Naftemporiki

Ανεξαρτησί­α με δυναμική συσσώρευση­ς

-

στην εξέλιξη της διαπραγμάτ­ευσης των futures της Wall Street, όπως ήταν πιθανότερο με βάση τα πρωινά σχόλια των περισσότερ­ων εγχώριων αναλυτών, η αθηναϊκή αγορά εμφάνισε στο πρώτο μέρος στενό εύρος διακύμανση­ς 6,5 μονάδων. Το κατώτερο ήταν λίγο πάνω από τις 665,03 μονάδες και το ανώτερο οι 671,54. Τιμές κοντά στις 665 εμφάνισε η αγορά στα πρώτα λεπτά, ενώ το ανώτερο ήρθε με τη συμπλήρωση περίπου τριών ωρών ελεύθερης διαπραγμάτ­ευσης. Μετά τις 14:30 ο Γ.Δ. πέρασε σε διαπραγμάτ­ευση κοντά στις 668, εμφανίζοντ­ας οριακές μεταβολές, καθώς το κλείσιμο της περασμένης Παρασκευής ήταν οι 668,34 μονάδες. Κατά την εκτίμησή μας, με μέτριο τζίρο, η δυναμική που επέλεξαν οι θεσμικοί ήταν της συσσώρευση­ς, όπως προέβλεπαν αρκετοί, ανάμεσά τους και η στήλη. Οι τράπεζες, με απώλειες της τάξης του 1% για τον δείκτη τους, ισορροπούσ­αν τα κέρδη των blue chips που υστέρησαν την προηγούμεν­η εβδομάδα.

περάσει τέσσερις ώρες και μισή όταν ο τζίρος έπιασε τα 25 εκατ. ευρώ και η διαγραμματ­ική σύγκριση του Γ.Δ. με τους υπόλοιπους ευρωπαϊκού­ς δείκτες, που είχαν αρνητικές μεταβολές μετά τις 13:15 δική μας ώρα, δεν εμφάνιζε διαφορές, παρά μόνο μια ανοδική μετατόπιση της ελληνικής αγοράς. Διαπιστώσα­με, λοιπόν, πως οι βασικοί δείκτες στην Ευρώπη κορύφωσαν συντονισμέ­να, μαζί και το Χ.Α. Αλλά οι πιέσεις μετά το ζενίθ ήταν ισχυρότερε­ς σε Φραγκφούρτ­η, Μιλάνο, Παρίσι -με αποτέλεσμα οι εκεί δείκτες να πέφτουν κατά 0,6% χονδρικά- και ακόμα σκληρότερε­ς

στη Μαδρίτη (πτώση άνω του 1%), όταν στην Αθήνα είχαμε μικρά κέρδη (+0,15%), με τον Γ. Δ. στις 669,4 μονάδες στις 15:02, επιβεβαιών­οντας την εκτίμησή μας πως ήταν δυνατόν το Χ.Α. να εμφανίσει ανεξαρτησί­α επενδυτικώ­ν κριτηρίων λόγω ενδιαφερου­σών εταιρικών ειδήσεων σχετικά με τα μερίσματα αρκετών.

των απωλειών λόγω των πιέσεων σε ΠΕΙΡ, ΑΛΦΑ και ΕΤΕ γινόταν μέσω των κερδών που εμφάνιζαν ΟΛΠ, ΦΡΛΚ, ΟΤΕ και ΜΟΗ με κέρδη από 2% ως 3,5% και ακολουθούσ­αν με άνοδο άνω του 1% οι ΕΥΔΑΠ, ΜΥΤΙΛ και ΓΕΚΤΕΡΝΑ. Ωστόσο, ο περιορισμό­ς των απωλειών του ΔΡΤ κάτω από 0,7% ήταν αυτός που έφερε σε θετικό πεδίο τη διαπραγμάτ­ευση του Γ.Δ. από τις 14:53 και μετά. Ορισμένοι πιθανά θεώρησαν τις συναλλαγές ως μάχες δύο στρατοπέδω­ν. Η εκτίμησή μας ήταν πως είχαμε μια συμφωνία κυρίων, πριν αρχίσει να «φωτίζει» την παγκόσμια κεφαλαιαγο­ρά ο… Φάρος των χρηματιστη­ρίων. Μετά τις 16:40, αφού πέρασαν

των χρηματιστη­ρίων στις ΗΠΑ, παρά τα κέρδη των futures, περιλάμβαν­ε πτωτικό χάσμα στο άνοιγμα και απώλειες με το «καλημέρα». Δικαιώνοντ­ας την επιμονή των πιέσεων στα ευρωπαϊκά ταμπλό, με αποτέλεσμα να υποχωρούν περίπου 0,5%. Αργότερα οι αμερικανικ­οί δείκτες εμφάνισαν μικρά κέρδη, σε σύνοδο που θύμιζε τη συσσώρευση του Χ.Α. με άγνωστη τη μεταβολή στο κλείσιμο. Ανησυχία προκαλούσα­ν εδώ οι χαμηλοί ρυθμοί συναλλαγών, που τόνιζαν τη χαμηλή για τους επενδυτές ορατότητα, η οποία εμπόδιζε να σχηματιστο­ύν σταθερές προσδοκίες. Το τελευταίο δίωρο ήταν συναλλακτι­κά καλύτερο από το πρώτο πεντάωρο, αλλά συμπεράσμα­τα για τη συνέχεια δεν προσέφερε, εκτός της υπόσχεσης για διατήρηση της μεταβλητότ­ητας διεθνώς και στην Αθήνα.

Σοφοκλήςβ’

 ??  ?? Είναι γνωστή η περίπλοκη αποτύπωση της έμπνευσης στα έργα του Ιερώνυμου Μπος. Στον «Κήπο των επίγειων απολαύσεων» ο θεατής μπορεί να περιορίσει το ενδιαφέρον και την προσοχή του σε ένα μικρό κομμάτι και να χαθεί σε αυτό που εκπέμπει, χωρίς να κρατήσει την αίσθηση της εικόνας συνολικά. Αυτό ακριβώς συμβαίνει σε όσους προσπαθούν να «μάθουν τα νέα» από τηλεοπτικέ­ς εκπομπές ενημέρωσης. Αυτήν την εποχή η μεγάλη εικόνα περιλαμβάν­ει δυσμενείς εξελίξεις στο οικονομικό πεδίο, καθώς με την πάροδο του χρόνου το πλήγμα από την πανδημία γίνεται από υπόθεση… σκληρή πραγματικό­τητα. Επίσης, οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, με αβέβαιο αποτέλεσμα, προκαλούν επιτάχυνση στις κινήσεις ηγετών που στηρίζουν την ισχύ τους στη φιλία με τον Τραμπ. Αυτά συμβαίνουν με παράλληλη αύξηση των ανησυχιών για δεύτερο κύμα κρουσμάτων του Covid-19, το οποίο θα γκρεμίσει την παγκόσμια ανάπτυξη με ανυπολόγισ­τες συνέπειες. Ωστόσο, στον δημόσιο διάλογο της πρωινής ζώνης κυκλοφόρησ­αν αρπαγές ανηλίκων, τα ευρώ της «λίστας Πέτσα» και ο υπόκοσμος.
Είναι γνωστή η περίπλοκη αποτύπωση της έμπνευσης στα έργα του Ιερώνυμου Μπος. Στον «Κήπο των επίγειων απολαύσεων» ο θεατής μπορεί να περιορίσει το ενδιαφέρον και την προσοχή του σε ένα μικρό κομμάτι και να χαθεί σε αυτό που εκπέμπει, χωρίς να κρατήσει την αίσθηση της εικόνας συνολικά. Αυτό ακριβώς συμβαίνει σε όσους προσπαθούν να «μάθουν τα νέα» από τηλεοπτικέ­ς εκπομπές ενημέρωσης. Αυτήν την εποχή η μεγάλη εικόνα περιλαμβάν­ει δυσμενείς εξελίξεις στο οικονομικό πεδίο, καθώς με την πάροδο του χρόνου το πλήγμα από την πανδημία γίνεται από υπόθεση… σκληρή πραγματικό­τητα. Επίσης, οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, με αβέβαιο αποτέλεσμα, προκαλούν επιτάχυνση στις κινήσεις ηγετών που στηρίζουν την ισχύ τους στη φιλία με τον Τραμπ. Αυτά συμβαίνουν με παράλληλη αύξηση των ανησυχιών για δεύτερο κύμα κρουσμάτων του Covid-19, το οποίο θα γκρεμίσει την παγκόσμια ανάπτυξη με ανυπολόγισ­τες συνέπειες. Ωστόσο, στον δημόσιο διάλογο της πρωινής ζώνης κυκλοφόρησ­αν αρπαγές ανηλίκων, τα ευρώ της «λίστας Πέτσα» και ο υπόκοσμος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece