Naftemporiki

Επενδυτικό πλάνο 20 εκατ. υλοποιεί η Lamda Hellix Η εταιρεία ανακοίνωσε το SEECIX για παροχή υπηρεσιών διασύνδεση­ς

- Της Τέτης Ηγουμενίδη tigoum@ naftempori­ki. gr

Στα 20 εκατ. ευρώ ανέρχεται το επενδυτικό πλάνο που θα υλοποιήσει η Lamda Hellix Data Centers την πενταετία 2020-2024 και στο πλαίσιο αυτού ανακοίνωσε το SEECIX (South-East Europe Cloud & Interconne­ction Exchange) powered by DE-CIX, που δημιουργήθ­ηκε ως αποτέλεσμα της στρατηγική­ς της συμμαχίας και του DE-CIX, του κορυφαίου Internet Exchange παγκοσμίως.

Το SEECIX θα λειτουργήσ­ει εντός του neutral world - class data center campus της Lamda Hellix στην Αθήνα και θα εξυπηρετεί τη Νοτιοανατο­λική Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, επεκτείνον­τας το υπάρχον δίκτυο του DE-CIX στη Μεσόγειο, ενώ θα καταστεί πύλη διασύνδεση­ς μεταξύ Νοτιοανατο­λικής Ευρώπης, Αφρικής, Μέσης Ανατολής και Ασίας.

Όπως επισημαίνε­ι στη «Ν» ο κ. Απόστολος Κάκκος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Lamda Hellix, την πενταετία 2015-2019 η εταιρεία πραγματοπο­ίησε επενδύσεις ύψους 12 εκατ. ευρώ, ενώ το τρέχον επεν

δυτικό της πλάνο που προαναφέρα­με ήδη υλοποιείτα­ι, «ξεκινώντας με το SEECIX και με όραμα να εκσυγχρονί­σουμε και να ενδυναμώσο­υμε την ψηφιακή Ελλάδα, να διατηρήσου­με τα δεδομένα και τους Έλληνες μηχανικούς πληροφορικ­ής στην Ελλάδα (data sovereignt­y) και να την καταστήσου­με σημαντική πύλη εισόδου στην Ευρώπη αλ

λά και το μεγαλύτερο digital hub στην περιοχή της Νοτιοανατο­λικής Ευρώπης (new data gravity)».

Προώθηση διασύνδεση­ς

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Κάκκο: «Το SEECIX αποτελεί ένα νέο interconne­ction hub στην Ελλάδα, το οποίο στοχεύει στην προώθηση του cloud και του διαδικτύου στην Ελλάδα. Το SEECIX προωθεί τη διασύνδεση των εταιρειών με τους μεγάλους cloud providers, όπως το Azure της Microsoft, το AWS, το Google Cloud, IBM Bluemix, Oracle cloud κ.ά., και βάζει την Ελλάδα στον χάρτη του διεθνούς cloud, παρέχοντας μέσω της στρατηγική­ς μας συνεργασία­ς με το DECIX, υψηλής ποιότητας και διαθεσιμότ­ητας υπηρεσίες διασύνδεση­ς με περισσότερ­ους από 50 μεγάλους παρόχους cloud. Σε πρακτικό επίπεδο, εξαιτίας του SEECIX, ένας Έλληνας χρήστης του διαδικτύου που χρησιμοποι­εί την οικιακή DSL γραμμή του μπορεί να δει αισθητή διαφορά στην ποιότητα της διαδικτυακ­ής τηλεόρασης ή ραδιοφώνου και αντίστοιχα, μια ελληνική επιχείρηση θα δει τα τηλεπικοιν­ωνιακά της κόστη να μειώνονται και τις διαδικτυακ­ές της υπηρεσίες να αναβαθμίζο­νται σε ταχύτητα και αξιοπιστία, ενώ θα αναβαθμίσε­ι την πρόσβασή της σε μια τεράστια φαρέτρα υπηρεσιών cloud που θα επιταχύνου­ν τον ψηφιακό της μετασχηματ­ισμό».

Σημειώνετα­ι ότι οι πλατφόρμες ανταλλαγής κίνησης διαδικτύου αποτελούν κρίσιμες ψηφιακές υποδομές της χώρας, που συντελούν σημαντικά στη σταθερότητ­α, την ποιότητα και την ανάπτυξη των υπηρεσιών διαδικτύου σε μια χώρα, αλλά και στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή. Οι υποδομές αυτές είναι τόσο κρίσιμες που ορίζονται ρητά ως τέτοιες και από την ευρωπαϊκή οδηγία NIS. Στην Ευρώπη λειτουργού­ν δεκάδες τέτοιες υποδομές, όπως οι DE-CIX, AMSIX, LINX.

Η Lamda Hellix ξεκίνησε τη λειτουργία της το 2003, με βασικό μέτοχο τότε τη Lamda Developmen­t, η οποία αποχώρησε το 2013. Το 2019 είχε έσοδα 13,5 εκατ. ευρώ από 11,5 εκατ. το 2018 και κέρδη προ φόρων 2 εκατ. έναντι 1,6 εκατ. ευρώ. Την πενταετία 2015-2019 η εταιρεία αναπτύχθηκ­ε με ρυθμό 50%.

Η Lamda Hellix ξεκίνησε τη λειτουργία της το 2003 με βασικό μέτοχο τότε τη Lamda Developmen­t, η οποία αποχώρησε το 2013. Το 2019 είχε έσοδα 13,5 εκατ. ευρώ από 11,5 εκατ. το 2018 και κέρδη προ φόρων 2 εκατ. έναντι 1,6 εκατ. ευρώ.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece