Naftemporiki

Μάσκες με... μάτια κλειστά

- ΣΧΟΛΙΟ Της Δανάης Αλεξάκη dalex@ naftempori­ki. gr

Κάτι μάλλον δεν έχει καταστεί κατανοητό. Η εξάπλωση του κορονοϊού δεν έχει ατονήσει, ούτε έχει σταματήσει στην Ελλάδα και στον κόσμο. Οι περίπου δύο μήνες που βιώσαμε την εμπειρία της καραντίνας και του lockdown των καταστημάτ­ων δεν αποτέλεσε «αντίσωμα» στην πανδημία. Η ευθύνη εξακολουθε­ί να αποτελεί τη μοναδική ίσως «ασπίδα» προστασίας.

Και η ατομική ευθύνη και η επιχειρημα­τική. Κι όμως, εάν κάποιος επισκεπτότ­αν την Παρασκευή 19 Ιουνίου το απόγευμα το κατάστημα Jumbo στον Κολωνό, θα βίωνε μια άλλη πραγματικό­τητα. Πέρα από την υπογράφουσ­α, κανένας, ούτε πελάτης ούτε υπάλληλος, δεν φορούσε γάντια και μάσκα και καμία απόσταση δεν τηρούνταν. Δεν τηρούνταν ούτε το ανώτατο όριο των πελατών που μπορούσαν να είναι σε κάθε αίθουσα του πολυκαταστ­ήματος ανά τετραγωνικ­ό μέτρο.

Αντισηπτικ­ό υπήρχε ένα και μοναδικό στην είσοδο του καταστήματ­ος και κανένα στον ισόγειο όροφο. Στα δέκα ταμεία που υπάρχουν στο κατάστημα οι ουρές «μετρούσαν» τουλάχιστο­ν δέκα ζευγάρια ατόμων που περίμεναν. Κάντε τα μαθηματικά. Για το δίκαιο της ιστορίας, στην ουρά εντοπίστηκ­αν άλλες δύο κυρίες με μάσκα. Και το ερώτημα είναι: Για ποιο λόγο στα καταστήματ­α εστίασης προβλέποντ­αι αυστηρές κυρώσεις, πρόστιμα κτλ. για την τήρηση των μέτρων προστασίας και στη λιανική τα πράγματα έχουν «χαλαρώσει» τόσο σαν να μην υπήρξε ποτέ πανδημία; Γιατί δεν γίνονται έλεγχοι; Γιατί η ατομική ευθύνη έχει κάνει φτερά; Είναι λυπηρό η πολιτεία να κλείνει τα μάτια στη μερική συμμόρφωση στους κανόνες, που στο τέλος της ημέρας αφορούν την προστασία της δημόσιας υγείας. Είναι λυπηρό που η καραντίνα δεν έγινε «μάθημα» στους πολίτες. Τα δύσκολα δεν έχουν τελειώσει. Και δεν αφορούν μόνο το πεδίο της οικονομίας, αφορούν και την ίδια μας τη ζωή. [ SID: 13615075]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece