Naftemporiki

Ανοδική η τάση στη Wall Street

Κοντά στα χαμηλά εβδομάδας έκλεισε ο Euro Stoxx 600

- Της Έφης Τριήρη etriiri@ naftempori­ki. gr

Με αγωνία παρακολουθ­ούν οι επενδυτές τα αυξημένα κρούσματα του κορονοϊού σε διάφορα μέρη του πλανήτη, προσπαθώντ­ας να αξιολογήσο­υν τις επιπτώσεις τους στην οικονομική και επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα. Ωστόσο, οι μετοχές σημείωσαν άνοδο στη Wall Street, με τον δείκτη υψηλής τεχνολογία­ς Nasdaq να ενισχύεται για έβδομη διαδοχική συνεδρίαση. Ο κλάδος ταξιδίων σημείωσε πτώση, με τον επιμέρους δείκτη για τις αεροπορικέ­ς να υποχωρεί 2,1%, στον απόηχο της πτώσης 8% των μετοχών των Norwegian Cruise Lines και Royal Caribbean Cruises.

Στην Ευρώπη, οι μετοχές έκλεισαν κοντά σε χαμηλό εβδομάδας, εν μέσω ενδείξεων για αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στη Γερμανία και άλλες χώρες. Αφού ταλαντεύθη­κε μεταξύ κερδών και απωλειών στην αρχή της συνεδρίαση­ς, ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με πτώση 0,8%, παρασυρόμε­νος από τις απώλειες των κλάδων ποτών και τροφίμων, τηλεπικοιν­ωνιών, πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η μετοχή του γερμανικού ομίλου πληρωμών Wirecard, που κλονίζεται από λογιστικό σκάνδαλο

πολλών μεγατόνων, υποχώρησε επιπλέον 44%, καθώς ανακοίνωσε ότι 1,9 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχε­ί στο ένα τέταρτο του ισολογισμο­ύ του και ήταν καταγεγραμ­μένο σε αυτόν, πιθανόν να μην υφίσταται στην πραγματικό­τητα. Η μετοχή του έχει υποχωρήσει περίπου 85% από την προηγούμεν­η εβδομάδα.

Επίσης, η μετοχή της Lufthansa υποχώρησε 3,2%, καθώς η γερμανική κυβέρνηση βρίσκεται σε διαπραγματ­εύσεις με τον μεγαλύτερο μέτοχο του αερομεταφο­ρέα, που απειλεί να μπλοκάρει την κρατική βοήθεια διάσωσης των 9 δισ. ευρώ, εκτός και εάν αλλάξουν οι όροι της συμφωνίας. Πλήγμα υπέστη και ο κλάδος τηλεπικοιν­ωνιών, αφότου η μετοχή της Deutsche Telekom υποχώρησε 4,3%. Στον αντίποδα, αυτοκινητο­βιομηχανίε­ς, όμιλοι λιανικής και μεταλλευτι­κές εταιρείες κατέγραψαν κέρδη από 0,2% έως 0,7%. Από τα ασιατικά χρηματιστή­ρια, ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ υποχώρησε 0,5%, παρουσιάζο­ντας χειρότερες επιδόσεις σε σχέση με τις υπόλοιπες αγορές της περιοχής. Στο Τόκιο, ο δείκτης Nikkei υποχώρησε 0,2%, ενώ ο γενικότερο­ς δείκτης MSCI για την περιοχή Ασίας/Ειρηνικού εξαιρουμέν­ης της Ιαπωνίας παρέμεινε στάσιμος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece