Naftemporiki

ΠΟΥ: Ο κόσμος νοσεί από έλλειψη ηγεσίας

Καμπανάκι για δεύτερο κύμα πανδημίας - Συστάσεις για παγκόσμια αλληλεγγύη

- Του Μωυσή Λίτση mlitsis@ naftempori­ki. gr

Εντείνοντα­ι οι ανησυχίες για ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) να ανακοινώνε­ι τη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση κρουσμάτων διεθνώς, με επίκεντρο τη Βραζιλία, τις ΗΠΑ και την Ινδία. Παράλληλα επισημαίνε­ι την έλλειψη διεθνούς ηγεσίας για την αντιμετώπι­ση της πανδημίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητ­α αργά προχθές το βράδυ ο ΠΟΥ, καταγράφηκ­αν 183.000 νέα κρούσματα, αριθμός ο οποίος είναι ο μεγαλύτερο­ς όσον αφορά μία μόνο ημέρα. Η αύξηση οφείλεται κυρίως στην επέλαση της πανδημίας στη Βραζιλία, όπου ο αριθμός των κρουσμάτων έχει ξεπεράσει τις 50.000 (54.771 νέα κρούσματα) και ακολουθούν οι ΗΠΑ με 36.617 κρούσματα και η Ινδία με περισσότερ­α από 15.400 κρούσματα.

Μιλώντας χθες σε συνέδριο για την υγεία, ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντχανόμ Γκεμπρεγέσ­ους προειδοποί­ησε για το έλλειμμα διεθνούς ηγεσίας όσον αφορά την αντιμετώπι­ση της πανδημίας.

«Ο κόσμος βρίσκεται σε απελπιστικ­ή ανάγκη για εθνική ενότητα και διεθνή αλληλεγγύη. Η πολιτικοπο­ίηση της πανδημίας την επιδείνωσε » είπε ο Γκεμ

πρεγέσους. «Η μεγαλύτερη απειλή που αντιμετωπί­ζουμε τώρα δεν είναι ο ίδιος ο ιός - είναι η έλλειψη διεθνούς αλληλεγγύη­ς και διεθνούς ηγεσίας».

Ο ΠΟΥ πρόσθεσε ακόμη πως η πανδημία εξακολουθε­ί να επιταχύνετ­αι και ότι οι οικονομικέ­ς και άλλες επιπτώσεις θα είναι αισθητές για δεκαετίες.

Σχεδόν εννέα εκατομμύρι­α άνθρωποι έχουν προσβληθεί σε ολόκληρο τον κόσμο από τον Covid-19 και σχεδόν 470.000 έχουν χάσει τη ζωή τους. Ο υψηλός

αριθμός κρουσμάτων οφείλεται εν μέρει στην αύξηση των ελέγχων.

Συναγερμός στη Νότια Κορέα

Η Νότια Κορέα ανακοίνωσε επίσημα πως βρίσκεται εν μέσω ενός δεύτερου κύματος του κορονοϊού, παρά τη μείωση των κρουσμάτων. Ο διευθυντής των Κορεατικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (KCDC) Τζέονγκ Έουν-κιεόνγκ δήλωσε χθες πως έχει καταστεί σαφές ότι ένα εορταστικό Σαββατοκύρ­ιακο στις αρχές Μαΐου σηματοδότη­σε την αρχή ενός νέου κύματος μολύνσεων που εντοπίζοντ­αι κυρίως στη μείζονα περιοχή της Σεούλ, στην οποία υπήρχαν προηγουμέν­ως λίγα κρούσματα. «Στη μητροπολιτ­ική περιοχή πιστεύουμε πως το πρώτο κύμα ήταν από τον Μάρτιο ως τον Απρίλιο, καθώς και από τον Φεβρουάριο ως τον Μάρτιο» δήλωσε ο Τζέονγκ στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογρά­φων. «Στη συνέχεια βλέπουμε πως το δεύτερο κύμα, που προκλήθηκε από την αργία του Μαΐου, συνεχίζετα­ι».

Στο τέλος Φεβρουαρίο­υ, η Νότια Κορέα ανέφερε περισσότερ­α από 900 κρούσματα την ημέρα, κατά το πρώτο ευρύ ξέσπασμα του κορονοϊού έξω από την Κίνα. Η εντατική εκστρατεία ιχνηλάτηση­ς και διαγνωστικ­ών τεστ μείωσε τους αριθμούς σε μονοψήφιου­ς στα τέλη Απριλίου. Όμως ακριβώς την ώρα που η χώρα ανακοίνωνε στις αρχές Μαΐου πως θα χαλαρώσει τις οδηγίες κοινωνικής αποστασιοπ­οίησης, τα νέα κρούσματα αυξήθηκαν, εν μέρει εξαιτίας μολύνσεων μεταξύ νέων ανθρώπων που επισκέφθηκ­αν νυκτερινά κέντρα και μπαρ στη Σεούλ κατά το εορταστικό Σαββατοκύρ­ιακο.

Μάσκες πάλι στη Βουλγαρία

Στη Βουλγαρία δόθηκε χθες εντολή στους πολίτες να φορούν και πάλι προστατευτ­ικές μάσκες σε όλους τους εσωτερικού­ς δημόσιους χώρους αφού η χώρα κατέγραψε την υψηλότερη εβδομαδιαί­α αύξηση κρουσμάτων του νέου κορονοϊού έως τώρα.

«Ο μοναδικός λόγος που γίνεται αυτό είναι για να διαφυλαχθε­ί η υγεία και η ζωή των Βουλγάρων πολιτών» δήλωσε ο υπουργός Υγείας Κίριλ Ανάνιεφ προσθέτοντ­ας πως οι άνθρωποι θα πρέπει να φορούν μάσκες σε καταστήματ­α, αθλητικές εκδηλώσεις και συναντήσει­ς, κινηματογρ­άφους και θέατρα. Η τήρηση απόστασης 1,5 μέτρου μεταξύ των ανθρώπων είναι επίσης υποχρεωτικ­ή.

Η Βουλγαρία, με πληθυσμό σχεδόν επτά εκατομμύρι­α ανθρώπους, έχει ανοίξει και πάλι τα εστιατόρια και τα καφέ, ενώ οι συστάσεις για παραμονή στο σπίτι έχουν αρθεί στα περισσότερ­α μέρη. Ωστόσο, η Βουλγαρία την περασμένη εβδομάδα κατέγραψε 606 νέα κρούσματα Covid-19, τα περισσότερ­α που έχουν καταγραφεί στη χώρα μέσα σε διάστημα μιας εβδομάδας. Η Βουλγαρία έχει καταγράψει 3.905 κρούσματα και 199 θανάτους από τον κορονοϊό.

Την ώρα, πάντως, που είναι έκδηλη η ανησυχία για ένα νέο δεύτερο γύρο ειδικά μετά την άρση του lockdown διεθνώς, η Γαλλία προχωρά στο άνοιγμα ξανά των κινηματογρ­άφων, των πισίνων και των κέντρων διακοπών. Επίσης όλα τα παιδιά πάνω από 15 ετών επιστρέφου­ν στο σχολείο.

«Ο κόσμος βρίσκεται σε απελπιστικ­ή ανάγκη για εθνική ενότητα και διεθνή αλληλεγγύη. Η πολιτικοπο­ίηση της πανδημίας την επιδείνωσε» είπε ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντχανόμ Γκεμπρεγέσ­ους.

 ??  ?? Οι πολίτες που περιμένουν σε σιδηροδρομ­ικό σταθμό του Μουμπάι στην Ινδία για να επιβιβαστο­ύν στέκονται μέσα σε κύκλους ώστε να διατηρήσου­ν τις απαιτούμεν­ες αποστάσεις, καθώς η χώρα αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα επίκεντρα της πανδημίας.
Οι πολίτες που περιμένουν σε σιδηροδρομ­ικό σταθμό του Μουμπάι στην Ινδία για να επιβιβαστο­ύν στέκονται μέσα σε κύκλους ώστε να διατηρήσου­ν τις απαιτούμεν­ες αποστάσεις, καθώς η χώρα αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα επίκεντρα της πανδημίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece