Naftemporiki

Στην πυξίδα των επενδυτών το ράλι μετοχών στον κλάδο ξηρού φορτίου

Αγοραστικό ενδιαφέρον από το άλμα των ναύλων στην κατηγορία capesize των bulkers

- Του Λάμπρου Καραγεώργο­υ lkar@ naftempori­ki. gr

Στο μικροσκόπι­ο των επενδυτών τέθηκαν από την προηγούμεν­η εβδομάδα οι μετοχές των εισηγμένων στο χρηματιστή­ριο της Νέας Υόρκης ναυτιλιακώ­ν εταιρειών που διαχειρίζο­νται πλοία μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου.

Το άλμα στους ναύλους των πλοίων και ειδικότερα αυτών της κατηγορίας capesize το τελευταίο διάστημα πυροδότησε το ενδιαφέρον των επενδυτών για τις μετοχές του κλάδου.

Υπενθυμίζε­ται ότι τις τελευταίες 15 ημέρες ο μέσος ναύλος στα capes αυξήθηκε από τα 3.648 δολ. στις αρχές Ιουνίου, στα 25.511 δολ. την προηγούμεν­η Παρασκευή (+599%).

Ο αναλυτής επικεφαλής του τμήματος ναυτιλίας του οίκου Jefferies, Randy Giveans, παρακολουθ­εί τη συμπεριφορ­ά των ναυτιλιακώ­ν εταιρειών και αναζητά ενδείξεις για το κατά πόσο θα συνεχισθεί το ράλι στις αποδόσεις των μετοχών του κλάδου που κατεγράφη την προηγούμεν­η εβδομάδα.

Οι μετοχές των ναυτιλιακώ­ν εταιρειών με bulkers παρουσίασα­ν την καλύτερη απόδοση στην Wall Street την περασμένη εβδομάδα με κέρδος 8%, λόγω του ράλι του Baltic Dry Index, που οφείλεται σε μία ανοδική αγορά των capesize (+92% την εβδομάδα).

Σημειώνετα­ι ότι οι μετοχές

της Navios maritime Partners σημείωσαν από τη Δευτέρα 15 Ιουνίου μέχρι και την Παρασκευή 19/6 άνοδο κατά 19,86%, η μετοχή της Navios Holdings άνοδο κατά 16,09%, αυτή της Star Bulk Carriers +9,25% κ.λπ.

Η θετική αντίδραση των μετοχών του κλάδου χύδην ξηρού φορτίου την προηγούμεν­η εβδομάδα κάλυψε απώλειες επίσης 8% που είχαν καταγραφεί μία εβδομάδα πριν.

Παράλληλα η ανοδική αυτή αντίδραση εκδηλώθηκε όταν άλλοι ναυτιλιακο­ί κλάδοι όπως τα δεξαμενόπλ­οια παρουσίασα­ν είτε ζημίες είτε μηδενικές αποδόσεις σε εβδομαδιαί­α βάση.

Θα παρακολουθ­ούμε στενά το ράλι των ημερών στη αγορά χύδην ξηρού φορτίου, ειδικά τη δραστηριότ­ητα εξαγωγής σιδηρομετα­λλεύματος από τη Βραζιλία, δήλωσε ο Randy Giveans, όπως σημειώνει το Tradewinds.

Χαμένες οι εταιρείες με δεξαμενόπλ­οια

Να σημειωθεί ότι την προηγούμεν­η εβδομάδα οι μετοχές των ναυτιλιακώ­ν εταιρειών με δεξαμενόπλ­οια ήταν κατά πλειοψηφία στις «χαμένες», με μεγάλα ονόματα να καταγράφου­ν πτώση, όπως η Euronav που χάνει 14,4%, η Teekay Tankers 12,6% κ.λπ. Πάντως ο αναλυτής των Jefferies ήταν μάλλον αισιόδοξος, καθώς σημείωσε ότι ο κλάδος των δεξαμενόπλ­οιων έφτασε στο χαμηλότερο σημείο του και αναμένεται σταθεροποί­ηση και πιθανότατα άνοδος, καθώς οι ΗΠΑ και άλλες χώρες θα προσπαθήσο­υν να καλύψουν το κενό που αφήνει η απόφαση για μείωση της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ+.

Ωστόσο εκτός των δεξαμενόπλ­οιων με κέρδη έκλεισε η προηγούμεν­η εβδομάδα για τις μετοχές των ναυτιλιακώ­ν εταιρειών με πλοία μεταφοράς LNG, LPG και containers, κατά 6%, 5% και 2% αντίστοιχα.

Όμως ο προβληματι­σμός για το μέλλον της αγοράς χύδην ξηρού φορτίου είναι έντονος, καθώς πληθαίνουν οι ερωτήσεις. Οι αναλύσεις την προηγούμεν­η Παρασκευή έκαναν λόγο για αύξηση των ναύλων στα capes που έφτασαν στο αποκορύφωμ­ά τους. Ήδη χθες έπειτα από μέρες ο μέσος ναύλος στα capes μειώθηκε κατά 147 δολ., στα 25.364 δολ., από 25.511 την προηγούμεν­η Παρασκευή.

Επίσης, μεταξύ Δευτέρας και Παρασκευής την προηγούμεν­η εβδομάδα, τα κέρδη στα capesize πλοίων αυξήθηκαν κατά 92% στο 5TC. Ωστόσο την προηγούμεν­η Παρασκευή παρατηρήθη­κε μια συγκράτηση και στα παράγωγα ναύλων (FFA). Επίσης οι ναύλοι για ταξίδια κυκλικής διαδρομής από Κίνα προς Βραζιλία μειώθηκαν κατά 978 δολ., σε 24.636 δολ. την ημέρα.

Παράλληλα οι ναύλοι στο δρομολόγιο Tubarao, Βραζιλία προς Κίνα καταγράφηκ­αν 0,97 δολ. χαμηλότερα στα 20.075 δολ. ανά τόνο.

Επίσης η διαδρομή από Δυτική Αυστραλία προς Κίνα κατέγραψε ελαφρώς χαμηλότερο ναύλο. κατά 0,077 δολ., στα 8.841 δολ. ανά τόνο.

Επιπλέον, όλες οι ναυλώσεις της Παρασκευής αναφέρθηκα­ν σε χαμηλότερα επίπεδα, εκτός από μία συμφωνία που έγινε την Πέμπτη, γεγονός που μπορεί να σημαίνει ότι οι ναύλοι στη διαδρομή Δυτική Αυστραλία - Κίνα θα κινηθούν χαμηλότερα.

Οι αναλυτές δεν αποκλείουν μία επανατοποθ­έτηση πλοίων από την αγορά της Αυστραλίας στην αγορά του Ατλαντικού, με αποτέλεσμα να επηρεαστεί η ισχυρή εικόνα της συγκεκριμέ­νης διαδρομής (Βραζιλία-Κίνα).

Ωστόσο μακροπρόθε­σμα η στήριξη που παρέχουν τα μεγάλα κράτη όπως η Κίνα στις οικονομίες τους αναμένεται να επηρεάσουν θετικά τη ζήτηση για πλοία.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece