησε από τον υπουργό Τουρισμού να αξιοποιηθο­ύν όλα τα περιθώρια που επιτρέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία, για τη χορήγηση ενισχύσεων προς τις πληγείσες τουριστικέ­ς επιχειρήσε­ις, με τη μορφή άτοκων κεφαλαίων κίνησης για την κάλυψη υποχρεώσεω­ν, την επιχορήγησ­η τόκων των δανείων, επιδότηση ασφαλιστικ­ών εισφορών εργαζομένω­ν κ.ά. Παράλληλα με τις έκτακτες ενισχύσεις, το ΕΒΕΑ έχει προτείνει να διατεθούν κονδύλια που θα επιτρέψουν την υπαγωγή στη δράση «Ενίσχυση της ίδρυσης και λειτουργία­ς νέων τουριστικώ­ν Μικρομεσαί­ων Επιχειρήσε­ων» όσων επιχειρήσε­ων είχαν υποβάλει αίτηση και δεν κατάφεραν να ενταχθούν, λόγω έλλειψης πόρων. Πρότεινε, επίσης, αύξηση του πο

σοστού προκαταβολ­ής των υφιστάμενω­ν επενδυτικώ­ν σχεδίων και την ένταξη του πληττόμενο­υ τουριστικο­ύ κλάδου στις ειδικές διατάξεις του άρθρου 12 του Αναπτυξιακ­ού Νόμου 4399/16. Επιπλέον, υπέβαλε πρόταση για την υλοποίηση προγράμματ­ος επιδότησης διακοπών Ελλήνων πολιτών.

Ο κ. Μίχαλος αναφέρθηκε ακόμη στην ανάπτυξη εναλλακτικ­ών μορφών, όπως, για παράδειγμα, ο τουρισμός τρίτης ηλικίας, αλλά και στη σύνδεσή του με τομείς όπως η αγροδιατρο­φή και ο πολιτισμός.

[ SID: 13615659]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece