Naftemporiki

Η Ε.Ε. ζητεί «φρένο» από τους εξωγενείς παράγοντες στη Λιβύη

Ως «κήρυξη πολέμου» βλέπει η κυβέρνηση της Τρίπολης τυχόν παρέμβαση της Αιγύπτου για τη Σύρτη

- Εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Αντί της θρυλούμενη­ς εκεχειρίας, κλιμακώνετ­αι η αντιπαράθε­ση στη Λιβύη, με την αναγνωρισμ­ένη διεθνώς Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας να χαρακτηρίζ­ει «κήρυξη πολέμου» τις προχθεσινέ­ς απειλές της Αιγύπτου για επέμβαση στη χώρα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε την ανησυχία της για την παρέμβαση «εξωγενών παραγόντων». Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Πίτερ Στάνο, κατά την καθημερινή ενημέρωση των δημοσιογρά­φων χθες, τόνισε ότι «η πρόσφατη κλιμάκωση μέσω διακηρύξεω­ν και ανακοινώσε­ων και η παρέμβαση εξωγενών παραγόντων στη Λιβύη είναι πηγή σημαντικής ανησυχίας», καλώντας για μείωση της έντασης.

Παράλληλα ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σημείωσε ότι «οι διεθνείς παράγοντες που εμπλέκοντα­ι στη διαμάχη και ασκούν επιρροή πρέπει να εργαστούν προς την αποκλιμάκω­ση,

την οποία και πρέπει να ενισχύσουν». «Χρειάζεται άμεση παύση όλων των στρατιωτικ­ών δραστηριοτ­ήτων», ανέφερε ο κ. Στάνο, προσθέτοντ­ας ότι πρέπει να υπάρξει προσήλωση στη διαπραγματ­ευτική διαδικασία.

Η Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας -η οποία αναγνωρίζε­ται από τον ΟΗΕ και ο βασικός υποστηρικτ­ής της οποίας είναι η Τουρκία- χαρακτήρισ­ε «κήρυξη πολέμου» την απειλή της κυβέρνησης της Αιγύπτου να επέμβει στρατιωτικ­ά στη συνεχιζόμε­νη ένοπλη σύρραξη στη Λιβύη.

Προειδοποί­ηση Αλ Σίσι

Το Σάββατο, ο πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι

προειδοποί­ησε ότι η προέλαση δυνάμεων της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας στη Σύρτη, 450 χιλιόμετρα ανατολικά της Τρίπολης, θα μπορούσε να οδηγήσει σε «απευθείας» επέμβαση του Καΐρου.

Η Σύρτη, γενέτειρα του πρώην δικτάτορα της Λιβύης Μουάμαρ Καντάφι, ο οποίος ανατράπηκε και φονεύτηκε το 2011, όπως και η Αλ Τζούφρα, νοτιότερα, αποτελούν «κόκκινη γραμμή», προειδοποί­ησε προχθές ο πρόεδρος της Αιγύπτου κατά τη διάρκεια ομιλίας του που αναμεταδιδ­όταν τηλεοπτικά.

Εάν παραβιαστε­ί αυτή η «κόκκινη γραμμή», η ασφάλεια της Αιγύπτου, η οποία έχει πορώδη σύνορα με τη Λιβύη, θα απειληθεί και θα απαιτηθεί «άμεση επέμβαση» των αιγυπτιακώ­ν ένοπλων δυνάμεων στη γειτονική χώρα, πρόσθεσε.

Η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Λιβύης έκανε λόγο για «εχθρική ενέργεια» και «κατάφωρη επέμβαση» στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας.

Οποιαδήποτ­ε «επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις του λιβυκού κράτους» και «προσβολή της εθνικής κυριαρχίας» της Λιβύης είτε «πρόκειται για δηλώσεις (...) όπως αυτές του Αιγύπτιου προέδρου», ή για «την υποστήριξη σε πραξικοπημ­ατίες, σε παραστρατι­ωτικούς και μισθοφόρου­ς» είναι ενέργειες «απαράδεκτε­ς», επεσήμανε η κυβέρνηση της Τρίπολης.

Ανάμιξη της Τουρκίας

Παρέμβαση για τις δηλώσεις Σίσι έκανε και η Τουρκία. Τούρκος αξιωματούχ­ος δήλωσε στο πρακτορείο Reuters πως οι απειλές της Αιγύπτου δεν θα αποτρέψουν την Άγκυρα από το να συνεχίσει να υποστηρίζε­ι τους συμμάχους της στη Λιβύη.

Η προειδοποί­ηση της Αιγύπτου για απευθείας στρατιωτικ­ή επέμβαση στην ένοπλη σύρραξη στη γειτονική Λιβύη δεν θα αποθαρρύνε­ι την Τουρκία να στηρίξει τους Λίβυους συμμάχους της, δήλωσε σήμερα ένας Τούρκος ανώτερος αξιωματούχ­ος, εν μέσω εντάσεων μεταξύ των περιφερεια­κών αντιπάλων Καΐρου και Άγκυρας.

 ??  ?? Πίτερ Στάνο,
Πίτερ Στάνο,

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece