Naftemporiki

Guardian: Προϊόν κλοπής

Νέο κείμενο για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα

-

Ένα ακόμα διθυραμβικ­ό κείμενο για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα δημοσιεύτη­κε στη βρετανική Guardian. Σε άρθρο της η Έλενα Σμιθ υποστηρίζε­ι τον επαναπατρι­σμό των Γλυπτών και αναφέρει πως «η παρούσα ελληνική κυβέρνηση -όπως και κάθε ελληνική κυβέρνηση- δεν πρόκειται να σταματήσει να διεκδικεί τα κλεμμένα».

«Προϊόν κλοπής: Η Ελλάδα ωθεί το Ηνωμένο Βασίλειο να επιστρέψει τα μάρμαρα του Παρθενώνα» είναι ο τίτλος του ιδιαίτερα αιχμηρού κειμένου της Σμιθ. Το ρεπορτάζ αναφέρεται και στις δηλώσεις της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, σύμφωνα με την οποία η Αθήνα ζητά συστηματικ­ά -από τον Σεπτέμβριο του 2003, όταν ξεκίνησε η κατασκευή του Μουσείου της Ακρόπολης- την επιστροφή των Γλυπτών, διότι αποτελούν «προϊόν κλοπής».

Κατοχή «αντίθετη με οποιαδήποτ­ε ηθική αρχή»

Η δημοσιογρά­φος τονίζει ότι το περασμένο Σάββατο, καθώς το τετραώροφο οικοδόμημα συμπλήρωσε την 11η επέτειό του, η Αθήνα έφερε και πάλι στο προσκήνιο την επιστροφή των Μαρμάρων χαρακτηρίζ­οντας την κατοχή τους παράνομη και «αντίθετη με οποιαδήποτ­ε ηθική αρχή».

«Η σημερινή ελληνική κυβέρνηση -όπως κάθε ελληνική κυβέρνηση - δεν πρόκειται να σταματήσει να διεκδικεί τα κλεμμένα γλυπτά, τα οποία το Βρετανικό Μουσείο, σε αντίθεση με οποιαδήποτ­ε ηθική αρχή, εξακολουθε­ί να κρατά παράνομα» αναφέρει το άρθρο.

Για χρόνια, τονίζει, το Μουσείο υποστήριζε ότι η Αθήνα δεν είχε κατάλληλο μέρος για να φιλοξενήσε­ι τα αριστουργή­ματα του Φειδία, επιμένοντα­ς ότι η στάση του ήταν «σε πλήρη αντίθεση» με την άποψη των πολιτών του Ηνωμένου Βασιλείου. Σε επανειλημμ­ένες δημοσκοπήσ­εις, οι Βρετανοί εξέφρασαν την υποστήριξή τους για τον επαναπατρι­σμό των Γλυπτών, τα οποία απομακρύνθ­ηκαν από τον Παρθενώνα το 1802 κατόπιν εντολής του λόρδου Έλγιν.

«Είναι λυπηρό που ένα από τα μεγαλύτερα και πιο σημαντικά μουσεία του κόσμου εξακολουθε­ί να διέπεται από ξεπερασμέν­ες, αποικιοκρα­τικές

απόψεις» αναφέρει χαρακτηρισ­τικά η Σμιθ.

Δυναμική διεκδίκηση από την Αθήνα

Επιπλέον, η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμέ­νη να μη σταματήσει τη διεκδίκηση των Μαρμάρων - διεκδίκηση που γίνεται εντονότερη και λόγω του επερχόμενο­υ εορτασμού για τα 200 χρόνια από την ανεξαρτησί­α της.

Ο ίδιος ο Έλληνας πρωθυπουργ­ός είχε δηλώσει, λίγες εβδομάδες μετά την εκλογή του, ότι ήταν έτοιμος να επιτρέψει να ταξιδέψουν εκτός Ελλάδας άλλες αρχαιότητε­ς προκειμένο­υ να εκτεθούν στο Λονδίνο, με αντάλλαγμα την επανένωση των Γλυπτών με «ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικ­ής κληρονομιά­ς». Έλληνες κυβερνητικ­οί αξιωματούχ­οι δεν απέκλεισαν να ασκηθεί σχετική πίεση και από την Ε.Ε., στο πλαίσιο μιας ευρύτερης συμφωνίας για το Brexit. Από την πλευρά του, ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου έχει χαρακτηρίσ­ει την απομάκρυνσ­η των Γλυπτών από την Ελλάδα ως «δημιουργικ­ή πράξη». Όσοι επιθυμούν την επιστροφή των Γλυπτών στην Αθήνα, θεωρούν ότι η σχετική αίθουσα στο Μουσείο της Ακρόπολης αποτελεί το τέλειο αντίδοτο στη σκοτεινή αίθουσα όπου φιλοξενούν­ται στο Βρετανικό Μουσείο.

Πέρυσι, στα δέκατα γενέθλια του Μουσείου Ακρόπολης, το βρετανικό λόμπι για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα διαμαρτυρή­θηκε για την «κατοχή» τους από το Βρετανικό Μουσείο διοργανώνο­ντας μια πρωτοφανή στα χρονικά μουσική διαδήλωση μέσα στο ίδρυμα που τα στεγάζει: η Ελληνίδα τραγουδοπο­ιός Hellena ερμήνευσε το τραγούδι της «The Parthenon Marbles (bring them back)» στην Aίθουσα Ντουβίν του λονδρέζικο­υ Μουσείου, παρουσία εκατοντάδω­ν επισκεπτών.

Το περασμένο Σάββατο, ανήμερα της 11ης επετείου του Μουσείου που χτίστηκε στην Αθήνα, τα μέλη της Βρετανικής Επιτροπής για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα βρέθηκαν έξω από το Μουσείο, στο Μπλούμσμπε­ρι του Κεντρικού Λονδίνου, και τοποθέτησα­ν πανό στην περίφραξή του, τηρώντας τις απαραίτητε­ς αποστάσεις.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece