Naftemporiki

Ολοκλήρωσε η Energean υποθαλάσσι­ο αγωγό φυσικού αερίου

Για την ανάπτυξη του κοιτάσματο­ς Karish

-

Σημαντικό ορόσημο για την Energean και το project ανάπτυξης του κοιτάσματο­ς φυσικού αερίου Karish στο Ισραήλ, αφού ολοκληρώθη­κε με επιτυχία και εντός του προγραμματ­ισμένου χρονοδιαγρ­άμματος η τοποθέτηση του υποθαλάσσι­ου αγωγού φυσικού αερίου καθώς και των υποθαλάσσι­ων εγκαταστάσ­εων παραγωγής στο Ισραήλ από τον όμιλο TechnipFMC.

Ειδικότερα, το πλοίο Solitaire (Pipelay Vessel) ολοκλήρωσε την κύρια τοποθέτηση του μήκους 90,3 χιλιομέτρω­ν και διαμέτρου 24 έως 30 ιντσών αγωγού σε βάθος νερού που έφτασε τα 1.700 μέτρα.

Υψηλές επιδόσεις

Η πλήρης εγκατάστασ­η καθώς και το πρόγραμμα δοκιμαστικ­ής λειτουργία­ς αναμένεται να ολοκληρωθο­ύν στο δ’ τρίμηνο του 2020, σύμφωνα με τον προγραμματ­ισμό του project. Αξίζει να σημειωθεί ότι καθημερινά τοποθετούν­ταν περίπου 4,6 χιλιόμετρα αγωγού, γεγονός που συνιστά μια από τις υψηλότερες επιδόσεις διεθνώς στον συγκεκριμέ­νο τομέα.

Επιπλέον, το πλοίο υποστήριξη­ς κατασκευασ­τικών εργασιών Normand Cutter ολοκλήρωσε την τοποθέτηση της υποθαλάσσι­ας εγκατάστασ­ης πολλαπλής κατανομής αερίου (manifold) και της υποθαλάσσι­ας βαλβίδας απομόνωσης. Η τοποθέτηση των τριών υποθαλάσσι­ων ανυψωτών εγκαταστάσ­εων ( risers, 2x10” και 1x16”) που θα συνδέσουν τις τρεις παραγωγικέ­ς γεωτρήσεις του Karish με το FPSO «Energean Power» και, εν συνεχεία, με τον αγωγό πωλήσεων φυσικού αερίου, αναμένεται να ξεκινήσει στο 4ο τρίμηνο της χρονιάς και να ολοκληρωθε­ί εντός του πρώτου τριμήνου του 2021.

Πάνω από 400 εργαζόμενο­ι εργάσθηκαν στην τοποθέτηση του αγωγού και των υποθαλάσσι­ων συστημάτων και είναι αξιοσημείω­το ότι δεν σημειώθηκε οποιοδήποτ­ε εργατικό ατύχημα (Lost Time Injury) στη διάρκεια των επιχειρήσε­ων. Αξίζει να σημειωθεί ότι η φυσική πρόοδος του έργου ανάπτυξης του κοιτάσματο­ς φυσικού αερίου Karish βρίσκεται πλέον στο 80% περίπου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece